Nieuw-Zeeland in 't kort

Nieuw-Zeeland ligt in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden (Noorder- en Zuidereiland) en een aantal kleinere eilanden. Vanwege de geïsoleerde ligging kent het een unieke en gevarieerde flora en fauna.Veel mensen beschouwen Nieuw-Zeeland dan ook als een van de mooiste landen ter wereld.
Nieuw-Zeeland heeft in totaal zo'n 4 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 70% op het Noordereiland. Ze wonen onder andere in de hoofdstad Wellington en in Auckland, de grootste stad van het land.Met een totale oppervlakte van 266.000 km² heeft het een bevolkingsdichtheid van ca. 14 mensen per km² (ter vergelijking: in Nederland wonen 452 mensen per km²). Zo'n 70% van de inwoners is van (Noordwest-) Europese oorsprong. De Maori, het volk dat Nieuw-Zeeland bewoonde toen de Europeanen het ontdekte, vormen nu zo'n 15% van de bevolking.

Nieuw-Zeeland is een voormalige Britse kolonie en tegenwoordig lid van de Gemenebest van Naties. Het staatshoofd is koningin Elisabeth II van Engeland.

Nieuw-Zeeland heeft een mild klimaat. Op het Noordereiland ligt de gemiddelde zomertemperatuur tussen de 20 en 27 °C, 's winters varieert het tussen de 11 en 16 °C. De hoger gelegen gebieden op het Zuidereiland kennen grotere temperatuurverschillen: het is er enkele graden koeler dan op het Noordereiland en 's winters valt er in de bergen regelmatig sneeuw. In de zomermaanden zijn de temperaturen zeer aangenaam. Vanwege de westenwind valt er aan de westkust meer regen dan aan de oostkust.

Hoe plan ik mijn reis?

Om Nieuw-Zeeland binnen te komen, heb je een geldig paspoort nodig, dat bovendien geldig is tot 3 maanden na je verblijf. Als je minder dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland verblijft, heb je geen visum nodig. Je krijgt bij aankomst een zogenaamde Visitors Permit. Verder heb je een retourticket of een vliegticket naar je volgende bestemming nodig. Ook vereist de Nieuw-Zeelandse overheid dat je over voldoende fondsen beschikt om gedurende je verblijf in je levensonderhoud te voorzien. Dit betekent minimaal 1000 NZD per maand (of 400 NZD per maand als je kunt aantonen dat je al hebt betaald voor je accommodatie).

Voor een verblijf langer dan 3 maanden, heb je een Visitors Visa nodig. Dit visum kun je voor vertrek aanvragen bij de Nieuw-Zeelandse ambassade in Nederland of online op de website van de immigratiedienst. Met een Visitors Visa mag je maximaal negen maanden in Nieuw-Zeeland blijven. Je kunt het eenmalig met drie maanden verlengen. Let op: met een Visitors Visa mag je niet werken. Mocht je toch van plan zijn te gaan werken, dan kun je beter een Working Holiday Visa aanvragen. Hiermee mag je een jaar lang (rond)reizen en werken.

Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Zij kunnen dan niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van hun ouders of voogd. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

Omdat de Nieuw-Zeelandse autoriteiten flora en fauna willen beschermen tegen uitheemse ziekten, is het verboden omplantaardige of dierlijke producten in te voeren. Je moet niet raar opkijken als een douanierbijvoorbeeld je bergschoenen of kampeerspullen controleert op mogelijke bodemresten.

Het is verstandig om voor vertrek een degelijke reisverzekering af te sluiten. Houd daarbij rekening met het feit dat er in Nieuw-Zeeland veel bijzonder

Ga je langer dan een maand naar Nieuw-Zeeland om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

De Nieuw-Zeelandse gezondheidszorg is uitstekend. Als toerist heb je recht op kosteloze medische verzorging bij persoonlijke ongevallen. Neem, als je een dokter of ziekenhuis moet bezoeken, wel je paspoort en verzekeringspapieren mee.

Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland heb je geen vaccinaties nodig. Als je echter in de week voorafgaand aan je komst ergens bent geweest waar gele koorts voorkomt (met name Aziatische landen), is een vaccinatie tegen gele koorts wel verplicht.

Het kraanwater is veilig en goed drinkbaar.

Ondertussen in Nieuw-Zeeland

Praktische Tips

Roadtrip

Door het steeds wisselende landschap en de rijke flora en fauna is reizen in Nieuw-Zeeland een unieke ervaring. Het is bij uitstek een land om per auto of camper te verkennen. De wegen zijn zeer goed onderhouden en de afstanden zijn redelijk. Houd er wel rekening mee dat er aan de linkerkant van de weg wordt gereden.

Seizoenen

Omdat Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die in Nederland. De beste periode voor een reis naar Nieuw-Zeeland is tussen november en maart. Het weer is dan aangenaam en de natuur op zijn mooist. 's Winters kun je in de Nieuw-Zeelandse Alpen wintersporten. Het kan er dan behoorlijk koud worden en flink sneeuwen. Temperaturen van -5 tot -10 's-nachts zijn niet uitzonderlijk.

Verloopstekker

Het voltage is in Nieuw-Zeeland identiek aan dat in Nederland. Je kunt dus je eigen apparaten meenemen en gebruiken. Wel heb je een verloopstekker nodig omdat de vorm van het stopcontact verschilt. Deze zijn overal in Nieuw-Zeeland te koop.

Lokale Gebruiken

Taal

In Nieuw-Zeeland wordt overal Engels gesproken, maar ook de oorspronkelijk Maori taal wordt gebruikt. Met radio- en TV uitzendingen in het Maori probeert men deze unieke taal te behouden.

Keuken

De Kiwi-keuken is een mix van Europese, Aziatische en Polynesische invloeden. Het rund- en schapenvlees, van dieren die zijn gevoed met gras in plaats van graan, is beroemd vanwege de rijke smaak. Dankzij de lange kustlijn zijn vis en zeevruchten overvloedig aanwezig. Ook allerlei soorten fruit worden in Nieuw-Zeeland geteeld. De bekendste daarvan is natuurlijk de kiwi.

Britse invloed

De Britse invloed is duidelijk terug te vinden in de theecultuur. Als je het niet duidelijk aangeeft, krijg je het standaard met melk. Wanneer iemand je uitnodigt voor a cup of tea, bedoelt hij of zij inderdaad een kopje thee. Maar tea kan ook verwijzen naar het avondeten.

Bier

De Kiwi's zijn grote bierliefhebbers, ze staan wereldwijd in de top 3. Het bier bevat minder alcohol en heeft, net als in Engeland, nauwelijks een schuimlaag. Wel wordt het, anders dan in Engeland, koud geschonken.

Bring Your Own

In een 'BYO restaurant' (BringYourOwn) mag je zelf drank meebrengen. Soms wordt er een klein bedrag gerekend voor het gebruik van de glazen.

Fooien

Fooien zijn niet gebruikelijk, dergelijke kosten zijn inbegrepen in de prijzen. Als je graag wilt laten weten dat je erg tevreden bent over bijvoorbeeld het eten of de bediening, dan mag je natuurlijk altijd iets extra's achterlaten.

Feestdagen

Naast de reguliere feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, Pasen en Kerstmis, kent Nieuw-Zeeland nog een aantal typische feestdagen. Zo viert men op 6 februari Waitangi Day, genoemd naar het Verdrag van Waitangi, dat in 1840 werd getekend en waardoor de staat Nieuw-Zeeland ontstond. Op Anzac Day (= Australian and New Zealand Army Corps) herdenkt men alle oorlogsslachtoffers die wereldwijd zijn gevallen en eert men de legertroepen. De datum zelf, 25 april, markeert de landing van de Anzac troepen op Gallipoli. Op 6 juni viert men de verjaardag van koningin Elisabeth II en 24 oktober geldt in Nieuw-Zeeland als de Dag van de Arbeid.

Risico's

  • Het Nieuw-Zeelandse landschap nodigt uit voor lange wandelingen. Ga echter goed voorbereid op pad want het is zo uitgestrekt dat je gemakkelijk kunt verdwalen, in veel gebieden heb je geen bereik met een mobiele telefoon. Daarnaast herbergt het landschap geheimen zoals ondergrondse rivieren of grotten te midden van een weiland. Zorg dat je altijd een kaart bij je hebt en iemand die bekend is met de omgeving.

  • Het weer in Nieuw-Zeeland is erg veranderlijk.Binnen een paar minuten kan het omslaan en regent het opeens pijpenstelen. Als je van plan bent de natuur in te trekken, is het dus raadzaam je hierop voor te bereiden. Na een zware regenbui kan de temperatuur scherp dalen of een wandelpad in een modderpoel veranderen. Zorg dus voor extra (regen)kleding en neem voldoende eten en drinken mee wanneer je op pad gaat.

  • De ozonlaag boven Nieuw-Zeeland is erg dun. Je verbrandt hierdoor veel sneller dan in Nederland. Bescherm jezelf altijd met zonnebrand en draag een hoed of pet. Ga nooit zonder bescherming op het strand liggen of in de zon zitten.

  • Het water van de meeste rivieren en meren is drinkbaar. Toch is het raadzaam water eerst te filteren of koken vanwege de Giardia parasiet. Deze kan diarree, maagkrampen misselijkheid veroorzaken. Niet bepaald het soort reisgenoten waar je behoefte aan hebt wanneer je kampeert of rondtrekt!Je kunt overigens ook besmet worden door geïnfecteerde dieren aan te raken en door gebrekkige (toilet)hygiëne. Goed je handen wassen met (warm) water en zeep scheelt al een hoop!

  • De zandvlieg, die met name veel voorkomt aan de westkust van het Zuidereiland, kan voor veel irritatie zorgen door de jeuk die zijn beet veroorzaakt. Schoenen met sokken en een goede insectenspray zijn dan ook geen overbodige luxe.

Reisadvies

Nieuw-Zeeland is politiek gezien een veilige reisbestemming. Kijkend naar de natuur en de variëteit aan ecosystemen is echter waakzaamheid geboden. De natuur kan grillig zijn, getuige ook de zware aardbeving die infebruari 2011 forse schade veroorzaakte.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.