Introductie

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noorder- en het Zuidereiland. Samen hebben ze alles te bieden wat een lange reis rechtvaardigt. Je kunt genieten van verlate stranden, wandelen door dicht regenwoud, vulkanen beklimmen, fjorden bekijken, gletsjers verkennen of winkelen in Auckland, Wellington of Christchurch.

Lang reizen door Nieuw-Zeeland

De eilanden, die in de Tasmanzee ten oosten van Australië liggen, kenmerken zich door een gematigd zeeklimaat. Het is er in de zomer niet extreem heet en in de winter niet echt heel koud. Overigens zijn voor- en najaar het meest geschikt; de temperaturen zijn dan aangenaam en het is er niet te druk. De westkust van het Zuidereiland is veruit het natste gebied met gemiddeld 8000 mm regen per jaar. Het oosten is droger en aangenamer.

Rondrit met eigen vervoer

Nieuw-Zeeland laat zich prima verkennen per auto of camper. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Hou er wel rekening mee dat grote delen van beide eilanden uit ongerepte natuur bestaan waar je lang niet altijd met de auto kunt komen.
Beide eilanden zijn van noord tot zuid grofweg 1000 kilometer lang. Vanuit Wellington, gelegen op de zuidelijke punt van het Noordereiland, kun je met de veerboot in 3 uur de 100 kilometer lange oversteek maken naar Picton, gelegen in het noorden van het Zuidelijk eiland. Deze boottocht is overigens bijzonder de moeite waard, omdat je per boot de kustlijn vanuit een heel ander perspectief kunt bekijken.

Of wat te denken van een rondrit over beide eilanden? Bijvoorbeeld van Auckland op het Noordereiland via New Plymouth naar Wellington, daar met de veerboot naar Picton, verder naar Invercargill op het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland en weer terug naar Auckland via Christchurch, veerboot en Napier? Deze grofweg 3.500 kilometer lange rit voert je langs een variëteit aan natuur en steden. Het is een trip om nooit te vergeten waar je met gemak een maand of langer over kunt doen.

Reis je met een camper, vraag dan bij het verhuurbedrijf een boekje van beschikbare campings. Die zijn over het algemeen goed onderhouden, schoon en van alle gemakken voorzien.

Backpacken en openbaar vervoer

Wil of kun je niet zelf rijden door Nieuw-Zeeland, dan ben je aangewezen op het openbaar vervoer. De trein is geen serieuze optie vanwege het beperkte spoornet. Voor backpackers is de bus echter een volwaardig alternatief. Je kunt vrijwel overal komen: de lijnbussen van bijvoorbeeld InterCity of Newmans CoachLines rijden tussen alle belangrijke bestemmingen. De kleinere, meestal particuliere, shuttlebusjes brengen je naar de meer afgelegen plaatsen.
De prijzen voor busvervoer verschillen onderling nauwelijks, de service overigens ook niet. Bussen zijn voorzien van airconditioning en toilet. Bovendien kun je de buschauffeur gerust vragen naar lokale omstandigheden, bezienswaardigheden of gebruiken. Meestal weten ze veel over de streek en delen ze die kennis graag met de nieuwsgierige backpacker.

Voor backpackers zijn er overigens ook nog gespecialiseerde organisaties zoals Stray en Magic Bus. Deze organisaties bezoeken met name de backpackersbestemmingen en bieden vaak kortingen op allerlei activiteiten. Houd wel rekening met de vrolijke of zelfs jolige sfeer in de bussen, want het zijn vooral jongeren die van de service gebruik maken.

De goedkoopste manier van reizen in Nieuw-Zeeland is ongetwijfeld liften. Met name op het Noordereiland word je vrij gemakkelijk meegenomen. Op het Zuidereiland is het iets lastiger omdat er domweg minder verkeer is.

Je Nieuw-Zeeland reis voorbereiden

Als je lang in Nieuw-Zeeland wilt blijven, moet je een aantal zaken goed regelen. We noemen de belangrijkste:
Voor Nieuw-Zeeland heb je een visum nodig als je van plan bent langer dan 3 maanden te blijven. Wanneer je het land binnen 3 maanden weer verlaat, dan volstaat een geldig paspoort. Bij binnenkomst van het land moet je in dat geval wel een retourticket (of ticket naar een volgende bestemming) kunnen tonen. Bovendien ontvang je een Visitors permit dat je moet kunnen tonen wanneer er tijdens je verblijf naar wordt gevraagd.
Voor een verblijf langer dan 3 maanden, heb je een Visitors Visa nodig. Dit visum kun je voor vertrek aanvragen bij de Nieuw-Zeelandse ambassade in Nederland of online op de website van de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.  Met een Visitors Visa mag je maximaal negen maanden in Nieuw-Zeeland blijven. Je kunt het eenmalig met drie maanden verlengen.
Let op: met een Visitors Visa mag je niet werken. Mocht je toch van plan zijn te gaan werken, dan kun je beter een Working Holiday Visa aanvragen. Hiermee mag je een jaar lang (rond)reizen en werken.
Vanaf 26 juni 2012 moeten overigens ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Zij kunnen dan niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van hun ouders of voogd. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.
Als je van plan bent langer dan een maand door Nieuw-Zeeland te reizen dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen goede dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn:

SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global Assistance je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
Geld Service: Via de Allianz Global Assistance Geld Service wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service op het moment dat je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland heb je geen vaccinaties nodig. Als je echter in de week voorafgaand aan je komst ergens bent geweest waar gele koorts voorkomt (met name Aziatische landen), is een vaccinatie tegen gele koorts wel verplicht.
Medische hulp is overal voorhanden. Zelfs in kleine plaatsjes zal altijd een arts te vinden zijn.

Reizen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft een goed onderhouden wegennet. Houd er wel rekening mee dat de wegen in het heuvelachtige landschap erg bochtig kunnen zijn! De treinverbindingen zijn beperkt; een auto of een camper is het meest geschikte vervoermiddel.
Afstanden worden aangegeven in kilometers en brandstof gaat per liter. In de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 km/u, daarbuiten 100 km/u. Houd je aan deze snelheden. Niet alleen kunnen de wegen verraderlijk bochtig zijn, overtredingen worden ook zwaar bekeurd en centraal geregistreerd.
Let op: in Nieuw-Zeeland wordt links gereden. Juist omdat het in grote delen van het land heel rustig kan zijn op de weg is dit een uitdaging. Er zijn immers weinig andere verkeersdeelnemers om je eraan te blijven herinneren dat je links moet blijven!
Zorg voor een internationaal rijbewijs als je van plan bent een auto of camper te huren.

Nieuw-Zeeland laat zich goed per auto verkennen. Houd wel rekening met grote afstanden tussen steden of dorpjes waarbij je onderweg weinig tegen zult komen.
Ter indicatie een paar reisafstanden tussen steden, uitgedrukt in reistijd en afstand.

 • Van Auckland naar Napier: 5-6 uur (450 km)
 • Van Auckland naar Wellington: 8-9uur (650 km)
 • Van Picton naar Invercargill: 11 - 12 uur (900 km)

Nieuw-Zeeland feest- en gedenkdagen

De christelijke feesten die we in Nederland kennen worden ook in Nieuw-Zeeland gevierd. Naast deze feestdagen kent Nieuw-Zeeland enkele eigen lokale feest- of gedenkdagen.

 • 6 februari: Waitangiday. Op deze dag viert men het Verdrag van Waitangi, het document dat op 6 februari 1840 werd ondertekend waardoor de staat Nieuw-Zeeland een feit werd.
 • 25 april: ANZAC day (Australian and New Zealand Army Corps). Op deze eert men alle Australische en Nieuw Zeelandse veteranen.
 • 4e maandag in oktober: dag van de arbeid.

Handige tips

Wist je dat het heel gebruikelijk is om boeken te ruilen in een jeugdherberg of hostel? Neem één Engelstalig boek mee op reis en ruil het af en toe tegen iets nieuws in een hostel. Zo blijft je rugzak lekker licht en heb je toch steeds wat te lezen bij je. Wel zo handig als je lange afstanden aflegt en geen oplaadpunt kunt vinden voor je e-reader of telefoon!

Nieuw-Zeeland is een Engelssprekend land, je zult er dus geen taalproblemen ondervinden. Er wonen bovendien behoorlijk wat Nederlandse emigranten. Kijk daarom niet raar op als iemand je blijkt te verstaan (en wees dus voorzichtig met hardop 'roddelen'!)
Als je van plan bent de oversteek tussen Noorder- en Zuidereiland te maken dan is het verstandig om medicatie tegen reisziekte mee te nemen. Het kan namelijk behoorlijk tekeer gaan op zee.

Backpack

Als je van plan bent langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vind de voor jou ideale balans tussenformaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.

Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen. 
 2.  De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 3. Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.

Niet vergeten

Iedereen zal voor zichzelf andere prioriteiten stellen als het gaat om het inpakken van een koffer of een rugzak. Toch denken we dat een paar dingen ingepakt zouden moeten zijn voor vertrek:

 • Reisdocumenten (vliegticket, vouchers e.d.) 
 • Paspoort (met visum) 
 • Internationaal rijbewijs 
 • Polispas reisverzekering 
 • Reisapotheek 
 • E-dentifier voor internet bankieren 
 • Moneybelt 
 • Toiletartikelen   
 • Taalgids 
 • (Zonne)bril, contactlenzen (evt. contactlensreiniger) 
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem 
 • Regenjas   
 • Inentingsbewijs (gele boekje)  
 • Beschermhoes voor rugzak    
 • Studentenpas / Kortingspassen  
 • Wereldstekker/adapter   
 • Medicijnen (met bijbehorend geneesmiddelenpaspoort) en eventuele Engelstalige verklaring 'to whom it may concern'. 
 • Hangslotjes voor rugzak   
 • Aankoopbewijzen (voor de douane)  
 • Foto/film apparatuur met voldoende geheugenkaarten 

Must see

 

Natuur / bezienswaardigheid Stad                   
Walvissen spotten  Auckland
Geisers bij Rotorua   Wellington
Abel Tasman National Park   Christchurch
Glenorchy en de Dart River Valley  Dunedin