Zuid-Amerika in 't Kort

Zuid-Amerika bestaat uit twaalf onafhankelijke landen en drie niet-onafhankelijke gebieden en strekt zich uit van Panama in het noorden tot Chili en Argentinië in het zuiden. Het ligt gedeeltelijk in een tropische zone (tot grofweg het midden van Paraguay) en gedeeltelijk in een gematigde zone (alles ten zuiden van de tropische zone). Op het continent komen vrijwel alle klimaatsoorten voor, van tropisch tot arctisch.

Zuid-Amerika telt ca. 385 miljoen inwoners. Een groot deel daarvan is Spaanstalig. In Brazilië (met meer dan 190 miljoen inwoners het dichtstbevolkte land) spreekt men Portugees, in Frans-Guyana Frans, in Guyana Engels en in Suriname Nederlands. Daarnaast worden er ook nog allerlei inheemse talen gesproken.

Zuid-Amerika is zo groot en uitgestrekt, dat een korte samenvatting het continent geen recht doet. Dankzij de enorme diversiteit kun je er in ieder geval op rekenen dat er voor elk wat wils is!

Hoe plan ik mijn reis?

Om naar Zuid-Amerika te reizen heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig als je maximaal 90 dagen verblijft. Als je in Zuid-Amerika tussen landen gaat reizen, krijg je bij de grens of in het vliegtuig diverse formulieren waarop je moet aangeven wat het doel van je reis is en hoe lang je wilt verblijven. Bovendien moet je een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming kunnen tonen.

Zuid-Amerika is een zeer uitgestrekt continent. De beste reistijd is dan ook afhankelijk van je bestemming.

Het meest gebruikte vervoermiddel in Zuid-Amerika is de bus. Je kunt er lange afstanden mee overbruggen en het is een leuke manier om contact te leggen met de plaatselijke bevolking. De rijstijl kan echter, op zijn zachtst gezegd, wel wat afwijken van wat je bent gewend. Ook minibusjes kom je overal tegen. Ze puilen meestal aan alle kanten uit met passagiers, maar hebben als voordeel dat je ze overal langs de kant van de weg kunt aanhouden.

Als je een taxi wilt gebruiken, is het verstandig om van tevoren een prijs af te spreken om het risico op oplichting te verkleinen. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van officiële taxi's. Als je avontuurlijk bent aangelegd, is een ritje op een motortaxi misschien wel wat voor jou.

Vliegen kan erg duur zijn, maar is soms handig als je grote afstanden
wilt afleggen.

Ga je langer dan een maand naar Zuid-Amerika bijvoorbeeld om te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

Voordat je naar Zuid-Amerika afreist, moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Op de website van het LCR kun je per land opzoeken welke vaccinaties je nodig hebt. Vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus worden over het algemeen altijd aangeraden. In sommige landen is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Om jezelf te beschermen tegen malaria moet je op tijd starten met malariaprofylaxe. Daarnaast kun je ter plaatse maatregelen nemen om het risico op besmetting te verkleinen. Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding, gebruik een goede insectenspray en slaap eventueel onder een klamboe. In veel gebieden komt ook dengue (knokkelkoorts) voor. Hiertegen bestaat geen (preventieve) medicatie, maar je kunt verder met dezelfde voorzorgsmaatregelen een heel eind komen. Houd er rekening mee dat de tijgermug, die dengue verspreid, overdag actief is (in tegenstelling tot de malariamug, die juist na zonsondergang gaat steken).

Afhankelijk van het land en de regio is de gezondheidszorg redelijk tot goed ontwikkeld. Zoals meestal is de zorg in stedelijke gebieden beter dan op het platteland. Je kunt terecht in staatsziekenhuizen, met een wisselende kwaliteit van zorg, en in privéklinieken. Deze leveren over het algemeen goede, snelle zorg. In de meeste gevallen moet je ter plekke betalen voor medische zorg, wat zeker in een privékliniek nogal in de kosten kan lopen. Zorg dat je voor vertrek een goede reisverzekering hebt afgesloten. Allianz Global Assistance kan je ondersteunen bij het vinden van een geschikte reisverzekering.

Een deel van het continent ligt op grote hoogte. Boven de 2500 meter kun je last krijgen van hoogteziekte. Bij de meeste mensen gebeurt dit echter pas vanaf 3500 meter. Mocht je inderdaad last krijgen van de hoogte (hoofdpijn, duizeligheid, algehele malaise, misselijkheid), dan is het over het algemeen voldoende een paar dagen niet verder te stijgen om je lichaam tijd te geven te acclimatiseren. Mocht je ernstige klachten krijgen, dan zit er maar een ding op: afdalen. Het is moeilijk te voorspellen of je last zult krijgen van hoogteziekte. Mensen met astma, hart- en vaatziekten of diabetes lopen meer risico.

De kwaliteit van het kraanwater in Zuid-Amerika verschilt per regio. Om geen risico te lopen is het beter alleen water uit flessen te drinken. En zwicht niet voor de verleiding van een ijsblokje als het erg warm is. Ze worden immers van kraanwater gemaakt! Chili vormt een uitzondering als het om kraanwater gaat, in dat land wordt kraanwater met chloor gezuiverd.

Ondertussen in Zuid-Amerika

Praktische Tips

Fotograferen

Het kan handig zijn wat extra geheugen mee te nemen voor je digitale camera. Een nieuw geheugenkaartje is namelijk niet overal verkrijgbaar, en het zou erg jammer zijn als je na verloop van tijd geen nieuwe foto's meer kunt maken omdat je het kaartje de eerste week al hebt volgeschoten! Gebruik bij het fotograferen je gezond verstand en fatsoen: loop niet met een dikke camera bungelend op je buik, en vraag toestemming voordat je mensen fotografeert. Soms wordt een klein bedrag als vergoeding gewaardeerd. Wees extra voorzichtig met het fotograferen van politiemensen en militairen.

Geld

Dollars zijn eigenlijk overal welkom, en in grote(re) steden worden euro's steeds vaker geaccepteerd. Pinnen is in het hele continent vrijwel overal mogelijk, en het gebruik van een creditcard is, zeker in de stedelijke gebieden, heel normaal.

Taal

Als je het Portugees een beetje beheerst, kun je al communiceren met ongeveer de helft van de inwoners van Zuid-Amerika. In Brazilië wonen immers zo'n 190 miljoen mensen. Mocht je daarnaast ook nog Spaans hebben geleerd, dan bestrijk je zo ongeveer het hele continent. Een talencursus voor vertrek is dus geen overbodige luxe!

Fooi

Het geven van fooien is gebruikelijk in Zuid-Amerika. Gebruik als richtlijn voor fooien 10% van de totale rekening.

Elektra

De netspanning in Zuid-Amerika varieert: in sommige landen is het 110 V, in andere 220 V. Het komt zelfs voor dat er binnen één land verschillende voltages worden gebruikt. Informeer van tevoren naar de situatie in de bestemming van jouw keuze. Het kan zijn dat je een adapter nodig hebt voor je apparatuur. Deze kun je voor vertrek in Nederland aanschaffen, maar vaak kun je er ook ter plekke nog wel een kopen.

Lokale Gebruiken

Culturen

Zuid-Amerika is een gigantische culturele smeltkroes. Tot de 15e eeuw woonden er uitsluitend Indianen. Tegenwoordig is de bevolking een mix van mensen van overwegend Europese, Indiaanse en Afrikaanse afkomst. In het Andesgebergte (dat zich uitstrekt over Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela), zijn de Indianen nog in de meerderheid, evenals in het Amazonegebied. Aan de westkust vind je ook veel mensen van Aziatische afkomst. De folklore, kunst, muziek en ambachten zijn dan ook afspiegeling van deze diversiteit.

Keuken

Eten in Zuid-Amerika is een opwindende ervaring. Vanwege de grote variëteit aan klimaten en bevolkingsgroepen, kom je de meest uiteenlopende gerechten en dranken. Elk land heeft lokale specialiteiten, die je zeker moet proberen.

Risico's

  • Reizen door Zuid-Amerika is relatief veilig. Bepaalde wijken in steden zoals Rio de Janeiro en Buenos Aires zijn onveilig, maar over het algemeen zul je vriendelijke en behulpzame mensen ontmoeten.

  • Zakkenrollers vormen het grootste risico. Met name op toeristische en druk bezochte plekken is het dus zaak om extra goed op je spullen te letten.

  • Door armoede is corruptie op sommige plekken een groot probleem. Wees daarom voorzichtig met wie je vertrouwt, zelfs als  zij een uniform dragen. Vooral wanneer je de taal niet spreekt en niemand hebt die je daar bij kan helpen, ben je een makkelijke prooi.

  • Sommige gebieden in Zuid-Amerika zijn erg afgelegen. Met name in het Amazone gebied ben je soms honderden kilometers verwijderd van (medische) hulp. Zorg dat je dus goed voorbereid op reis gaat. Probeer alléén reizen zoveel mogelijk te vermijden en laat van tevoren weten waar je heen gaat.

Reisadvies

Op de website van de Rijksoverheid kun je actuele reisinformatie vinden per land. Over het algemeen geldt een 'waakzaamheidsadvies', wat inhoud dat je de lokale actualiteiten in de gaten moet houden en bereid moet zijn je reisplannen eventueel aan te passen als de situatie daarom vraagt.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter Verzekering van Mondial Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt