Engeland in 't kort

Engeland heeft een rijke en complexe geschiedenis. Overal kom je monumentale gebouwen, imposante standbeelden en indrukwekkende kunst tegen. Engeland is dichtbij en gemakkelijk te bereiken per boot, trein of vliegtuig. Kortom, Engeland is de perfecte reisbestemming voor mensen die niet perse ver willen reizen, maar wel graag Engels spreken of even willen snuffelen aan een andere cultuur.

Hoe plan ik mijn reis?

Engeland biedt erg veel bezienswaardigheden, niet alleen in de grote steden, maar juist ook daarbuiten. Ben je van plan voor langere tijd naar Engeland te gaan, dan doe je er goed aan een plan te maken.

Voor een reis naar Engeland is alleen een geldig paspoort verplicht. Een buitenlands rijbewijs wordt niet als geldig legitimatiebewijs geaccepteerd.

De goedkoopste en snelste manier om naar Engeland te reizen is per vliegtuig. Je kunt altijd wel ergens een budgetticket vinden voor 25 tot 50 euro. Meestal vlieg je dan naar een van de wat kleinere vliegvelden in de periferie van Londen. Van daar ben je voor een paar pond met de trein of een shuttlebus in hartje Londen.

Om je in Engeland tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Engeland om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

In Engeland heeft iedereen recht op medische hulp. De basis gezondheidszorg, de zogenaamde NHS of National Health Service, wordt met belastinggelden gefinancierd. Het niveau van de gezondheidszorg is ongeveer gelijk aan het niveau dat we in Nederland gewend zijn. Voor een reis naar Engeland zijn geen (verplichte) inentingen nodig.

Ondertussen in Engeland

Praktische Tips

Engelse Munt

Engeland is geen lid van de Eurozone, je betaalt er met Britse ponden. Je kunt natuurlijk zelf euro's wisselen, maar nog handiger is het om gewoon te pinnen in Engeland zelf. Hoewel hiervoor een klein bedrag in rekening wordt gebracht, is het toch voordeliger.

Prijsniveau

De prijzen liggen in Engeland overigens over het algemeen veel hoger dan in Nederland. Zo kost een pakje sigaretten bijvoorbeeld bijna 8 euro.

Engelse stekkers

In Engeland is de netspanning 230 Volt, vergelijkbaar met Nederland. Wel heb je een verloopstekker nodig, omdat een Nederlandse stekker niet past in een Engels stopcontact.

Engelse maten

Engeland hanteert nog steeds op grote schaal het imperiaalstelsel, met eenheden als pounds, Fahrenheit en inches. In het grootste deel van de wereld gebruikt met het metrisch stelsel, met eenheden als kilo's, Celcius en centimeters. Het omrekenen bezorgt reizigers soms nogal wat hoofdbrekens.

En verkort overzicht van een aantal belangrijke meeteenheden waarbij de metrische maten zijn afgerond:

Lengtematen
1 inch = 2,5 cm
1 foot = 30,5 cm
1 mile = 1,6 km

Vloeistofaanduiding
1 fl. oz. = 29,6 ml
1 p. = 20 fl. oz. = 570 ml
1  gal. = 160 fl. oz. = 4,546 ltr

Gewichtsaanduiding
1 oz. = 28,35 g
1 lb. = 16 oz. = 450 g
2,2 lb. = 35 oz. = 1 kg

Afkortingen
oz. = ounce
lb. = pound
fl. oz. = fluid ounce
p. = pint
gal. = gallon

Lokale Gebruiken

Pubs

Denk je aan Engeland, dan denk je aan pubs. In deze ´public houses´kun je onder andere terecht voor een lekkere pint, een forse halve liter lauw bier, zonder schuimkraag vanzelfsprekend! Maar probeer vooral ook eens wat zogenaamde ´pub grub´, zoals steak andkidneypie, fish and chips of een traditionele Sundayroast.
Het uitgaansleven in Engeland begint al vroeg op de avond en is ook relatief vroeg weer afgelopen. De meeste pubs sluiten om 11 uur (om half elf op zondag)en vanaf 1 uur kun je echt alleen nog maar in clubs of discotheken terecht. De minimum leeftijd om alcohol te kopen of drinken is 21 jaar. Sinds 2007 is het verboden te roken in alle openbare gelegenheden, dus ook in pubs, clubs en restaurants.

Thee

Voor een non-alcoholische versnapering is er natuurlijk de traditionele Engelse thee. De gebruikelijke tijd om thee te drinken is 11 uur ('the elevenses') en 4 uur 's middags. Ware kenners drinken hun thee als een 'mifter': milk in first. Deze gewoonte stamt uit de tijd dat men bang was dat de hete thee het kostbare porselein zou laten barsten. Door eerst de koude melk in te schenken, voorkwam men dit.

Sport

Ben je een sportliefhebber, dan kun je je hart ophalen. Los van de hoogstaande voetbalcompetitie is er een boeiende rugbycompetitie, kun je er prima golfen en behoort Engeland tot de internationale crickettop.
Gokken lijkt overigens ook een nationale sport. Op alles kun je een weddenschap afsluiten bij een lokale bookmaker of 'bookie', van de uitslag van een sportwedstrijd tot politieke thema's.

Risico's

  • Reizen naar Engeland brengt weinig risico's met zich mee. Het links rijdende verkeer is echter wel een punt van aandacht. In Nederland leer je van jongs af aan bij het oversteken: links, rechts, links kijken. In Engeland geldt echter het devies: rechts, links, rechts!

Reisadvies

Er geldt geen negatief reisadvies voor Engeland. We raden reizigers aan om alle seizoenen rekening te houden met kans op regen.