India in 't kort

India is een land van uitersten, in alle opzichten. Van vlakke laaglanden tot hooggebergten, van subtropische zones tot gletsjerrivieren, van arme dorpjes tot wereldsteden en van oude cultuur tot hypermoderne technologie, van traditionele gewoontes tot Europese gebruiken als gevolg van koloniale beïnvloeding. India kent naar schatting 850 verschillende talen en dialecten waarvan verschillende ook een eigen schrift hebben. Er wonen zo'n 500 stammen die grotendeels ook nog in stammenverband leven. De vijf grote wereldgodsdiensten hindoeïsme, boeddhisme, islam, christendom en jodendom zijn allemaal ruimschoots vertegenwoordigd omdat het land echte godsdienstvrijheid en een strenge scheiding tussen kerk en staat kent.

Bedenk het en India heeft het te bieden. Dat is ook niet zo vreemd: het land is nagenoeg 80 keer zo groot als Nederland, heeft ongeveer 72,5 keer zoveel inwoners en kent een culturele geschiedenis die naar schatting 30.000 jaar terug gaat. 

Hoe plan ik mijn reis?

Hoewel het natuurlijk raadzaam is om elke verre reis goed voor te bereiden geldt dit nog meer voor een reis naar India. Als je van tevoren niet weet wat je wilt zien of meemaken, zal het je moeite kosten het ter plaatse nog te regelen of te bedenken, vanwege de grootte en gevarieerdheid van het land. Los van een reisplan of reisdoel moet je een aantal praktische zaken regelen, zoals een visum, vaccinaties en een goede reisverzekering.

Voor een vakantie naar India heb je een visum en een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet bij de visumaanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn en bij aankomst in India nog minimaal 3 maanden. Daarnaast moet het na vertrek nog 6 maanden geldig zijn en moet het over minimaal 2 blanco, tegenover elkaar liggende pagina's beschikken. Voor een aanvraag moet je bovendien:

 • een pasfoto inleveren
 • een boekingsverklaring of kopie ticket kunnen overleggen
 • een ingevuld aanvraagformulier overleggen. 

Je kunt een visumaanvraag regelen via de Visumdienst. Reken hierbij op 2 weken (10 werkdagen) en ongeveer € 100,00 aan kosten. Voor een zakelijke reis of voor studie in India kun je geen gebruik maken van een toeristenvisum. Naast de genoemde papieren kun je een dergelijk visum het makkelijkst aanvragen als je ook een uitnodiging vanuit India kunt overleggen, liefst met officiële papieren van een bedrijf (denk aan een KvK uittreksel).
Houd bij een reis naar India bovendien rekening met de volgende zaken:

 • met een toeristenvisum moet je minimaal één week in India blijven, een korter bezoek wordt als zakelijk aangemerkt en kan dus alleen op een zakenvisum.
 • tussen twee reizen naar India moeten minimaal 2 maanden zijn verstreken. Als je binnen 2 maanden weer bij de douane komt, word je zeer waarschijnlijk de toegang tot het land geweigerd.
 • bepaalde gebieden in India zijn aangemerkt als 'restricted area'. Reizen naar deze gebieden wordt ten zeerste afgeraden, maar als er zwaarwegende redenen zijn waarom je hier naartoe wilt reizen, dan heb je aanvullende toestemming nodig van de autoriteiten.

Voordat je naar India vertrekt wordt aanbevolen voor een aantal vaccinaties te zorgen en preventieve maatregelen te treffen. De exacte vaccinaties zijn afhankelijk van je verblijfsduur, je reisdoel en de activiteiten die je denkt te ondernemen. In alle gevallen worden Hepatitis A, DTP, Buiktyfus en mazelen (voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt) aanbevolen.
Daarnaast komen in India malaria (in sommige gebieden), tuberculose, dengue (knokkelkoorts), hepatitis B, rabiës en Japanse encefalitis voor. Overleg met een arts hoe je hiermee in jouw specifieke situatie het beste kunt omgaan.
Tegen malaria en dengue bestaan geen vaccinaties, je kunt alleen proberen muggenbeten te voorkomen door consequent een insectenspray met DEET te gebruiken. Draag bedekkende kleding en slaap bijvoorbeeld onder een klamboe.
In India komt geen gele koorts voor, maar je hebt wel een vaccinatie nodig als je het land binnenkomt vanuit een land waar het wel voorkomt.
Meer informatie over de actuele situatie in India kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Om je in India te verzekeren tegen diefstal en/of schade is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. 

Als je langer dan een maand naar India gaat om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk, dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak onvoldoende dekking. Een Globetrotter verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor een langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in India

Gezondheid

Hoewel India in de laatste decennia een grote economische groei doormaakt, blijft de gezondheidszorg ver achter. Er zijn relatief weinig artsen en ziekenhuizen. De zorg die er is concentreert zich in en rondom de steden; op het platteland is zorg schaars. Overigens is ook de zorg in de steden onder het niveau dat we in Nederland kennen. De kosten zijn echter onevenredig hoog. Dit komt omdat de overheid geen zorgstelsel voor alle Indiërs heeft ingericht. Alleen de welgestelden kunnen zich bij particuliere ondernemingen verzekeren. Als buitenlander word je wel geholpen, maar je moet er rekening mee houden dat je rekeningen ter plekke en contant moet betalen.
Wees erop attent dat (ook aanvullende) ziektekostenpakketten in Nederland vaak maar 1 of 2 keer het Nederlands tarief dekken in het buitenland. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook zeer aanbevolen.

Praktische Tips

Voor veel mensen die voor het eerst naar India reizen is de cultuurschok groot. Vooral de armoede die je zult tegenkomen is confronterend en onontkoombaar. Denk na over wat en wanneer je een bedelaar geeft. Het is raadzaam om geen geld maar bijvoorbeeld eten te geven. Doe dit bovendien op een moment dat je kunt vertrekken, niet als je ergens aankomt. Het gevaar bestaat namelijk dat je door een horde bedelaars wordt bestookt. 

Informeer van tevoren over het gebruik van een taxi of riksha. Ken je bestemming en vraag bijvoorbeeld in je hotel na wat een schappelijke prijs is voor je ritje. Stem bestemming en prijs af voordat je instapt om latere discussie te voorkomen. Zorg bovendien voor gepast geld, wisselgeld kun je niet verwachten.

Het is een uitdaging om India te bezoeken zonder maag- of darmklachten te krijgen. Denk aan de volgende zaken:

 • Koop nooit eten op straat, bezoek liever een restaurant waar je meer westerse mensen ziet of waarvan je weet dat het door westerse mensen wordt gerund. Govinda's restaurants, de restaurants van de Hare Krishna-gemeenschap, zijn overigens eigenlijk altijd goed.
 • Eet geen rauwe salades en kies alleen fruit dat je kunt schillen. Groenten worden met kraanwater gewassen en zullen je zeker ziek maken. Drink om dezelfde reden geen dranken met ijsklontjes.
 • Ook voor de niet-vegetariërs: vlees, vis, kip en ei kun je het beste vermijden. Het zijn over het algemeen dragers van bacteriën die ons vreemd zijn en tot ellende kunnen leiden.
 • Drink alleen water uit verzegelde flessen, gebruik dat ook bij het tandenpoetsen. Let erop dat het zegel niet is verbroken!

De koe is in India een heilig dier; vermijd daarom het dragen van leer. In veel tempels mag je niet binnen als je leer draagt. Denk bijvoorbeeld aan schoenen, sandalen, riemen, portemonnees of leren tassen.

In India betaald je met de Roepie, wat 'zilver' betekent. Het geld wordt aangegeven met het teken iR of met INR (Indiase Roepie). Een Roepie is onderverdeeld in 100 Paise. Indiaans muntgeld bestaat in de waarden 10, 25 en 50 Paise en 1, 2 en 5 Roepie. Het Indiaans papiergeld kom je tegen in de waarden 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 Roepie. Eén Euro is ongeveer 70 Roepie waard.
Je kunt op steeds meer plaatsen in India pinnen, zeker in de steden. Bij de meeste banken kun je ook geld opnemen met een creditcard. Die wordt overigens verder op weinig plaatsen geaccepteerd. Is dat wel het geval dan betaal je hoge verwerkingskosten

Lokale Gebruiken

De Indiase cultuur is zo anders dan de Nederlandse dat de lijst van lokale gebruiken lang is. Houd er in alle situaties rekening mee dat Indiërs beleefd en hoffelijk zijn en zullen proberen het je naar de zin te maken. Maak hier geen misbruik van; wees zelf alert en kijk om je heen om te zien hoe anderen zich gedragen. Een paar tips:

 • Draag op religieuze plaatsen gepaste (niet te blote) kleding. 
 • Zorg voor hoofdbedekking als je een sikhtempel wilt bezoeken.
 • Ga nooit met schoenen een tempel of moskee binnen. Sokken zijn soms toegestaan, soms moet je blootsvoets.
 • Je linker hand en -voet worden als onrein gezien; gebruik deze niet om iemand aan te raken, iets aan te wijzen of om mee te eten.
 • Onderhandelen over de prijs lijkt een nationale sport; doe hieraan mee, tenzij duidelijk is dat iets een vaste prijs heeft.
 • 'Go with the flow'. Met andere woorden: wind je niet op over vertragingen of wachtrijen.
 • Alleen mannen geven elkaar een hand. Houd hier als vrouw, en als man, rekening mee.

Risico's

Een reis naar India is niet helemaal zonder risico. We stipten eerder de gezondheidsrisico's aan, maar daarnaast moet je ook rekening houden met een aantal andere risico's. We noemen:

 • India kent geen gedoogbeleid ten aanzien van drugs. Het bezit en/of gebruik ervan wordt zwaar bestraft. Hetzelfde geldt voor seksuele contacten met minderjarigen.
 • Zorg ervoor dat je na zonsondergang niet alleen bent op geïsoleerde plekken. De laatste jaren is het aantal meldingen van ontvoeringen en seksuele vergrijpen tegen buitenlanders (met name vrouwen) in onder andere Delhi en Goa sterk toegenomen.
 • Het bezoeken van Hindoetempels op specifieke feest- of gedenkdagen wordt sterk afgeraden. In de grote drukte op deze dagen worden velen onder de voet gelopen en komen elk jaar mensen om door verdrukking.

Reisadvies

Hoewel grote delen van India probleemloos bezocht kunnen worden luidt het officiële standpunt van de Rijksoverheid "Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden". De dreiging waarvan sprake is hangt samen met regionale politieke onrust, activistische rebellen en/of terrorisme dreiging. Informeer voordat je vertrekt of je reisdoel onder een van deze gebieden valt (denk aan de deelstaten Kasjmir en Jammu, het grensgebied met Pakistan, rurale gebieden in de deelstaten Bihar, Jharkhand, Orissa, Chhattisgarh en West Bengal ) en welke maatregelen je wellicht moet treffen. Actuele informatie over deze gebieden vind je onder meer op eerder genoemde webpagina van het ministerie.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.

Steden

New Delhi

Hoewel New Delhi in 2012 zijn 100-jarig bestaan viert is het de hoofdstad van India. De stad werd in 1912 door de Britten gesticht en moest dienst doen als hoofdstad van Brits-Indië.

Bangalore

Met ruim 8 miljoen inwoners is Bangalore (of Bengaluru zoals de stad ook wel heet) de 3e grote stad van India. De stad heeft de bijnaam 'tuinstad' vanwege de vele openbare parken. Hiervan zijn het Lal Bagh en Cubbon Park veruit de bekendste.

Bangalore wordt ook wel eens de "Pub Capital of India" genoemd vanwege de aantrekkingskracht die het heeft op met name rock musici.