Spaanse universiteiten

Spanje heeft ongeveer 75 universiteiten (universidades), waaronder de oudste van Europa. De universiteit van Salamanca dateert bijvoorbeeld van 1218.
Sinds de toetreding tot de Europese Unie is Spanje met zijn ruime aanbod bijzonder in trek onder buitenlandse studenten. Ongeveer 2/3 van de universiteiten zijn staatsinstellingen, de rest is particulier (gesponsord door bedrijven of opgericht door de katholieke kerk).

Het Spaanse onderwijssysteem

Het Spaanse hoger onderwijssysteem wijkt enigszins af van het Nederlandse. Voor Spanjaarden zijn er verschillende vooropleidingen via welke ze toegang krijgen tot het beroepsonderwijs of een universiteit. Voor buitenlandse studenten gelden andere regels, daarvoor is met name de beheersing van het Spaans een criterium.

In het beroepsonderwijs worden verschillende graden toegekend. Deze worden in Spanje erkend, daarbuiten veel minder. Met een bachillerato of een beroepsopleiding op niveau 3 kun je doorstromen naar een universiteit.

Het universitair onderwijs op zich is opgedeeld in drie fasen. Na drie jaar ben je "Diplomado", dat geeft je toegang tot de 2e fase. Deze fase duurt ongeveer twee jaar en levert je de titel "Licenciado" op, een titel die min of meer vergelijkbaar is met een Nederlandse doctorandustitel. De 3e fase, die je kunt starten na het succesvol afsluiten van de tweede, sluit je af met de titel "Doctor".

Toelatingseisen voor studeren in Spanje

Op de meeste universiteiten in Spanje wordt alleen in het Spaans onderwezen. Enige beheersing van de Spaanse taal, aantoonbaar met een Spaans DELE intermedio certificaat, is daarom van belang. De meeste universiteiten hanteren dit certificaat als toelatingseis.

Naast aantoonbare kennis van het Spaans gelden voor universiteiten dezelfde toelatingseisen als in Nederland, zijnde een HBO propedeuse of een vwo-diploma. Voor sommige opleidingen moet je bovendien een intake toets afleggen.

Studievisum voor Spanje

Het is voor Nederlandse studenten niet nodig een (studenten) visum aan te vragen.

To do list

Zorg dat je voor vertrek een geschikte woonruimte hebt gevonden. De Nederlandse ambassade in Spanje heeft een lijst met aanbieders en kan ondersteunen in het vinden van een geschikte verhuurder of ruimte.

Ga je langer dan een maand naar Engeland om te studeren? Sluit dan een goede reisverzekering af. Een standaard (doorlopende) reisverzekering biedt geen dekking tijdens studeren in het buitenland. Een Globetrotter Studenten Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor studenten die naar het buitenland gaan voor een studie.

Gezondheidszorg in Spanje

Europeanen hebben in Spanje automatisch recht op gezondheidszorg. Om in hiervoor in aanmerking te komen moet je wel in het bezit zijn van een Europese zorgverzekeringskaart, de zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC). Deze kaart kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Handig om te weten

Bepaalde studies hebben maar een beperkt aantal studieplaatsen beschikbaar. Overigens hebben ze daarbij vaak wel de verplichting minimaal 5% van de plaatsen voor buitenlandse studenten te reserveren. Informeer bij de universiteit of deze regeling ook geldt voor de studie van jouw keuze.

Veel Spanjaarden hebben nog de gewoonte tussen de middag 'siësta' te houden. De werk- en schooltijden zijn dan ook anders dan je in Nederland gewend zult zijn. De meeste mensen beginnen tussen 8 en 10 uur 's ochtends en werken tot ca. 2 uur, wanneer het tijd is voor lunch en siësta. Tussen 4 en 5 gaat men weer aan de slag en werkt dan door tot 9 of 10 uur 's avonds. In de grote steden blijven de meeste winkels tegenwoordig open, maar je loopt kans dat je hier en daar toch voor een gesloten deur staat.