Zweden in 't kort

Zweden kent overweldigend veel ruimte en prachtige ongerepte natuur. Je kunt dagen door aaneengesloten bossen trekken of peddelen op een van de bijna 100.000 meren, zonder ook maar iemand te ontmoeten.

De hoofdstad Stockholm heeft alles te bieden wat je van een grote en moderne stad mag verwachten. Stockholm heeft vooral op jonge mensen een aanzuigende werking.

Voorbereiding

Zweden ligt dichterbij Nederland dan bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Italië. Bovendien is de reis naar Zweden in de afgelopen jaren veel gemakkelijker en sneller geworden, met name door de aanleg van tolbruggen in Denemarken. Vergeet echter niet dat Zweden van het zuidelijkste puntje tot het uiterste noorden ruim 1600 km lang is en niet overal over even goede wegen beschikt.

Dagelijks vliegen er meerdere luchtvaartmaatschappijen vanuit Nederland naar Stockholm en Göteborg. Bij een budgetmaatschappij kun je al een vlucht naar Stockholm boeken vanaf ongeveer 25 euro.

Om je in Zweden tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Zweden om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

Met een Europese zorgverzekeringskaart, de zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC), ben je in Zweden in principe gedekt tegen medische kosten (met uitzondering van kosten voor tandheelkundige zorg). Je kunt deze kaart gratis aanvragen bij je  zorgverzekeraar.Omdat de kaart niet altijd wordt geaccepteerd, raden we je aan om ook een E-111-formulier bij je zorgverzekeraar aan te vragen en mee te nemen.

Ondertussen in Zweden

Praktische Tips

Klimaat

Qua klimaat kent Zweden feitelijk een tweedeling.Het zuiden heeft een gematigd zeeklimaat,met een gemiddelde temperatuur die niet veel lager is dan in Nederland.In het noorden heerst een poolklimaat, met vaak extreem lage wintertemperaturen. De winterse kou begint eerder in het seizoen en kan duren van september tot april of zelfs mei. Tijdens de warme maanden van mei tot september kan het in Zweden juist zonniger zijn dan in Nederland: de dagen zijn langer en er is een lagere luchtvochtigheid.

Seizoenen

Vanwege de strenge en donkere winters,geven de meeste toeristen de voorkeur aan een zomerse vakantie naar Zweden, ook omdat alle attractieparken en bezienswaardigheden dan geopend zijn. De winter is echter ideaal voor wintersporters.Het aanbod aan skiliften, accommodatie voor wintersporters en loipes voor langlaufen groeit met het jaar.

Euro

Hoewel Zweden na de toetreding tot de Europese Unie in 1995 eigenlijk had moeten toetreden tot de eurozone, handhaaft men voorlopig de Zweedse kroon (SEK) als munteenheid. Deze uitzonderingspositie wordt vooralsnog gedoogd. In Haparanda, in het uiterste noordoosten van Zweden, wordt de euro wel als wettig betaalmiddel beschouwd, in verband met de handel met Finland.

Prijsniveau

Zweden is in vergelijking met andere landen in Europa relatief duur. Met name op alcohol en tabak gelden aanzienlijke accijnzen. Een biertje kost hierdoor omgerekend al snel €4,50. Behalve in cafés kun je ook alcohol kopen in speciale staatswinkels (Systembolaget).

Betalen

Met je bank- of giropas kun je pinnen bij geldautomaten (Bankomat), maar vaak kun je er ook rechtstreeks mee betalen in winkels. Creditcards worden in Zweden veel geaccepteerd (met name Visa en Eurocard/Mastercard). Vaak wordt er wel naar een legitimatiebewijs gevraagd.

Taal

In Zweden wordt over het algemeen goed Engels gesproken, met name in de steden.

 

Lokale Gebruiken

Feestdagen

Naast de gebruikelijke christelijke feestdagen, kent Zweden nog een aantal typische tradities, zoals het ontsteken van grote vreugdevuren tijdens de Walpurgisnacht op 30 april en de viering van de zonnewende tijdens het midzomerfeest in juni. Het zogenaamde kräftskiva of kreeftenfeestje is een traditioneel Zweeds tuinfeest, dat wordt gevierd in augustus. Tijdens de viering op 13 december van Sint Lucia, een lichtfeest dat het begin van de kerstperiode markeert, zingt men speciale Lucialiedjes. Meisjes gaan 's morgens vroeg, gekleed in witte kleding en met een krans met kaarsen op hun hoofd, de rest van het gezin wekken en brengen hen lussekatter (een soort saffraanbroodjes).

Risicos

  • Zweden is een veilige reisbestemming, het heeft een laag criminaliteitscijfer in vergelijking met veel andere landen.
  • Laat je niet verrassen door het weer als je de natuur in gaat. Informeer je vooral over de staat van de paden, controleer het weerbericht en trek passende kleding aan.

Reisadvies

Er geldt geen negatief reisadvies voor Zweden.