Zuid-Afrika in 't kort

Zuid-Afrika is een buitengewoon mooi en divers land. Liefhebbers van flora en fauna kunnen hier hun hart ophalen. Het nog grotendeels ongeschonden landschap is zeer gevarieerd en het land kent daardoor verschillende klimaten.

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan de Nederlandse. Terwijl wij onze sjaals en mutsen zoeken, kun je in Zuid-Afrika lekker op het strand liggen. Overigens is het weer er eigenlijk altijd goed; overdag zonnig en 's nachts koel. Wel zijn de verschillen per regio groot, houd hier rekening mee bij het plannen van je reis en het inpakken van je koffer. De beste periode voor je reis hangt af van je doel. Als je vooral voor het strand gaat, zijn december en januari ideaal. Voor het spotten van wilde dieren kun je beter in de maanden juli en/of augustus reizen.

Hoe plan ik mijn reis?

Je paspoort moet bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal één maand geldig zijn. Voor een verblijf van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig. Als je naar Swaziland wilt reizen heb je wel een apart visum nodig. Dit kun je gratis aan de grens regelen. Bij aankomst in Zuid-Afrika moet je een verklaring tekenen dat je van plan bent tijdelijk in het land te verblijven. Op dit formulier dien je ook je eerste verblijfsadres en de reden van je verblijf te vermelden. Het is dus verstandig tenminste voor de eerste nacht een hotel of appartement te boeken vanuit Nederland.

Zuid-Afrika is groot en de wegen zijn lang niet overal even goed. Voor het afleggen van lange afstanden is vliegen de snelste manier van reizen. Dagelijks zijn er meerdere vluchten tussen de grote steden. Als je iets meer tijd hebt, is de trein een goed alternatief. Een voordeel is dat je dan veel meer kunt zien van het landschap dat rustig aan je voorbij trekt. Reizen gaat ook heel goed per bus. Zeker met een zogenaamde 'hop-on hop-off' bus kom je goedkoop en makkelijk waar je wezen wil. Deze bussen rijden vijf verschillende routes door het hele land.

Een (4x4) auto huren geeft je natuurlijk de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je waarheen gaat. Bedenk wel dat ongeveer 1/3 van het Zuid-Afrikaanse wegennet onverhard is. Bovendien is het met de verkeersveiligheid niet altijd even goed gesteld. In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant van de weg. Hou je aan de verkeersregels: overtredingen worden met hoge boetes of zelfs gevangenisstraffen bestraft. Als je wordt gecontroleerd, moet je binnen 24 uur je rijbewijs kunnen laten zien op het politiebureau. De website Arrive Alive is een goede bron van informatie over verkeer(-sveiligheid) in Zuid-Afrika.

Ga je langer dan een maand naar Zuid-Afrika, bijvoorbeeld om te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

Zuid-Afrika heeft uitstekende medische faciliteiten. Zowel de staatsziekenhuizen als de privéklinieken leveren over het algemeen goede zorg. In een zogenaamde apotheek of pharmacy kun je zelfzorgmedicijnen kopen, maar ook medicatie op recept. De Europese zorgverzekeraars hebben geen contracten met Zuid-Afrikaanse zorginstellingen. Het is dus van belang dat je voor vertrek uitzoekt welke kosten zijn gedekt door je eigen zorgverzekering en waarvoor je je eventueel moet bijverzekeren. Allianz Global Assistance kan je helpen bij het afsluiten van een reisverzekering die alle medische kosten in het buitenland dekt. Bovendien ben je dan ook verzekerd tegen diefstal of schade onderweg.

In principe heb je voor reizen in Zuid-Afrika geen vaccinaties nodig. Uit algemene voorzorg kan een hepatitis-A en een DTP-vaccinatie verstandig zijn. Belangrijk zijn goede voorzorgsmaatregelen tegen malaria. Begin op tijd met het slikken van malariaprofylaxe, draag na zonsondergang bedekkende kleding, gebruik goede insectenspray en slaap onder een klamboe.

AIDS is een enorm probleem in Zuid-Afrika: een schokkende 25 % van de mensen tussen de 15 en 45 jaar is besmet met HIV. Zorg er dus voor dat je adequate voorzorgsmaatregelen neemt.
Kraanwater is in grote delen van het land drinkbaar, maar voor wie geen enkel risico wil lopen is water uit flessen een alternatief. Drink in ieder geval geen water uit meren, rivieren en stroompjes. Daarin kan de bilharzia parasiet voorkomen, die een vervelende infectie kan veroorzaken. Zwemmen in water waarin de parasiet leeft, kan overigens dezelfde besmetting veroorzaken.

Ondertussen in Zuid-Afrika

Praktische Tips

Reizen met lenzen

Het is niet altijd even makkelijk om contactlenzen veilig te dragen op reis. Denk maar eens aan het feit dat je lenzenvloeistof niet warmer mag worden dan 25 graden. Bovendien moet je schone handen hebben om je lenzen te kunnen hanteren. Zeker wanneer je naar zanderige gebieden gaat, is een bril een betere oplossing.

Big Five

De Big Five zijn niet alleen in het wild te zien, maar ook op de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten. Op het biljet van 10 Rand zie je een neushoorn, op het R-20 biljet een olifant, het R-50 biljet toont een leeuw, het R-100 biljet een buffel en het R-200 biljet een luipaard. Op termijn worden deze biljetten vervangen door biljetten met afbeeldingen van Nelson Mandela. Overigens gebruiken ook de buurlanden Namibië, Swaziland en Lesotho de Rand als officiële munt.

Tijd

In Zuid-Afrika is het tijdens onze wintertijd een uur later dan in Nederland. Wanneer het bij ons zomertijd is, staat de klok in Zuid-Afrika gelijk met die van ons. Wel zo prettig, omdat je dus geen jetlag overhoudt aan de reis.

Lokale Gebruiken

Zuid-Afrikaanse keuken

De Zuid-Afrikaanse keuken wordt beïnvloed door een mix van Afrikaanse, Aziatische en Europese culturen. Eten wordt hierdoor een interessante ervaring. Traditioneel Zuid-Afrikaans eten wordt doorgaans gekookt boven een open vuur of in een pot op drie poten, een zogenaamde potjie. Vlees, een belangrijk deel van de maaltijd, is dus meestal gestoofd of gegrild. Denk maar aan de beroemde Braai! Het vlees wordt vaak gecombineerd metmieliepap (maïspap), aardappelen of rijst. Bietjes, peentjes, kool of pompoen zijn de traditionele groenten.

Ben je benieuwd naar de authentieke Zuid-Afrikaanse keuken, ga dan eens op zoek naar Morogo (een wilde spinaziesoort) of biltong (gedroogde reepjes vlees). Langs de weg kun je terecht voor een broodje boerewors (de lokale variant op de hot-dog). Voor de liefhebbers van zoete lekkernijen raden we de melktert (taart met een romige vulling van melk, bloem, suiker en eieren) aan.

Fooi

Het is gebruikelijk in Zuid-Afrika om zo'n 10% fooi te betalen, niet alleen aan de ober in een restaurant, maar ook bijvoorbeeld aan de benzinepompbediende, de kapper of het kamermeisje in het hotel. Afdingen daarentegen wordt juist niet op prijs gesteld.

Risico's

  • Het grootste gedeelte van Zuid Afrika is veilig voor toeristen, maar bepaalde delen van sommige steden en de townships zijn ronduit onveilig. Zoek voor vertrek uit welke wijken wel en niet veilig zijn. Informeer ter plaatse als je niet zeker bent van je zaak. Als je een auto huurt in Zuid Afrika moet je, vooral in en rond de steden, goed opletten. Het verkeer is chaotisch en er gebeuren veel ongelukken. Ook is een auto-inbraak of overval geen denkbeeldig risico. Houd je autodeur dus altijd goed op slot. Sluit een goede verzekering af als je toch wilt gaan rijden.

  • Wees, zeker in de droge wintermaanden, voorzichtig met open vuur. Een achteloos weggegooide sigaret of een kampvuurtje kan onbedoeld uitmonden in een bosbrand. Let dus extra goed op wanneer je een bordje ziet waarop een verbod op open vuur is aangegeven. 

Reisadvies

Hoewel voor Zuid-Afrika in het algemeen geen negatief reisadvies geldt, wordt het toch afgeraden sommige delen of steden te bezoeken. Informeer je hierover voordat je vertrekt. Raadpleeg voor vertrek ook de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.