Inleiding

Ieder jaar studeren duizenden internationale studenten in Engeland. Niet vreemd, want het studieaanbod is groot en gevarieerd. Bovendien staan Engelse universiteiten internationaal gezien hoog aangeschreven. Het volgen van een studie in Engeland kan het zoeken van een baan daarna aanzienlijk vereenvoudigen.

Het Engelse onderwijssysteem

Het Engelse onderwijssysteem is vergelijkbaar met dat van het Nederlandse hoger onderwijs. Het is onderverdeeld in 2 fases:

  • de undergraduate fase: duurt drie tot vier jaar en wordt afgesloten met een bachelor's diploma.
  • de postgraduate fase: duurt nog eens één tot drie jaar en wordt afgesloten met een master's degree of de graad van Doctor of Philosophy (Ph.D.).

 

Aanmeldingsprocedure

Om toegelaten te worden tot een studie moet je een vwo-diploma hebben. Afgestudeerde hbo-bachelors kunnen doorstromen naar een universitaire bachelor opleiding. Hoewel elke universiteit zijn eigen toelatingseisen heeft, kun je ervan uitgaan dat je Nederlandse studieresultaten zwaar meewegen in de eventuele toelating tot een universiteit.

Voorbereiding

De Universitiesand Colleges Admissions Service (UCAS) beheert de aanmeldingen van alle universiteiten. Je kunt je voor maximaal zes universiteiten tegelijk opgeven. De UCAS beoordeelt of je voldoet aan de minimumeisen voor toelating. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de examenuitslagen, krijg je te horen of je in aanmerking komt voor toelating. Omdat alle universiteiten eigen toelatingseisen hanteren, hebben zij uiteindelijk zelfhet laatste woord over je daadwerkelijke toelating.


Een aantal praktische zaken:

  • De universiteit kan je helpen bij het vinden van geschikte woonruimte. De campussen bevinden zich vaak op loopafstand van het centrum en de universiteit.

  • De meeste universiteiten bieden medische voorzieningen. Om gebruik te kunnen maken van de medische faciliteiten moet je wel verzekerd zijn. Meer informatie over het afsluiten van een studentenverzekering in het buitenland  vind je hier.

To do

Leden van de Europese Unie hebben geen registratieplicht in Engeland. Studenten hoeven daarom ook geen verblijfsvergunning aan te vragen. Het is wel verplicht om een studentenvisum aan te vragen. Het soort visum is afhankelijk van je leeftijd en de duur van je studie.

Gezondheid

Een European Health Insurance Card geeft voldoende dekking om de meeste medische kosten te dekken. Een dergelijke kaart kun je gratis opvragen bij je zorgverzekeraar (vaak online mogelijk). Zorg er wel voor dat je je inschrijft bij een huisarts. Meestal is een lijst met namen van huisartsen verkrijgbaar bij de universiteit.


Een European Health Insurance Card verzekert alleen tegen eventuele medische kosten. Voor diefstal en schade moet je een aparte verzekering hebben. Zorg ervoor dat je deze voor vertrek hebt afgesloten.

Engelse studentenleven

Engelse universiteiten organiseren veel buitenschoolse activiteiten. Bijna altijd is er een zogenaamde 'Student Union', die veel activiteiten organiseert en diensten levert, zoals sportverenigingen, theatergezelschappen, restaurants of vrijwilligersorganisaties.

Als je op de campus zelf gaat wonen, is de kans groot dat je een appartement of kamer moet delen met medestudenten. Voor buitenlandse studenten is meestal aparte accommodatie op de campus beschikbaar. Je leert dus waarschijnlijk snel mensen kennen die in een vergelijkbare situatie zitten als jijzelf.

Handig om te weten

Hoe eerder je je aanmeldt bij de UCAS, hoe groter je kans om geplaatst te worden op de universiteit van je keuze.

Veel Britse universiteiten hebben een zogenaamde 'accommodation office'. Dit kantoor beheert diverse studentenflats, die vaak huisvesting bieden aan eerstejaars en/of buitenlandse studenten.

Links

Meer informatie over:
Globetrotter verzekering voor studenten
Op reis in Engeland
Studeren in Zweden
Studeren in Australië
Studeren in Amerika