Introductie

Als je op zoek bent naar een boeiende mix van culturen, talen, natuur, ontspanning en avontuur dan is Zuid-Amerika misschien wel hét continent voor jou. 
Zuid-Amerika bestaat uit twaalf onafhankelijke landen en drie niet-onafhankelijke gebieden en strekt zich uit van Panama in het noorden tot Chili en Argentinië in het zuiden. Het ligt gedeeltelijk in een tropische zone (tot grofweg het midden van Paraguay) en gedeeltelijk in een gematigde zone (alles ten zuiden van de tropische zone). Op het continent komen vrijwel alle klimaatsoorten voor, van tropisch tot arctisch.

Lang reizen door Zuidoost-Azië

Zoals je al kunt opmaken uit het aantal landen waaruit de regio bestaat, is het een ideale streek voor een lange rondreis. Een reis die je langs afwisselend ruige natuur en verfijnde oude en modernerecultuur zal voeren. Een reis echter die je ook goed moet voorbereiden en plannen om er het maximale uit te halen.

Rondreizen met eigen vervoer

Een rondreis met eigen vervoer valt af te raden voor hen die dit niet als doel op zich hebben. Uitzonderingen daargelaten zijn de wegen en voorzieningen niet goed te noemen. Bovendien zijn de afstanden groot: de regio is grofweg 4 miljoen vierkante kilometer groot (ter vergelijking: Nederland beslaat ruim 40.000 vierkante kilometer). Bovendien bestaat de regio uit tal van eilanden. Hoewel daartussen veel veerboten varen kan de auto lang niet altijd 'zomaar' mee.

Backpacken en openbaar vervoer

Een rondreis door Zuidoost-Azië maak je bij voorkeur met  je rugzak en het openbaar vervoer. De combinatie van trein, bus, boot en incidenteel liften brengt je op vrijwel elke denkbare plek. Bovendien is het de beste manier om mensen en lokale gebruiken en tradities te leren kennen.

Plan je reis niet te krap als je van plan bent met bus en trein te reizen. Het begrip 'tijd' heeft in Zuidoost-Azië een andere betekenis. Je doet er goed aan van tevoren een aantal doelen te stellen en een grof reisschema te maken, zonder je daarbij van dag tot dag vast te leggen. Je hebt sowieso voldoende tijd in de bus of trein om je Lonely Planet er weer eens bij te pakken of van een reisgezel te horen wat de moeite waard is. 

Als je op enig comfort bent gesteld, dan is een tocht met de Eastern & Oriental Express  een aanrader. De luxe trein met een bijzonder stijlvolle en exclusieve uitstraling brengt je in 4 dagen (en 3 nachten) van Singapore naar Bangkok of in 7 dagen (en 6 nachten) van Bangkok naar Kasae Viaduct. Er zijn verschillende arrangementen beschikbaar. Deze arrangementen hebben exotische namen als'Gezichten van Azië', 'Geheimzinnig Laos', 'Oosterse Mystiek', 'Paradijselijk Azië' en 'Schoonheid in Azië'. Elk arrangement heeft zijn eigen hoogtepunten.

Houd er rekening mee dat vervoer in Zuidoost-Azië laagdrempelig is. Je kunt dus gemakkelijk zelf een aantal plaatsen bezoeken, voordat je weer op de trein stapt. Vooral de treinreis zelf en de sfeer aan boord zullen de meeste indrukmaken. De bijbehorende excursies zijn zeker leuk, maar met enige voorbereiding kun je die ook net zo gemakkelijk op eigen gelegenheid maken.

Mogelijke bestemmingen in Zuidoost-Azië

Het is haast onmogelijk om alle landen van Zuidoost-Azië met een enkel bezoek aan te doen. Als je echt iets van een land wilt zien, zou je echt 2 tot 3 weken per land moeten uittrekken (en dan nog kun je alleen maar de highlights bekijken). Kortom, als je alle landen recht wilt doen, dan zou je echt een half jaar de tijd moeten nemen. En dan heb je nog steeds maar een klein deel gezien!

Wat je ook precies wilt doen en zien, Bangkok is voor veel reizen een prima startpunt. We beschrijven dan ook kort 2 routes die je vanuit Bangkok zou kunnen volgen en geven een groftijdschema:
3 tot 4 weken rondreis Thailand: start met een paar dagen Bangkok; neem de bus naar KohPhiPhi en geniet daar een weekje van strand en een duikcursus; neem de trein terug naar Bangkok en reis door naar Chiang Mai; maak daar een meerdaagse trektocht; laat je een maatpak aanmeten en doe een kookcursus; neem de trein terug naar Bangkok en ontspan nog een paar dagen voordat je weer in het vliegtuig stapt.

4 tot 5 weken rondtrekken door Laos, Vietnam en Thailand: start met acclimatiseren in Bangkok; bezoek steeds in 2 tot 4 dagen Chiang Khong, LuangPrabang, Vang Vieng, Hanoi, Halong Bay, Hoi An, NhaTrang, Saigon en KohChangen keer tenslotte terug naar Bangkok.
Overigens zijn vanuit Europa ook Singapore, Jakarta of Manila goed bereikbaar met het vliegtuig. Deze steden kunnen ook een uitstekend startpunt voor je reis zijn door een deel van Zuidoost-Azië.

Je Zuidoost-Azië reis voorbereiden

Zoals we al schreven maak je een reis door Zuidoost-Azië niet zomaar. Je zult dingen grondig moeten voorbereiden. We noemen een paar belangrijke zaken:

 • Voor alle landen in Zuidoost-Azië heb je een visum nodig en voor sommige landen geldt dat je dit al voor aankomst moet hebben geregeld. In de meeste landen kun je echter ook een zogenaamd Visa on Arrival regelen. Zorg dat je voor vertrek goed hebt uitgezocht wat de visumvereisten zijn van de landen die je wilt bezoeken. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na vertrek geldig moet zijn.
 • Afhankelijk van je reisbestemming is het verstandig je te laten vaccineren. Welke inentingen je exact nodig hebt hangt helemaal af van je bestemming en de duur van je reis. Op www.lcr.nl kun je per land specifieke informatie vinden. In de meeste gevallen zijn vaccinaties tegen difterie, hepatitis A en tetanus noodzakelijk.
  Als je van plan bent verschillende landen aan te doen, dan is het sowieso raadzaam ruim voor je vertrekdatum te overleggen met een (huis)arts.

Als je van plan bent om langer dan een maand door Zuidoost-Azië te reizen, dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen goede dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor een langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn:

• SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global Assistance je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
• Geld Service: Via de Geld Service van Allianz Global Assistance wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service op het moment dat je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

Reizen in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië heeft geen goed onderhouden wegennet. Bereid je voor op onverharde wegen vol kuilen. Als je in het regenseizoen reist, zijn de wegen nog minder betrouwbaar. Overstromingen of aardverschuivingen kunnen wegen (tijdelijk) onbegaanbaar en gevaarlijk maken. Welk vervoersmiddel je ook kiest, wees realistisch in je ambities en pas je aan de lokale omstandigheden en gebruiken aan.

Als je van plan bent vooral de steden te bezoeken, dan is het vliegtuig een goed alternatief voor de auto of openbaar vervoer. Helaas mis je op deze manier wel het contact met de lokale bevolking.

Niet alle landen in de regio zijn even veilig. Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken kun je altijd het actuele reisadvies raadplegen.

Zuidoost-Azië feest- en gedenkdagen

Gezien de diversiteit aan landen, bevolkingsgroepen en religies in de regio is het vrijwel onmogelijk een complete lijst van feest- en gedenkdagen op te voeren. Om toch een indruk te geven hebben er enkele opgenomen.


In de regio viert men, naast regionale uitzonderingen, met name de christelijke, hindoestaanse, boeddhistische en/ofislamitische feestdagen. Het is verstandig je te verdiepen in deze dagen voor je vertrek. Enerzijds kan het een bijzondere ervaring zijn om een nationale feestdag mee te maken, anderzijds moet je er rekening mee houden dat het openbare leven ontregeld is.

 • Thailand, 6 april, Chakri-dag: op 6 april 1782 kwam de huidige dynastie (de Chakri-dynastie) in Thailand aan de macht.
 • Thailand, november, LoiKratong: LoiKratong is het Thaise feest van het licht. Dit feest wordt op de avond van de volle maan in november gevierd.
 • Thailand:  13 april: Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt in Thailand en Laos gevierd (in Laos heet het "Pi Mai" wat letterlijk "Nieuwjaar" betekent).
 • Thailand, Laos en andere landen, 13 t/m 15 april, Songkran: Thais Nieuwjaar, driedaags festival dat het Nieuwjaar in Thailand inluidt.
 • Indonesië, 17 augustus, Onafhankelijkheidsdag: op 17 augustus 1945 riep Indonesië de onafhankelijkheid uit, die echter pas op 27 december 1949 door Nederland werd erkend.
 • Vietnam, mei, Geboorte van Boeddha: jaarlijks op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand (meestal in mei) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de geboorte van de Boeddha herdacht.
 • Filipijnen, 12 juni, Onafhankelijkheidsdag: dag waarop de Filipijnen de onafhankelijkheid van de Spanjaarden vieren.
 • Cambodja, 7 januari, Victory Day: op Victory Day staan de Filipijnen stil bij het verleden en het schrikbewind van de Rode Khmer.

Handige tips

Wist je dat het heel gebruikelijk is om boeken te ruilen in een jeugdherberg of hostel? Neem één Engelstalig boek mee op reis en ruil het af en toe tegen iets nieuws in een hostel. Zo blijft je rugzak lekker licht en heb je toch steeds wat te lezen bij je. Wel zo handig als je lange afstanden aflegt en geen oplaadpunt kunt vinden voor je e-reader of telefoon!

De kosten voor verblijf en levensonderhoud in Zuidoost-Azië liggen beduidend lager dan in Europa. Reken voor een eenvoudige overnachting tussen €5 en € 10 en voor een maaltijd ongeveer hetzelfde.

Denk goed na over wat je allemaal meeneemt wanneer je besluit te gaan backpacken in Zuidoost-Azië. In plaats van een hele zware rugzak mee te sjouwen kun je op een lokale markt net zo goed een keer een nieuw T-shirt of een broek kopen. Een goed alternatief is je kleding voor een paar kwartjes laten wassen.

Backpack

Als je van plan bent langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vind de voor jou ideale balans tussenformaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.

Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen. 
 2.  De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 3. Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.

Niet vergeten

Iedereen zal voor zichzelf andere prioriteiten stellen als het gaat om het inpakken van een koffer of een rugzak. Toch denken we dat een paar dingen ingepakt zouden moeten zijn voor vertrek:

 • Reisdocumenten (vliegticket, vouchers e.d.) 
 • Paspoort (met visum) 
 • Internationaal rijbewijs 
 • Polispas reisverzekering 
 • Reisapotheek 
 • E-dentifier voor internet bankieren 
 • Moneybelt 
 • Toiletartikelen   
 • Taalgids 
 • (Zonne)bril, contactlenzen (evt. contactlensreiniger) 
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem 
 • Regenjas   
 • Inentingsbewijs (gele boekje)  
 • Beschermhoes voor rugzak    
 • Studentenpas / Kortingspassen  
 • Wereldstekker/adapter   
 • Medicijnen (met bijbehorend geneesmiddelenpaspoort) en eventuele Engelstalige verklaring 'to whom it may concern'. 
 • Hangslotjes voor rugzak   
 • Aankoopbewijzen (voor de douane)  
 • Foto/film apparatuur met voldoende geheugenkaarten

Must see

 

Land Natuur/bezienswaardigheid Steden
Cambodja  Angkor Wat Phnom-Penh
Filipijnen  Mayon vulkaan Manila
Myanmar / Birma Himalaya uitlopers  Naypyidaw
Thailand  Phi Phi eilanden  Bangkok
Maleisië Asah (Mukut ) waterfalls  Kuala Lumpur
Indonesië  Borobodur, tempelcomplex  Jakarta
Oost-Timor Koloniale architectuur Dili Dili 
Brunei  Bukit Sawatroad of The Seismic Track Bandar Seri Begawan
Vietnam  Rijstvelden in het noorden  Hanoi
Laos  Mekong rivier  Vientiane