Frankrijk in 't kort

Frankrijk is nog steeds de populairste vakantiebestemming voor Nederlanders. Het is relatief dichtbij en heeft iedereen wel iets te bieden. Genieten van een ongecompliceerde strandvakantie, cultuur opsnuiven in mondain Parijs of heerlijk wandelen in de bergen: in Frankrijk kan het allemaal.

Frankrijk bestaat uit 95 inlandse departementen en 4 overzeese departementen, namelijk Martinique, Guadeloupe, Frans Guyana en Réunion. Het is qua oppervlakte het grootste land van West-Europa en telt ca. 60 miljoen inwoners.

Hoe plan ik mijn reis?

Omdat Frankrijk tot de Europese Unie behoort, heb je alleen een geldig legitimatiebewijs nodig om het land in te komen. Dit kan een paspoort of Nederlandse identiteitskaart zijn; een rijbewijs wordt niet als legitimatiebewijs geaccepteerd.

Er zijn verschillende manieren om naar Frankrijk te reizen. Als je vooral (een van) de grote steden wilt bezoeken, kan het vliegtuig of de trein een prettige optie zijn. Het verkeer in de steden is wat chaotischer dan in Nederland en het openbaar vervoer is er over het algemeen prima. De treinverbindingen tussen Nederland en Frankrijk zijn uitstekend: dagelijks rijden er snelle treinen naar Parijs, en van daar brengt de hogesnelheidstrein je naar alle windrichtingen. Plan je reis wel zorgvuldig, want vaak moet je in Parijs voor je aansluiting naar een ander station. De stations zijn onderling verbonden met metrolijnen, maar een taxi is een goed alternatief.

Frankrijk kent gewone snelwegen (Route National) en tolwegen (Péage). Vooral deze laatsten zijn prima onderhouden, maar kosten dus wel geld. Reken op 50 tot 75 Euro tol als je helemaal doorrijdt naar Zuid-Frankrijk.

Om je in Frankrijk tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Frankrijk om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

Als inwoner van een land van de Europese Unie heb je recht op gratis medische zorg in Frankrijk. Hiervoor heb je de zogenaamde European Health Insurance Card (EHIC) nodig, die je gratis kunt aanvragen bij je eigen zorgverzekeraar. Kosten voor tandheelkundige zorgzijn hiermee overigens niet gedekt; je kunt hiervoor een aparte verzekering afsluiten.

Met de European Health Insurance Card ben je alleen verzekerd voor medische hulp, niet tegen diefstal of schade. Het is verstandig om hiervoor een aparte reisverzekering af te sluiten. Allianz Global Assistance kan helpen bij het afsluiten van een geschikte reisverzekering.

Voor een reis naar Frankrijk heb je geen vaccinaties of andere preventieve medicijnen nodig.

Alle middelgrote plaatsen in Frankrijk hebben een regionaal ziekenhuis, in de grote steden vind je de academische ziekenhuizen en privéklinieken. In een Franse apotheek (pharmacie) zul je waarschijnlijk moeten betalen voor medicijnen, ook wanneer je ze op doktersrecept haalt. Zorg dus dat je een factuur krijgt, waarmee je de kosten kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Het kan handig zijn een internationaal geneesmiddelenpaspoort bij je te hebben waarin de dosering en de generieke naam van het medicijn staat vermeld.

Ondertussen in Frankrijk

Praktische Tips

Franse Taal

Het is verstandig om je een klein beetje in de Franse taal te verdiepen en in elk geval een paar woorden te beheersen voordat je op reis gaat. Veel Fransen spreken geen Engels, of willen geen Engels spreken. Als je ze iets in het Engels vraagt dan krijg je niet zelden in rap Frans antwoord.

Verkeer

Het verkeer in Frankrijk is niet vergelijkbaar met dat in Nederland. De Fransen rijden graag te hard en nemen ook de andere verkeersregels wat minder strikt. Wees met name op de Routes Nationales dus steeds bedacht op hardrijders. Wanneer je als bestuurder de auto moet verlaten in geval van pech of een ongeval, dan is het dragen van een reflecterend veiligheidshesje verplicht. Hands-free bellen is toegestaan, niet hands-free bellen wordt bestraft met een boete. De boetes voor verkeersovertredingen zijn over het algemeen heel fors in Frankrijk.

Keurmerk

'Appellation d'Origine Contrôlée' (ook wel afgekort tot AOC) is een soort keurmerk voor producten die onder strikte voorwaarden en in een bepaalde streek zijn gemaakt. Het keurmerk wordt onder andere toegepast voor wijn, kaas, olijven en olijfolie en honing.

Benzine

Als je met de eigen auto naar Frankrijk gaat is het goed om te weten dat je langs de snelwegen nauwelijks nog Euro 95 kunt tanken. Vrijwel overal wordt SP95-E10 of kortweg E10 aangeboden, waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor een bijmenging van 10% bio-ethanol. Controleer van tevoren of je auto geschikt is voor deze brandstof. Als je het niet zeker weet kun je beter een iets duurdere premiumbrandstof tanken om schade aan je auto te voorkomen.

Lokale Gebruiken

Eetgewoonten

De Fransen eten drie of vier keer per dag maar gebruiken weinig tussendoortjes. Ze eten kleinere porties en nemen langer de tijd voor hun maaltijden. Dit zouden verklaringen kunnen zijn voor de zogenaamde Franse paradox (het feit dat de Fransen over het algemeen veel verzadigde vetten eten, maar toch relatief weinig aan hartkwalen lijden).
De lunch is voor veel Fransen de belangrijkste maaltijd. Ze gaan hiervoor tussen de middag naar huis of naar een restaurant.  Een typische Franse lunch begint met een koud voorgerecht zoals een salade of rauwkost, gevolgd door een warm hoofdgerecht. De maaltijd wordt afgesloten met een traditioneel kaasplankje en een zoet dessert. Bij de lunch drink je water en/of wijn.
De formele dagindeling is  lepetit déjeuner (ontbijt), le déjeuner(lunch), le goûter (vieruurtje) en le diner (avondeten). Op het platteland, waar men 's middags de hoofdmaaltijd eet, noemt men het avondmaal le souper. Dit bestaat uit een lichte maaltijd met wat sla, soep en brood.

Etiquette

De Fransen hechten veel waarde aan etiquette. Iemand netjes begroeten houdt in dat je altijd met twee woorden spreekt: "Bonjour, Madame" en nooit gewoon "Bonjour". En waag het niet om mensen ongevraagd te tutoyeren! Iets wat in Nederland heel normaal is, wordt in Frankrijk echt als ernstig schofferend ervaren. Wacht dus tot iemand toestemming geeft om te jij-en. Bij een ontmoeting of afscheid wordt driftig handen geschud. Ook al is het gezelschap nog zo groot, iedereen in de groep krijgt een hand. Sommige mensen geven de voorkeur aan kussen op de wang: soms twee, soms drie of meer.

Risico's

  • Deelname aan het verkeer in Frankrijk kun je zien als een risico. Omdat de verkeersregels wat minder strikt worden genomen is het voor Nederlanders even wennen. Buiten de bebouwde kom wordt te hard gereden en in de steden moet je assertief zijn en je plaats op de weg claimen.

Reisadvies

Frankrijk is in principe een veilige reisbestemming. In sommige voorsteden (zogenaamde banlieus) van Parijs en andere grote steden komen sporadisch ongeregeldheden voor.