Spanje in 't kort

Een reis naar Spanje betekent gegarandeerd genieten. Ontdek bruisende steden zoals Madrid en Barcelona, geniet van de prachtige natuur of zoek verkoeling aan een van de sfeervolle costa's. In Spanje hoef je je geen seconde te vervelen.

Hoe plan ik mijn reis?

Voor een reis naar Spanje heb je een paspoort of identiteitsbewijs (geen rijbewijs) nodig, dat geldig moet zijn tot en met de dag van terugkomst in Nederland. Je hebt voor Spanje geen visum nodig.

De goedkoopste manier om naar Spanje te reizen is per vliegtuig (vanaf ongeveer 40 Euro kun je een budgetticket vinden). Een vlucht vanaf Schiphol of Brussel naar Spanje duurt circa 2 tot 3 uur, een beetje afhankelijk van je eindbestemming.

Om je in Spanje tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Spanje om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Spanje is heel goed,vooral in de grotere steden. Spanjaarden hebben recht op gratis medische zorg, die wordt gefinancierd uit belastinggelden. Alle openbare ziekenhuizen zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen. Elke regio in Spanje heeft minstens één groot openbaar ziekenhuis. Let dus wel goed op, wanneer je een ziekenhuis zou moeten bezoeken, dat het een openbaar ziekenhuis betreft. In een privékliniek word je namelijk geacht de rekening ter plaatse te voldoen. Bovendien bestaat de kans dat je zorgverzekeraar dit niet vergoed.

Met een Europese zorgverzekeringskaart, de zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC),ben je in heel Europa verzekerd, dus ook in Spanje. Je kunt een dergelijke kaart gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Kosten voor tandheelkundige zorg zijn hiermee niet gedekt; je kunt hiervoor een aparte verzekering afsluiten.

Ondertussen in Spanje

Praktische Tips

Geld

De beste manier om in Spanje aan geld te komen is door te pinnen. In bijna elk dorp is tegenwoordig wel een pinautomaat te vinden. De prijzen in Spanje liggen, afhankelijk van je locatie, meestal net iets onder het Nederlandse niveau. In de grote steden zijn de kosten voor het levensonderhoud vergelijkbaar met die in Nederland.

Eten

In Spanje struikel je bijna over de gezellige, betaalbare restaurantjes en tapasbarretjes. Sommige restaurants geven korting als je aan de bar eet in plaats van aan een tafeltje. Dat kan uiteindelijk wel 10 tot 15% schelen op je rekening!

Fooi

In Spanje is het gebruikelijk om een fooi te geven, ongeveer 10-15% van het totaalbedrag. Het achterwege laten van een fooi wordt gezien als teken van ontevredenheid.

Water

Het kraanwater in Spanje heeft een typische chloorsmaak en is niet aan te raden als drinkwater. Mensen die daarvoor gevoelig zijn, kunnen er maag- of darmklachten van oplopen. Mineraalwater is een veilig alternatief: aqua con gas bevatkoolzuur en aqua sin gas juist niet.

Lokale Gebruiken

Siësta

Veel Spanjaarden genieten nog steeds van de siësta. Eerst wordt er uitgebreid geluncht, meestal tussen half 2 en 4 uur. De lunch vormt de belangrijkste maaltijd van de dag. Vervolgens rust men tot een uur of 5. Daarna gaat men weer aan de slag tot een uur of 9 of 10. Het avondeten is minder uitgebreid en wordt door de meeste mensen tussen 10 en 11 uur 's avonds gegeten.
In de grote steden blijven de meeste winkels tegenwoordig gewoon open tijdens de siësta, maar je moet niet raar opkijken als je elders in het land nog voor een gesloten deur komt te staan.

Feestdagen

Spanjaarden houden wel van een feestje. Naast de gebruikelijke nationale feestdagen kent men vooral veel regionale feestdagen. Afhankelijk van je locatie in Spanje, kun je dan ook naar hartenlust meegenieten van bijvoorbeeld het Tomatenfeest in het dorpje Buñol (op de laatste woensdag van augustus), de stierenrennen in Pamplona tijdens de San Fermínfeesten (6 tot 14 juli) of het Aprilfestival in Sevilla.

Risico's

  • Er zijn geen noemenswaardige risico's verbonden aan een reis naar Spanje.

Reisadvies

Er geldt geen negatief reisadvies voor Spanje.