Introductie

Zuid-Afrika is een buitengewoon mooi en divers land. Liefhebbers van flora en fauna kunnen hier hun hart ophalen. Het nog grotendeels ongeschonden landschap is zeer gevarieerd en het land kent verschillende klimaten. Overigens komen ook de cultuuraanbidders aan hun trekken: Kaapstad, Pretoria, Bloemfontein, Durban en Johannesburg bieden alles wat je van een stad mag verwachten. De beste periode voor je reis hangt af van je doel. Als je vooral voor het strand gaat, zijn december en januari ideaal. Voor het spotten van wilde dieren kun je beter in de maanden juli en augustus reizen.

Lang reizen door Zuid-Afrika

Reizen met eigen vervoer

Zuid-Afrika leent zich prima voor een reis met eigen vervoer. De wegen en voorzieningen zijn misschien niet zoals je die in Nederland kent, maar als je ondernemend van aard bent is het goed te doen. Het is verstandig een 4x4 te huren en je in te stellen op hobbelende onverharde wegen (slechts 10- 15% van de wegen is verhard). Houd rekening met extra slechte wegen in het regenseizoen; sommige delen van de weg kunnen zomaar zijn weggespoeld of ondergelopen. Ook aardverschuivingen en modderstromen komen in deze periode regelmatig voor. Informeer voordat je op weg gaat naar de situatie ter plaatse, zorg altijd voor voldoende drinkwater en een goede kaart van het gebied (of GPS).
Als je besluit zelf te rijden is het goed om je te realiseren dat de verkeersveiligheid wel wat te wensen overlaat. Je zult bovendien moeten wennen aan het links rijden. Houd je aan de verkeersregels: overtredingen worden met hoge boetes of zelfs gevangenisstraffen bestraft. Als je wordt gecontroleerd, moet je binnen 24 uur je rijbewijs kunnen laten zien op het politiebureau. De website Arive Alive is een goede bron van informatie over verkeer(-sveiligheid) in Zuid-Afrika.

Backpacken en openbaar vervoer

Voor het afleggen van lange afstanden is vliegen het snelst. Het totaal aantal luchthavens in Zuid-Afrika wordt geschat op meer dan 700. Overigens beschikt maar 1/5 daarvan over een verharde start- en landingsbaan. Tussen de grote steden zijn dagelijks meerdere vluchten.
Als je iets meer tijd hebt is de trein of bus een goed alternatief. Een voordeel is dat je dan veel meer kunt zien van het landschap dat rustig aan je voorbij trekt. Zeker met een zogenaamde 'hop-on hop-off' bus kom je goedkoop en gemakkelijk waar je wezen wilt. Deze bussen rijden vijf verschillende routes door het hele land.

Mogelijke bestemmingen in Afrika

Zuid-Afrika is prachtig. Wil je het in zijn volle omvang verkennen en leren kennen dan kun je daar gemakkelijk 1 of meer maanden voor uittrekken zonder je te vervelen.
Over Zuidelijk-Afrika hebben we al eerder geschreven dat het de regio is voor de echte natuurliefhebber. De 'Big Five' (olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard) leven hier nog in het wild. Je kunt het beste een rondrit maken langs de verschillende National Parks om helemaal op te gaan in de natuur. Met een beetje geluk krijg je de Big Five tijdens een bezoek aan het Krugerpark allemaal te zien. Daarna kun je prima verder reizen naar  St. Lucia park / Cape Vidal, Drakensberg en/of het Royal Natal National Park voor meer natuur.

Voor een mix van natuur en cultuur kun je een combinatie maken van steden, wijngebieden en natuurparken. Zo zou je in Kaapstad kunnen starten en een bezoek kunnen brengen aan het Tafelberg National Park, het wijngebied rondom Stellenbosch en Kaap de Goede Hoop, om vervolgens door te reizen naar Addo Elephant National Park en Port Elizabeth. Vandaar trek je door naar het noorden, richting Swaziland, om vervolgens naar het westen af te buigen en Johannesburg aan te doen. Tenslotte kun je terugvliegen naar Kaapstad, of je reis verlengen met een uitstapje naar het Krugerpark in het noorden of een van de vele Nationale Parken ten noorden van Kaapstad.

Je Zuid-Afrika reis voorbereiden

Zoals we al schreven vergt reizen door Zuid-Afrika de nodige voorbereidingen. We noemen een paar belangrijke zaken:

 • Informeer je over de lokale situatie. In sommige delen van Zuid-Afrika, met name in de grote steden, kan het onrustig zijn. Niet-essentiële reizen daarheen worden dan ook ontraden. Raadpleeg de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele informatie over de landen die je wilt bezoeken.
 • Je paspoort moet bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal één maand geldig zijn.Voor een verblijf van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig. Als je naar Swaziland wilt reizen heb je wel een apart visum nodig. Dit kun je gratis aan de grens regelen. Bij aankomst in Zuid-Afrika moet je een verklaring tekenen dat je van plan bent tijdelijk in het land te verblijven. Op dit formulier dien je ook je eerste verblijfsadres en de reden van je verblijf te vermelden. Het is dus verstandig tenminste voor de eerste nacht een hotel of appartement te boeken vanuit Nederland.
 • In principe heb je voor reizen in Zuid-Afrika geen vaccinaties nodig. Uit algemene voorzorg kan een hepatitis-A en een DTP-vaccinatie verstandig zijn. Belangrijk zijn goede voorzorgsmaatregelen tegen malaria. Begin op tijd met het slikken van malariaprofylaxe, draag na zonsondergang bedekkende kleding, gebruik goede insectenspray en slaap onder een klamboe.

Als je van plan bent langer dan een maand door Afrika te reizen dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen goede dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn:
SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
Geld Service: Via de Geld Service van Allianz Global Assistance wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service op het moment dat je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

Reizen in Zuid-Afrika

Zoals we eerder aangaven is reizen op eigen gelegenheid een goede optie voor reizigers die van enig avontuur houden. Neem de tijd voor je trip en informeer van tevoren goed naar de omstandigheden.
Afstanden worden aangegeven in kilometers en brandstof gaat per liter. De wegen zijn tolvrij.
Let op: in Zuid-Afrika wordt links gereden. Juist omdat het in sommige delen van het land heel rustig kan zijn op de weg is dit een uitdaging. Je hebt weinig andere verkeersdeelnemers die je eraan blijven herinneren dat je links moet rijden.
Als je van plan bent een auto of camper te huren tijdens je verblijf, is het verstandig voor vertrek een internationaal rijbewijs te kopen bij de ANWB. Dit is, vanaf aankoop, één jaar geldig.

De afstanden tussen de verschillende Zuid-Afrikaanse steden vallen ogenschijnlijk mee. Door de staat van de wegen kan de reistijd echter behoorlijk tegenvallen.

 • Van Kaapstad naar Johannesburg: 24 - 28 uur (1450 km)
 • Van Kaapstad naar Port Elizabeth: 10 - 12 uur (750 km)
 • Van Johannesburg naar Durban: 6 - 8 uur (570 km)
 • Van Johannesburg naar Krugerpark: 8 - 10 uur (580 km)

Zuid-Afrika feest- en gedenkdagen

Gezien de diversiteit aan stammen en bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika moet je rekening houden met grote lokale verschillen als het gaat om feest- of gedenkdagen. Over het algemeen kun je de christelijke feestdagen (Pasen, Pinksteren, Kerstmis, etc.) aanhouden. Daarnaast zijn er een paar specifieke Zuid-Afrikaanse belangrijke dagen.

 • 21 maart, Dag van de Mensenrechten: een nationale feestdag in Zuid-Afrika.
 • 27 april, AfricanFreedom Day: nationale feestdag (in heel Afrika). Herdenking van de eerste democratische verkiezingen die in Zuid-Afrika werden gehouden op 27 april 1994.
 • 16 juni, Dag van de Jeugd: herdenking van de scholierenopstand in Soweto in 1976.
 • 9 augustus, Nationale Vrouwendag: een nationale feestdag in Zuid-Afrika.
 • 24 september, Dag van het Cultureel Erfgoed: nationale feestdag om de diversiteit aan culturen, gebruiken, gewoonten, tradities en talen van Zuid-Afrika te vieren.
 • 16 december, Verzoeningsdag: in Zuid-Afrika werd tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838 een leger van 15 000 Zulu's teruggedreven door 464 Boeren. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zulu's en werd een nationale feestdag.

Handige tips

Wist je dat het heel gebruikelijk is om boeken te ruilen in een jeugdherberg of hostel? Neem één Engelstalig boek mee op reis en ruil het af en toe tegen iets nieuws in een hostel. Zo blijft je rugzak lekker licht en heb je toch steeds wat te lezen bij je. Wel zo handig als je lange afstanden aflegt en geen oplaadpunt kunt vinden voor je e-reader of telefoon!
In Afrika eten mensen vaak met de hand. Gebruik daarvoor altijd je rechterhand, de linkerhand wordt immers gebruikt om je mee te wassen.
Het wordt als onrein en onbeleefd ervaren om anderen met je linkerhand iets aan te reiken of om hen aan te raken. Gebruik dus altijd je rechterhand als je bijvoorbeeld iemand wilt betalen, een taxi aanhoudt of iemand begroet.
Wees, zeker in de droge wintermaanden, voorzichtig met open vuur. Een achteloos weggegooide sigaret of een kampvuurtje kan onbedoeld uitmonden in een bosbrand. Let dus extra goed op wanneer je een bordje ziet waarop een verbod op open vuur is aangegeven. 
AIDS is een enorm probleem in Zuid-Afrika: een schokkende 25 % van de mensen tussen de 15 en 45 jaar is besmet met HIV. Zorg er dus voor dat je adequate voorzorgsmaatregelen neemt.

Backpack

ls je van plan bent langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vind de voor jou ideale balans tussenformaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.

Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen. 
 2.  De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 3. Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.

Niet vergeten

Iedereen zal voor zichzelf andere prioriteiten stellen als het gaat om het inpakken van een koffer of een rugzak. Toch denken we dat een paar dingen ingepakt zouden moeten zijn voor vertrek:

 • Reisdocumenten (vliegticket, vouchers e.d.) 
 • Paspoort (met visum) 
 • Internationaal rijbewijs 
 • Polispas reisverzekering 
 • Reisapotheek 
 • E-dentifier voor internet bankieren 
 • Moneybelt 
 • Toiletartikelen   
 • Taalgids 
 • (Zonne)bril, contactlenzen (evt. contactlensreiniger) 
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem 
 • Regenjas   
 • Inentingsbewijs (gele boekje)  
 • Beschermhoes voor rugzak    
 • Studentenpas / Kortingspassen  
 • Wereldstekker/adapter   
 • Medicijnen (met bijbehorend geneesmiddelenpaspoort) en eventuele Engelstalige verklaring 'to whom it may concern'. 
 • Hangslotjes voor rugzak   
 • Aankoopbewijzen (voor de douane)  
 • Foto/film apparatuur met voldoende geheugenkaarten 

Must see

 

Natuur / bezienswaardigheid Steden                   
Krugerpark Kaapstad
Kaap de Goede Hoop Pretoria
Robbeneiland Bloemfontein
Tafelberg Durban
  Johannesburg