Werkeloosheid Spanje

Spanje telt momenteel, met ruim 20% werkeloosheid, meer dan 5 miljoen werkzoekenden. Het is daarom als buitenlander niet zo gemakkelijk om werk te vinden. Hoewel Spanje onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, heb je toch een visum of werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen. Daarnaast moet je, als je langer dan 3 maanden in Spanje wilt blijven, zorgen voor een verblijfsvergunning, een zogenoemde "Tarjeta de Residencia".

Waar begin ik?

Aangezien het aantal vacatures in Spanje beperkt is, zal het vinden van een baan niet zo eenvoudig zijn. Je maakt een betere kans als je in Spanje zelf gaat zoeken en dus snel kunt reageren op een vacature. Daarbij is (enige) beheersing van het Spaans zeker in je voordeel.

Het Spaanse nationale instituut voor werkgelegenheid (Instituto Nacional de Empleo, of kortweg INEM) kan ook helpen bij het vinden van een baan. Alle Spaanse arbeidsbureaus zijn bij deze organisatie aangesloten en ze bemiddelen voor alle sectoren. Schrijf je in via http://www.inem.es/.

Je kunt ook kijken naar Nederlandse bedrijven met een vestiging in Spanje. Een nadeel van een dergelijk bedrijf is dat het, als internationaal georiënteerd bedrijf, waarschijnlijk wat minder specifiek Spaanse cultuur zal hebben. Voor sommige mensen zal dat echter juist die internationale ervaring bieden waarnaar ze naar op zoek zijn.
Zoeken via het internet is natuurlijk ook een optie. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het uploaden van je CV op een van onderstaande websites:
• http://www.trabajos.com/
• http://www.infojobs.net/

Als je een baan hebt gevonden in Spanje moet je een Número de Identification de Extranjeros (NIE nummer) aanvragen. Zonder NIE nummer is het niet mogelijk om te werken, salaris te ontvangen of een bankrekening te openen. Het NIE is een fiscaal nummer en het best te vergelijken met het Burgerservicenummer (BSN) in Nederland. De kosten voor het aanvragen van een NIE nummer verschillen per regio.

Overigens is een NIE nummer sowieso verplicht voor iedereen die langer dan 182 dagen per jaar in Spanje wil verblijven, ongeacht of dat voor werk of iets anders is.

Als je overweegt zelf een bedrijf op te zetten, moet je rekening houden met veel bureaucratie en ingewikkelde regelgeving. Het loket voor bedrijven "Ventanilla Unica Empresarial" op het gemeentehuis kan in dit geval vaak helpen.

Levensonderhoud in Spanje

De kosten voor levensonderhoud liggen in Spanje onder het Europese gemiddelde. Niet zo verrassend, want ook de salarissen liggen veel lager. Een gemiddelde werknemer verdient €27.500 per jaar. Dat is toch al snel zo´n € 15.000 minder dan de gemiddelde Nederlandse werknemer.

De kosten voor een huurhuis verschillen sterk per regio. Je kunt ervan uitgaan dat een appartement in een van de grote steden aanzienlijk veel meer kost dan een huisje buiten de stad. Vanzelfsprekend zullen de prijzen in het stadscentrum ook weer een stuk hoger zijn dan die in de voorsteden. Reken voor een appartement in de stad op minimaal € 500 per maand.

Als je langere tijd in Spanje wilt blijven is het van belang je verzekering goed onder de loep te nemen. Een doorlopende reisverzekering biedt namelijk geen dekking als je gaat werken in het buitenland. Je kunt je in Spanje zelf verzekeren (bijvoorbeeld voor ziektekosten), maar je kunt ook gebruik maken van een lang op reis verzekering. Deze verzekering is speciaal ontwikkeld voor mensen die minimaal 1 en maximaal 24 maanden  gaan reizen en/of werken in het buitenland. Hierbij kies je zelf je dekking en kun je zelfs een volledige medische kosten dekking afsluiten. Allianz Global Assistance kan je hierbij helpen.

Solliciteren in Spanje

Realiseer je goed dat je in Spanje niet de enige zult zijn die op een vacature reageert. Zorg daarom dat je brief, een vast onderdeel van elke sollicitatieprocedure, op de één of andere manier opvalt. Het feit dat je als buitenlander reageert, kan in je voordeel werken.

Sollicitatieprocedures kunnen traag en omslachtig verlopen. Houd rekening met diverse gesprekken en assessments. Bereid deze gesprekken goed voor en motiveer waarom precies jij de vacature goed zou kunnen invullen. Ook hier kun je je als buitenlander onderscheiden.

 

Werken in Spanje

In Spanje hebben werknemers over het algemeen relatief veel vrije dagen. Dit komt vooral door de 14 vaste feestdagen die door het jaar verspreid liggen. Een feestdag die op een dinsdag of donderdag valt, leidt vrijwel altijd tot een lang weekend omdat de voorafgaande maandag of volgende vrijdag vaak ook vrij wordt gegeven. Dit wordt een puente genoemd.

Houd rekening met een lange lunch en/of een siësta tussen de middag. Niet alleen gaan veel winkels dicht, ook veel bedrijven en openbare instellingen leggen alles stil. Tijdens de zomermaanden hebben veel bedrijven verkorte werktijden. Dit wordt horario intensivo genoemd. Werknemers werken dan van 8 uur ´s morgens tot 3 uur ´s middags.

Handige tips

Laat iedereen die je in Spanje ontmoet weten dat je opzoek bent naar een baan. Een goed netwerk kan beter werken dan een instelling of vacaturesite, want de Spaanse cultuur is er een waarin mensen elkaar graag een dienst bewijzen.

Huurhuizen worden vaak door meerdere verhuurders aangeboden. Als je een leuk huis hebt gevonden, loont het de moeite te kijken of je het rechtstreeks van de eigenaar kunt huren. Dat kan je de bemiddelingskosten en/of een borgsom schelen.