Inodonesië in 't kort

Met ruim 17.000 eilanden is Indonesië de grootste eilandengroep ter wereld. Als je per dag één eiland zou bezoeken, dan heb je bijna 50 jaar nodigom ze allemaal te zien. Niet eens de helft van deze eilanden heeft een naam en ongeveer 6.000 ervan zijn daadwerkelijk bewoond. De vijf grootste eilanden zijn Java, Sumatra, Kalimantan (op Borneo), Nieuw-Guinea en Sulawesi. Hoewel heel klein qua oppervlakte, is Bali een van de populairste toeristenbestemmingen.

Met zo'n 240 miljoen inwoners is Indonesië het op drie na grootste land ter wereld en heeft het de grootste moslimpopulatie. Meer dan 85% van de mensen beschouwt zichzelf als moslim. Naast de Islam zijn er nog vijf andere religies officieel erkend: het protestantisme, rooms-katholicisme, hindoeïsme, boeddhisme en confucianisme.
In Indonesië heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 26 graden Celsius. De meeste delen van het land kennen een regentijd en een droge periode.

Indonesië ligt in een actieve vulkanische zone. Hierdoor is de bodem op veel plaatsen erg vruchtbaar. Tel daarbij op de hoge temperaturen en de grote hoeveelheid regen die jaarlijks valt, en je begrijpt waar het land de uitgestrekte natuurgebieden met een enorme biodiversiteit aan te danken heeft.

Hoe plan ik mijn reis?

Voor een reis naar Indonesië heb je een paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is na de dag van aankomst. Bovendien heb je een geldig toeristenvisum nodig, dat je kunt aanvragen via de Indonesische ambassade in Den Haag. Het is 30 dagen geldig en kan eenmalig met 30 dagen worden verlengd. Op http://visa4indonesia.nl/ kun je alle visuminformatie terugvinden.

Reizen door een land dat zo is versnipperd, is natuurlijk tijdrovend. Vliegen tussen de verschillende eilanden gaat het snelst, maar als je veel tijd hebt kan de boot een leuk alternatief zijn. Over het algemeen maakt men, op de eilanden, vooral gebruik van (mini)bussen. Daarbij hanteert men het principe 'vol is vol'. Je moet dus niet rekenen op zoiets als een dienstregeling: de bus vertrekt pas als er geen passagier meer bij kan. In de steden zie je veel scooters, maar ook een becak (fietstaxi) of bajaj (gemotoriseerde driewieler) is een veelgebruikt vervoermiddel. Op Java zijn goede treinverbindingen.

Om je in op reis in Indonesië tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Indonesie om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

Je zult in ieder geval vaccinaties nodig hebben tegen DTP,  hepatitis A en buiktyfus. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vind je gedetailleerde aanbevelingen. In grote delen van Indonesië komt malaria voor. Het hangt van je bestemming af of je malariaprofylaxe moet slikken. Aangezien er ook dengue (knokkelkoorts) voorkomt, is het sowieso verstandig je goed te beschermen tegen muggenbeten. Draag dus beschermende kleding, gebruik een goede insectenspray en slaap onder een klamboe. De tijgermug (die dengue veroorzaakt) steekt overdag, de malariamug is juist na zonsondergang actief. Je doet er dus goed aan permanent alert te blijven. Hou er bij vaccinaties rekening mee dat het tot 2 weken kan duren voordat je optimaal beschermd bent. Neem voor vertrek dus ruim de tijd om je zaken te regelen.

Het niveau van de gezondheidszorg varieert sterk. In de stedelijke gebieden is een arts gemakkelijker te vinden dan op het platteland of op een afgelegen eilandje. In de grote(re) steden kun je zowel terecht bij staatsziekenhuizen als in privéklinieken. De zorg in die privéklinieken is weliswaar aanzienlijk duurder, maar de kwaliteit is veel beter.

Controleer voor vertrek of, en in welke mate, je zorgverzekeraar medische hulp in het buitenland vergoedt. Aangezien met name in privéklinieken de kosten hoog kunnen oplopen, is het prettig om er zeker van te zijn dat die kosten ook worden vergoed. Door medische kosten bij te verzekeren via de reisverzekering kan je daar zeker van zijn.

Kraanwater is over het algemeen niet drinkbaar. Het is verstandig alleen water uit flessen te drinken. Vermijd ook het gebruik van ijsblokjes (die immers van kraanwater zijn gemaakt).

Ondertussen in Indonesië

Praktische Tips

Seizoenen

Vanwege de hitte in het droge seizoen is het regenseizoen voor veel mensen de beste periode voor een reis naar Indonesië. Ten zuiden van de evenaar duurt de regentijd van november tot april. Ten noorden van de evenaar loopt het van mei tot oktober.

Geld opnemen

In de steden is geld pinnen geen probleem. Banken en automaten zijn overal aanwezig. Omdat je per transactie opnamekosten moet betalen, is het goedkoper om per keer wat meer geld op te nemen.Zorg dat je voor een bezoekje aan de pasar (soort markt) voldoende contant geld op zak hebt.

Voeten

Zorg dat je nooit met je voetzolen in iemands richting wijst. Omdat voeten als onrein worden beschouwd, ervaart men dit namelijk als zeer beledigend. Waak er ook voor iemands hoofd aan te raken. En vergeet niet om dingen altijd met je rechterhand aan te geven. De linkerhand, die immers wordt gebruikt om te wassen, wordt namelijk als onrein beschouwd.

Eten

Eten is in Indonesië naar Nederlandse maatstaven goedkoop. Voor 2 tot 5 euro heb je een complete maaltijd. Als je op straat wilt eten, is het slim om een eettentje te kiezen met de langste rij locals. Zij weten wel waar het eten betrouwbaar is. Eten dat is gekookt, gebakken of gefrituurd, is over het algemeen veilig. Eet daarbij fruit dat je nog moet schillen en laat bijvoorbeeld sla liever liggen. Omdat Indonesië een moslim meerderheid kent, is alcoholrelatief duur. Alleen de lokale Arak (rijstwijn) is goedkoop.

Belangrijke papieren

Maak kopieën van al je belangrijke papieren (paspoort, visum, verzekeringsbewijs, credit card, recepten voor medicatie) en bewaar deze apart. Ook een lijstje met nood(telefoon)nummers kan goed van pas komen.
Het kan handig zijn een in het Engels opgestelde artsenverklaring en een geneesmiddelenpaspoort bij te hebben indien je medicijnen gebruikt. Dit kan een hoop gedoe schelen bij de douane.

Tijdzones

Indonesië is zo uitgestrekt dat het in drie verschillende tijdzones ligt.In het westelijk deel van de archipel is het 7 uur later dan bij ons, in Centraal Indonesië loopt men 8 uur voor en het oostelijk deel verschilt 9 uur met Nederland.

Roken

In het openbaar vervoer mag gewoon worden gerookt. Aangezien een groot deel van de bevolking rookt, kan dit nogal eens benauwde situaties opleveren. Vooral de zogenaamde kreteksigaretten zijn erg populair. De typische geur van kruidnagel zal je waarschijnlijk nog lang bijblijven.

Auto rijden

Een internationaal rijbewijs is handig als je van plan bent in Indonesië zelf een voertuig te besturen. Vergeet niet dat men in Indonesië links rijdt!

Lokale Gebruiken

Cultuur

Je kunt je voorstellen dat Indonesië met het enorme aantal eilanden ook een groot aantal bevolkingsgroepen en culturen kent. In totaal wonen meer dan 300 verschillende etnische groepen, verspreid over de diverse eilanden. Elke groep heeft een eigen identiteit en eigen gebruiken. Juist dit maakt Indonesiëzo bijzonder.

Religieuze gebouwen

In religieuze gebouwen zoals tempels en moskeeën gelden vaak strenge kledingvoorschriften. Schouders en benen moeten te allen tijden bedekt zijn: een T-shirt zonder mouwen of een korte broek of rok zijn ongepast. Soms wordt er verwacht dat vrouwen hun haar bedekken. Overigens kunnen de voorschriften voor mannen en vrouwen verschillen. Informeer je ter plaatse en kijk goed naar de mensen om je heen als je twijfelt.

Taal

Het Bahasa Indonesia is de officiële Indonesische taal, maar slechts 7% van de bevolking gebruikt het ook echt als moedertaal. In totaal worden er meer dan 300 verschillende (lokale) talen of taalvarianten gesproken.

Afdingen

In Indonesië is het gebruikelijk om af te dingen, met name op de traditionele markten. Of het nu gaat om voedsel, textiel of souvenirs, van alles kun je een handeltje maken. Afdingen is lastig als je niet op de hoogte bent van de werkelijke prijzen. Laat daarom de verkoper het openingsbod doen.

Risico's

  • De afgelopen jaren heeft Indonesië meerdere malen te maken gehad met grote natuurrampen. Aceh en Noord Sumatra kampen nog steeds met de gevolgen van de zware tsunami van 2004. Bovendien komen in het regenseizoen regelmatig overstromingen, grondverzakkingen of modderstromen voor.

  • De laatste jaren is de controle op namaakproducten verscherpt. Op het importeren van dergelijke producten staan hoge boetes en celstraffen. Ook drugsgebruik wordt in Indonesië zwaar bestraft. Op het smokkelen van drugs staat zelfs de doodstraf.

Reisadvies

Omdat het land zo groot en uitgestrekt is, is het lastig een algemeen advies te geven. Raadpleeg voor een overzicht van de actuele situatie de website van de Rijksoverheid.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.