Studeren in Zweden gratis

Studeren in Zweden is erg aantrekkelijk, omdat het gratis is. Een (tijdelijke) verblijfsvergunning is al voldoende om een studie te kunnen volgen. Bovendien zijn buitenlandse studenten op vrijwel elke universiteit of hogeschool welkom. Grofweg 9% van alle studenten in Zweden komt uit het buitenland.

Het Zweedse onderwijssysteem

De hogescholen en universiteiten van Zweden, zo'n 35 in aantal, staan internationaal gezien hoog aangeschreven.

Een hogeschool opleiding duurt tussen de twee en vijf en een half jaar. De hogeschoolopleidingen zijn, net als in Nederland, praktisch van opzet en kennen een of meerdere praktijkstages.

Een universitaire studie is opgedeeld in fasen. Je 'högskoleexamen' (zeg maar bachelors programma) duurt minstens twee jaar. Daarop volgen drie jaar voor je 'kandidatexamen' (vergelijkbaar met een doctorandus- of ingenieurstitel) en nog eens minstens vier jaar voor je 'magisterexamen' (je mastertitel).

Toelatingseisen om te studeren in Zweden

Om in Zweden aan een universiteit te kunnen studeren moet je de Engelse taal goed beheersen. Met een TOEFL of IELTS certificaat kun je je vaardigheden aantonen. Als Engels je moedertaal is, zijn deze testen niet noodzakelijk.

Wil je aan een hogeschool studeren dan is het raadzaam je wel in het Zweeds te verdiepen, want lessen (en zeker stages) aan de hogescholen zijn wel vaak in het Zweeds, soms ondersteund met Engelse literatuur.

Studievisum voor Zweden

Als je langer dan 3 maanden in Zweden verblijft, ben je verplicht je te registreren bij de Zweedse Migratiedienst (Migrationsverket). Deze dienst beoordeelt of je in aanmerking komt voor een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Wanneer je komt om te studeren, krijg je pas een studievisum als je ook daadwerkelijk bij een universiteit bent aangenomen. Om je te registreren als student heb je een kopie nodig van een geldig identiteitsbewijs, het toelatingsbewijs van een studieprogramma van minimaal hogeschool niveau, een verklaring dat je over voldoende financiële middelen beschikt om in je levensonderhoud te voorzien, en schriftelijk bewijs dat je een geldige zorgverzekering hebt.

To do list

  • In Zweden worden meer dan 600 master en bachelor opleidingen in het Engels gegeven. Een handige site om te bepalen welke studie goed bij jou past is: http://www.studyinsweden.se/Course-search/. Elke hoger onderwijs opleiding is op deze website terug te vinden. Inschrijven voor een master programma in Zweden kan alleen in specifieke periodes. De eerstvolgende ronde is tussen 1 december 2012 en 16 januari 2013.
  • Vraag voor vertrek uit Nederland bij je bank na of ze een partnership hebben met een Zweedse bank. Sommige Nederlandse banken kunnen namelijk een Zweedse bankrekening voor je openen. Als je dit wilt heb je een geldig paspoort nodig, een studentenkaart en een verklaring waarin staat vermeld dat je een buitenlandse student bent. Als je naast je studie wilt gaan werken is een Zweedse bankrekening overigens verplicht.

  • Om je spullen tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig een goede reisverzekering af te sluiten. Vaak wordt gedacht dat een doorlopende reisverzekering dekking biedt, maar dat is niet het geval. Er zijn speciale verzekeringen voor studenten die gaan studeren in het buitenland om bijvoorbeeld reisbagage, medische kosten en aansprakelijkheid mee te verzekeren. Via de volgende link lees je meer informatie over verzekeringen voor studenten in het buitenland.

Gezondheidszorg in Zweden

Het is belangrijk om voor je vertrek een goede zorgverzekering af te sluiten. Met een European Health Insurance kaart of een E-111-formulier, beide aan te vragen bij je zorgverzekeraar, ben je verzekerd voor medische kosten. Als je langer dan één jaar in Zweden studeert, heb je automatisch recht op medische zorg. Overigens moet je dan wel ingeschreven zijn in het bevolkingsregister.

Sociale leven voor buitenlandse studenten in Zweden

Zweden heeft naar schatting zo'n 30.000 buitenlandse studenten aan de diverse universiteiten en hoge scholen. Omdat al deze studenten in ieder geval goed Engels spreken, is het gemakkelijk om contact te leggen. Elke universiteit heeft een zogenaamde studentkår, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Student Union in Engeland. Ook buitenlandse studenten zijn hier welkom.

Het is in Zweden heel normaal dat iedereen bij het uitgaan de eigen kosten voor zijn of haar rekening neemt. Zweden zijn er heel bedreven in om bijvoorbeeld hun precieze aandeel van de maaltijd te berekenen. Kijk dan ook niet raar op als je Zweedse partner tijdens een afspraakje niet voor je betaalt. Veel Zweedse vrouwen zullen er ook op staan voor zichzelf te betalen.

Handig om te weten

  • Voor en gedurende het semester worden er op elke universiteit gratis lessen Zweeds aangeboden.

  • Aanmelden voor een opleiding kan op de website www.universityadmissions.se.

  • Hoewel studeren zelf gratis is, moet je wel betalen voor je studieboeken en als je aan de universiteit gaat studeren komt
    daar ook het inschrijfgeld nog bij.

  • Het academisch jaar in verdeeld in twee semesters. Het herfstsemester loopt van half augustus tot half januari. Het lentesemester loopt van half januari tot begin juni.

Links

Meer informatie over:
Globetrotter verzekering voor studenten
Op reis in Zweden
Studeren in Engeland
Studeren in Australië
Studeren in Amerika