Zuidoost-Azie in 't kort

Zuidoost-Azië beslaat een enorm gebied, grofweg gelegen ten zuiden van China, ten oosten van India, ten westen van Nieuw-Guinea en ten noorden van Australië. Het bestaat uit twee geografische regio's. Een deel ligt op het vasteland en omvat Indochina, met de landen Vietnam, Laos en Cambodja (soms wordt ook oostelijk Thailand hiertoe gerekend) en het Maleisisch schiereiland (het voormalige Malakka) met de landen Myanmar, Thailand, Maleisië (deels op het vasteland en deels op de eilanden) en Singapore. Daarnaast is er ook nog de zogenaamde Indische Archipel, een eilandengroep tussen de Indische en Grote Oceaan, bestaande uit de landen Indonesië, Oost-Timor, Brunei en de Filipijnen.

Zuidoost-Azië is een populaire toeristenbestemming. Als je kijkt naar wat de regio te bieden heeft, is dit ook heel begrijpelijk. Een (sub)tropisch klimaat, interessante culturen, idyllische stranden, heerlijk eten en dit alles voor lage prijzen. Hoewel de geschiedenis en de huidige politieke situatie soms behoorlijk ingewikkeld zijn, is het grootste deel van de regio veilig en gemakkelijk te bereizen.

Kort gezegd: een reis naar en door Zuidoost-Azië is een ervaring voor het leven. Door de enorme diversiteit is het de ideale manier om je onder te dompelen in allerlei verschillende culturen en landschappen. Het gebied in de buurt van de evenaar, dat de landen Maleisië, Brunei, Indonesië, Singapore en de Filipijnen omvat, kent grofweg twee seizoenen: een nat seizoen (winter) met een gemiddelde temperatuur van zo'n 25°C, en een droog seizoen (zomer) met wat hogere temperaturen (tot zo'n 35°C).

Indochina kent drie seizoenen. Allereerst een relatief koel en droog seizoen van november tot februari, het populairst onder reizigers. Dit wordt gevolgd door een zeer heet seizoen met temperaturen boven de 40°C, van april tot juli. Daarna begint het regenseizoen, van juli tot november. Tijdens dit regenseizoen regent het echter niet de hele dag; het gaat vaak om hevige regenbuien in de middag, de rest van de dag is het zonnig.

In de hooglanden is het over het algemeen koeler. De temperaturen variëren van 15 tot 25°C. In Indonesië en Myanmar zijn zelfs gletsjers te vinden.

Hoe plan ik mijn reis?

Steeds meer steden in Zuidoost-Azië zijn vanuit Nederland en Duitsland gemakkelijk per vliegtuig te bereiken. De populairste vliegbestemmingen zijn Bangkok, Kuala Lumpur en Hongkong.

Voor alle landen in Zuidoost-Azië heb je een visum nodig en voor sommige landen geldt dat je dit voor aankomst moet hebben geregeld. In de meeste landen kun je echter ook een zogenaamd Visa on Arrival regelen. Zorg dat je voor vertrek goed hebt uitgezocht wat de visumvereisten zijn van de landen die je wilt bezoeken. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na vertrek geldig moet zijn.

Ga je langer dan een maand naar Zuidoost-Azië om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

Afhankelijk van je reisbestemming is het verstandig je te laten vaccineren. Welke inentingen je nodig hebt hangt af van je bestemming en de duur van je reis. Op www.lcr.nl kun je per land specifieke informatie vinden. In de meeste gevallen zijn vaccinaties tegen difterie, hepatitis A en tetanus noodzakelijk.

Globaal kun je er van uit gaan dat de gezondheidszorg op het platteland van veel mindere kwaliteit zal zijn dan in de stedelijke gebieden. Zeker voor meer gespecialiseerde ingrepen of behandelingen is het verstandig een wat groter ziekenhuis op te zoeken, of eventueel zelfs een privékliniek. Deze geven over het algemeen snellere en betere service, maar zijn wel duurder dan staatsziekenhuizen.

Vraag bij je zorgverzekeraar na of en hoe je verzekerd bent voor medische hulp in het buitenland. Het is verstandig om, als extra garantie, een reisverzekering af te sluiten. Je bent dan niet alleen verzekerd voor medische hulp (of eventuele evacuatie), maar ook tegen diefstal en schade. Allianz Global Assistance kan je helpen bij het vinden van een geschikte reisverzekering.

Ondertussen in Zuidoost-Azië

Praktische Tips

Wegen

Grote delen van Zuidoost-Azië zijn onverhard. De wegen zitten vol kuilen die voor vertraging of gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Als je naar Zuidoost-Azië reist tijdens het regenseizoen, is het verstandig hier rekening mee te houden.

Water

Het kraanwater in Zuidoost-Azië is niet drinkbaar. Het is aan te raden uitsluitend water uit flessen te drinken. IJsblokjes worden meestal van kraanwater gemaakt. Je kunt ze dus beter ook niet gebruiken. En vergeet niet dat consumptie-ijs vaak kraanwater bevat. Dit kun je dus beter ook vermijden.

Betalen

Afdingen is in grote delen van Zuidoost-Azië gebruikelijk, bijvoorbeeld op markten, in kleine winkeltjes en bij vervoer. Bedenk echter wel dat wat jij voor bijvoorbeeld een spijkerbroek neertelt, voor de verkoper eten voor zijn hele gezin kan betekenen. Wees dus redelijk in wat je verwacht te betalen.

Lokale Gebruiken

Do's en dont's

Als je bedenkt dat er in de regio meer dan duizend verschillende talen worden gesproken, begrijp je dat je niet kunt spreken over zoiets als ´de Zuidoost-Aziatische cultuur'. Toch is een aantal do's en don' ts wel op een rijtje te zetten.

In Boeddhistische landen dien je er rekening mee te houden dat het als ernstig beledigend wordt ervaren om met je voeten in de richting van een Boeddhabeeld of monnik te zitten. Het hoofd wordt door Boeddhisten ervaren als hoogste punt en de voeten als laagste punt, zowel letterlijk als figuurlijk. Laat dus niet je voetzolen zien, maar raak ook niet iemands hoofd aan (ook niet van kinderen).

In Islamitische landen geldt dat je altijd je schoenen uit moet doet bij het betreden van een moskee. Vrouwen dienen hun hoofd, armen en benen te bedekken.

In veel landen wordt wijzen naar iets of iemand met je vinger als zeer onbeleefd en respectloos ervaren. Wat soms wel geaccepteerd wordt, is wijzen met de duim van je rechterhand of zelfs het gebruiken van je hele hand. Nog beter is het om datgene waarover je spreekt gewoon te beschrijven.

In sommige landen is gokken streng verboden. Er staan dan ook strenge straffen op. Zorg dat je goed bent geïnformeerd over de lokale regels, als je ergens een gokje wilt wagen.

Houd er rekening mee dat het in- en uitvoeren en gebruiken van drugs in veel landen in Zuidoost-Azië ten strengste verboden is. Er staan zeer zware straffen op, in sommige landen zelfs de doodstraf!

Vraag toestemming voordat je mensen, rituelen of heilige plaatsen fotografeert. Wanneer je zomaar een foto maakt, kan dit door mensen als heel beledigend of respectloos worden ervaren.

Maaltijden

Zuidoost-Azië staat bekend om een grote culinaire diversiteit. Het is gebruikelijk om zo'n zes kleine maaltijden per dag te eten. Zo'n maaltijd is niet verdeeld in elkaar opvolgende gangen; de gerechten worden meestal tegelijkertijd geserveerd.

Risico's

  • Reizen kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er niet van weerhouden om op pad te gaan, maar het is wel zaak om je van tevoren goed te informeren. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kun je altijd actuele reisadviezen vinden.

  • In Zuidoost-Azië heersen ziektes die in Nederland niet voorkomen en waartegen je je kunt laten vaccineren of waarvoor je preventief tabletten kunt slikken, zoals gele koorts en malaria. Daarnaast zijn er ziekten, zoals dengue, waarvoor geen medicatie bestaat. Het enige wat je kunt doen is je gezond verstand gebruiken en goede bescherming verzorgen in de vorm van bedekkende kleding, schoenen met sokken, een klamboe en insectenspray.

  • In het regenseizoen komen regelmatig overstromingen voor. Je dient er in deze periode rekening mee te houden dat sommige gebieden geïsoleerd kunnen raken en dat de vervoersmiddelen beperkt zijn.

  • In Maleisië, Brunei, Singapore en delen van Indonesië (vooral Sumatra en Borneo) en de Filipijnen komen in het droge seizoen van mei tot oktober regelmatig (ernstige) bosbranden voor. Op de website van de National Environment Agency van Singapore kun je handige kaarten vinden van de actuele situatie in de hele regio.

  • De Indische Archipel ligt in de zogenaamde Ring van vuur, waar regelmatig heftige aard- en zeebevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden.

Reisadvies

Het grootste gedeelte van Zuidoost-Azië is veilig om door te reizen. Voor een aantal landen in Zuidoost-Azië wordt een negatief reisadvies gegevens, bijvoorbeeld Myanmar. Op de website van de Rijksoverheid kun je per land reisadviezen vinden.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.