Introductie

Met ruwweg 450.000 km² is Zweden meer dan tien keer zo groot als Nederland en veruit het grootste land van Scandinavië. Het land heeft ongeveer 9 miljoen inwoners, wat resulteert in een gemiddelde van 20 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking: Nederland telt zo'n 400 inwoners per vierkante kilometer. Als je tot slot weet dat de regio groot-Stockholm ongeveer 2 miljoen inwoners huisvest, kun je je voorstellen dat grote delen van Zweden dun bevolkt zijn. Zweden is dan ook een ideale bestemming als je op zoek bent naar rust en ruimte, zonder het vertrouwde Europa met haar comfort en voorzieningen los te hoeven laten.

Lang reizen door Zweden

De hoofdstad Stockholm heeft alles te bieden wat je van een grote en moderne stad mag verwachten. De stad werd in 1252 gesticht en heeft een rijk verleden. Dat kun je onder meer terugvinden in het straatbeeld van de oude stad. Je kunt er rustig een paar dagen doorbrengen zonder je te vervelen. Er zijn musea, je kunt uitgebreid winkelen en uitstekend uit eten gaan.

Qua klimaat kent Zweden feitelijk een tweedeling. Het zuiden heeft een gematigd zeeklimaat, met een gemiddelde temperatuur die niet veel lager is dan in Nederland. In het noorden heerst een poolklimaat, met vaak extreem lage wintertemperaturen. De winterse kou begint eerder in het seizoen en kan duren van september tot april of zelfs mei. Tijdens de warme maanden van mei tot september kan het in Zweden juist zonniger zijn dan in Nederland: de dagen zijn langer en er is een lagere luchtvochtigheid.

Vanwege de strenge en donkere winters geven de meeste toeristen de voorkeur aan een zomerse vakantie naar Zweden, ook omdat alle attractieparken en bezienswaardigheden dan geopend zijn. De winter is echter ideaal voor wintersporters. Het aanbod aan skiliften, accommodatie voor wintersporters en loipes voor langlaufen groeit met het jaar.

Rondrit met eigen vervoer

Vanuit Nederland gezien is Malmö in het zuiden van Zweden met ruim 800 kilometer het dichtstbij. Je steekt tussen Denemarken en Zweden het water over via de Öresundsbrug: een gecombineerde tolbrug/tunnel. Je kunt overigens ook gebruik maken van een veerboot vanuit Denemarken. Ook vanuit andere omliggende landen (Duitsland, Polen, Estland en Finland) worden veerdiensten onderhouden.

Zweden laat zich goed met eigen vervoer verkennen, dat wil zeggen, de wegen en voorzieningen zijn goed. Het aantal wegen is in vergelijking met Nederland echter beperkt (Zweden heeft zo'n 210.000 kilometer wegen, Nederland 115.000 kilometer). De meeste wegen vind je in de zuidelijke helft van het land en aan de oostelijke glooiende kust. Hoe verder naar het noorden of westen je komt, hoe dichter de bossen, hoe ruiger het landschap en hoe minder (doorgaande) wegen je zult vinden.

Backpacken en openbaar vervoer

Wie niet zelf kan of wil rijden is op het openbaar vervoer aangewezen. Je bereikt Zweden in dat geval vermoedelijk via het vliegveld van Stockholm of Göteborg. Van daar kun je lange afstanden het best met de trein bereizen om vervolgens over te stappen op lokale bussen. Er zijn nauwelijks lange afstandsbussen.
De treinen in Zweden zijn goed en er is een wijd vertakt spoorwegennet beschikbaar. De Zweedse spoorwegen heten Statens Järnvägar (SJ). Dit is ook het bedrijf dat de hogesnelheidslijnen X2000 exploiteert. Deze snelle treinen rijden vanuit Stockholm onder andere naar Malmö, Götenborg, Östersund, Nässjö en Skövde.Hoewel de meeste treinen in de zuidelijke helft van het land rijden zijn er twee lijnen die je uiteindelijk naar het hoge noorden van Zweden brengen.

Als je wat avontuurlijker bent ingesteld, dan kun je in Zweden ook prima liftend reizen. Hou wel rekening met het seizoen en met de regio waar je heen wilt. Als je in het hoge noorden een uurtje langs de weg moet staan in de winter is de lol er snel van af!

Je Zweden reis voorbereiden

Zweden is een van de welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Je mag er vanuit gaan dat je alles wat je nodig hebt altijd nog ter plekke kunt aanschaffen of regelen.
Als je lang in Zweden wilt blijven, moet je een paar zaken wel vooraf regelen. We noemen de belangrijkste:'

 • Zweden behoort sinds 25 maart 2001 tot de Schengen landen. Tussen deze landen zijn geen grenscontroles meer. Wel geldt in Zweden, net als in Nederland, een legitimatieplicht. Je moet je op elk moment kunnen legitimeren met een geldig paspoort.
  Als je van plan bent langer dan 3 maanden in Zweden te blijven, moet je in het bezit zijn van een Schengenvisum.
 • Voor een reis naar Zweden zijn geen specifieke inentingen of voorzorgsmaatregelen nodig. Wel is het verstandig om insectenspray met DEET mee te nemen als je in de zomermaanden naar waterrijk gebied gaat.
 • Als je een honden (of kat) wilt meenemen op reis, moet die voorzien zijn van een microchip. Als dit een chip is die afwijkt van de ISO-norm, ben je verplicht een eigen scanner mee te nemen. Een dier met een paspoort en een tatoeage van vóór 3 juli 2011 mag zonder chip reizen. Meer informatie kun je vinden bij de Swedish Board of Agriculture.
 • Zorg voor een internationaal rijbewijs als je van plan bent een auto of camper te huren.

Als je van plan bent om langer dan een maand door Zweden te reizen, biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen goede dekking. Een Globetrotter Verzekering  van Allianz Global Assistance biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn:

 • SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global Assistance je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
 • Geld Service: Via de Allianz Global AssistanceGeld Service wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service op het moment dat je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

 

Reizen in Zweden

De grote steden van Zweden zijn onderling verbonden met een goed onderhouden (spoor)wegennet.Toch brengt dat je niet naar alle uithoeken van het land. Sommige gebieden zijn uiteindelijk alleenmaar te voet te bereiken!

Zweden is langgerekt: van Malmö in het zuiden naar Kiruna in het noorden is het ruim 1800 kilometer. We geven nog een paar indicatieve trajecten in reistijd en afstand, steeds gerekend vanuit Stockholm.

 • Van Stockholm naar Malmö: 6-7 uur (620 km)
 • Van Stockholm naar Götenborg: 5-6 uur (475 km)
 • Van Stockholm naar Kiruna: 16 uur (1250 km)
 • Van Stockholm naar Östersund: 7 uur (560 km)

In Zweden mag je op de doorgaande wegen in de regel 70 of 90 km/h en in enkele gevallen in het midden en noorden ook 120 km/h rijden. Op de meeste autosnelwegen is 120 km/h toegestaan. In Zweden wordt rechts gereden.

Zweden feest- en gedenkdagen

De christelijke feest- en gedenkdagen die we in Nederland kennen worden ook in Zweden gevierd. Naast deze feestdagen kent Zweden nog een aantal specifieke dagen.

 • 30 april, Walpurgisnacht: in de nacht van 30 april op 1 mei worden grote vreugdevuren ontstoken.
 • 6 juni, Svenska flaggans (Dag van de Zweedse vlag): Viering ter nagedachtenis aan 6 juni 1523, toen Gustav Vasa de personele unie met Denemarken afbrak en koning van de zelfstandige staat Zweden werd.
 • Juni, Midzomerfeest: Feest om de zonnewende te vieren.
 • Augustus, Kreeftenfeestjes: Tuinfeestjes waarop rivierkreeften worden gegeten.
 • 13 december, Luciafeest: een lichtfeest dat het begin van de kerstperiode markeert.

Handige tips

In Zweden is de handel in of het gebruik of in bezit hebben van verdovende middelen (zowel soft als hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. 

Wist je dat het heel gebruikelijk is om boeken te ruilen in een jeugdherberg of hostel? Neem één Engelstalig boek mee op reis en ruil het af en toe tegen iets nieuws in een hostel. Zo blijft je rugzak lekker licht en heb je toch steeds wat te lezen bij je.

Zweden is een veilig land; de natuur vormt feitelijk het grootste gevaar. Zorg dat je je niet laat verrassen door het weer wanneer  je er opuit trekt. Informeer je vooral over de staat van de paden, houd het weerbericht in de gaten en draag passende kleding. Laat iemand weten wat je gaat doen en respecteer het lokale advies.

Met een Europese zorgverzekeringskaart, de zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC), ben je in Zweden in principe gedekt tegen medische kosten (met uitzondering van kosten voor tandheelkundige zorg). Je kunt deze kaart gratis aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar.

Backpack

Als je van plan bent langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vind de voor jou ideale balans tussen formaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.

Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 • Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen. 
 • De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 • Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.

Niet vergeten

Iedereen zal voor zichzelf andere prioriteiten stellen als het gaat om het inpakken van een koffer of een rugzak. Toch denken we dat een paar dingen ingepakt zouden moeten zijn voor vertrek:

 • Reisdocumenten (vliegticket, vouchers e.d.) 
 • Paspoort (met visum) 
 • Internationaal rijbewijs 
 • Polispas reisverzekering 
 • Reisapotheek 
 • E-dentifier voor internet bankieren 
 • Moneybelt 
 • Toiletartikelen   
 • Taalgids 
 • (Zonne)bril, contactlenzen (evt. contactlensreiniger) 
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem 
 • Regenjas   
 • Inentingsbewijs (gele boekje)  
 • Beschermhoes voor rugzak    
 • Studentenpas / Kortingspassen  
 • Wereldstekker/adapter   
 • Medicijnen (met bijbehorend geneesmiddelenpaspoort) en eventuele Engelstalige verklaring 'to whom it may concern'. 
 • Hangslotjes voor rugzak   
 • Aankoopbewijzen (voor de douane)  
 • Foto/film apparatuur met voldoende geheugenkaarten

Must see

 

Natuur / bezienswaardigheid Steden                   
De gouden hal, Stadshuset, Stockholm  Stockholm
Gamla Uppsala Malmö
Gotland eiland  Götenborg
Kiruna area  Uppsala
Sta Anna Underjordskyrka (ondergrondse kerk) in Kristineberg