Egypte in 't kort

Wie Egypte zegt denkt onherroepelijk aan piramides, farao's, hiërogliefen, tempels en woestijn. Maar Egypte heeft meer te bieden dan oude cultuur alleen, je kunt er bijvoorbeeld ook een fantastische strandvakantie houden en de schatten van de rode zee ontdekken.

De Rode Zee is een paradijs voor elke duiker of voor als je wilt beginnen met duiken. Je vindt hier kleurrijke koraalriffen en een enorme verscheidenheid aan vissen. Ook kun je grote vissen als baarzen, murenen en soms zelfs haaien zien. Langs de kust bevinden zich vele vissersdorpjes waar je betaalbaar duikuitrusting kunt huren en lessen kunt volgen.

Egypte is ongeveer 25 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 83 miljoen inwoners. De meesten daarvan wonen in de directe omgeving van de Nijl, die ook wel de 'levensader van Egypte' wordt genoemd. Van oudsher zorgt de rivier voor water, vruchtbare grond en is het een transportweg.

Egypte kent twee grote streden: de hoofdstad Caïro met 8 miljoen inwoners en Alexandrië met 4 miljoen inwoners. Beide steden zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Ze zijn een boeiende mix van het hedendaagse Arabische leven en een eeuwenoude cultuur. 

Hoe plan ik mijn reis?

Er zijn twee gebruikelijke manieren om naar Egypte te reizen: op eigen gelegenheid of met een georganiseerd reisgezelschap. Het voordeel van zelfstandig reizen is dat je helemaal vrij bent in je doen en laten. Het nadeel is dat je dus alles zelf zult moeten organiseren. Een georganiseerde reis biedt als voordelen dat je waarschijnlijk alle belangrijke bezienswaardigheden zult kunnen bezoeken en dat je zelf geen omkijken hebt naar de organisatorische rompslomp die erbij komt kijken.

Voor een reis naar Egypte moet je een aantal zaken voorbereiden.

 • Je paspoort moet bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als je stempels van een bezoek aan Israël in je paspoort hebt staan, dan kan het verstandig zijn een nieuw paspoort aan te vragen om problemen bij de grens te voorkomen.
 • Voor Egypte heb je een visum nodig. Dit kun je aanvragen bij aankomst op de luchthaven. Als je met een gezelschap reist, zal de reisleiding dit vermoedelijk voor je verzorgen.
 • Als je van plan bent om in Egypte zelf te gaan autorijden, dan moet je over een internationaal rijbewijs beschikken.
 • Voor een reis naar Egypte zijn inentingen niet verplicht, maar het is toch raadzaam je te laten vaccineren tegen hepatitis A en B, DTP, buiktyfus en mazelen. Voor mazelen hoef je je alleen te laten vaccineren als je na 1965 bent geboren en nooit mazelen hebt doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma bent ingeënt.
  Daarnaast komen in Egypte rabiës (hondsdolheid) en dengue (knokkelkoorts) voor. Vermijd dus contact met zoogdieren, draag beschermende kleding en gebruik anti-muggenspray met DEET. Houd er rekening mee dat de denguemug ook overdag actief is. Zwemmen in de Nijl wordt afgeraden vanwege de kans op schistosomiasis (vroeger ook wel bilharzia genoemd). Deze parasitaire infectie kun je oplopen in stilstaand en langzaam stromend zoet water. Gechloreerd zwembadwater is wel veilig.

Meer informatie over de actuele situatie kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 • Om je in Egypte tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.
 • Ga je langer dan een maand naar Egypte, bijvoorbeeld om te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien heeft deze verzekering een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.

Ondertussen in Egypte

Gezondheid

Gezondheidszorg in Egypte

De medische infrastructuur in Egypte is van een behoorlijke kwaliteit. Zowel in openbare als in privé instellingen beschikt men over moderne apparatuur en goed opgeleide specialisten. De kosten voor zorg zijn relatief laag, maar moeten door toeristen wel direct worden voldaan. Het afsluiten van een reisverzekering met voldoende dekking voor medische kosten in het buitenland wordt aangeraden.

Het kraanwater in Egypte is niet drinkbaar voor Europeanen en zal onherroepelijk tot maag- of darmklachten leiden. Wees erg voorzichtig met rauwe groenten en bijvoorbeeld ijsklontjes. Je doet er goed aan iets van een zoutoplossing mee te nemen in je reisapotheek ter voorkoming van uitdroging, mocht je last krijgen van diarree.

Klimaat

Egypte kent een woestijnklimaat, dat wil zeggen dat het er feitelijk altijd droog en warm is. De beste periodes om Egypte te bezoeken zijn het voor- en najaar; de temperaturen schommelen dan tussen 25 en 35°. In de zomer kan het erg heet worden met temperaturen tot 50°. Door de droge lucht voelt het minder benauwd dan wanneer het in Nederland heel warm is, maar je zult je goed moeten wapenen tegen dergelijke temperaturen. Blijf dus voldoende drinken!
Regen komt in Egypte nauwelijks voor, alleen in de Noordelijke zone langs de Middellandse zee regent het af en toe in de winterperiode.

Praktische Tips

De meeste Egyptenaren spreken zeer gebrekkig Engels, ook in de grote steden of hotels. Het is raadzaam om een klein woordenboekje mee te nemen en in elk geval een paar woorden Arabisch te leren.

In Egypte worden Egyptische ponden gebruikt. Elk pond is onderverdeeld in 100 piaster. Er zijn vooral biljetten in omloop, nauwelijks munten. In veel toeristenwinkels worden ook euro's geaccepteerd of omgewisseld. Pinnen kan op veel plaatsen, maar zorg dat je altijd een beetje contant geld op zak hebt, want pinautomaten worden niet altijd regelmatig bijgevuld. De gangbare creditcards worden in de betere hotels geaccepteerd.

Het is gebruikelijk fooi (baksjies) te geven aan iedereen die je op de een of andere manier helpt, dus ook als je bijvoorbeeld iemand op straat de weg vraagt.

Risico's

Egypte is een relatief veilige reisbestemming, dat wil zeggen, zolang je alert blijft en niet teveel van de gebaande paden afwijkt. Het ministerie van buitenlandse zaken classificeert Egypte als 'onrustig'. Controleer daarom voor vertrek de actuele status op de website van de Rijksoverheid. Op een aantal risico's zullen we in het bijzonder ingaan.

 • Met regelmaat vinden carjackings en kortstondige vrijheidsberovingen plaats, waarvan vooral buitenlanders het slachtoffer zijn. Door onder de mensen te blijven en bepaalde gebieden of wijken te vermijden, verklein je het risico.
 • In Caïro ontstaan regelmatig spontaan demonstraties of kleine opstanden. Wees hierop bedacht als het al te druk wordt om je heen.
 • Reizen naar o.a. de noordelijke Sinai, Port Said en Suez wordt absoluut afgeraden vanwege reële veiligheidsrisico's.
 • Houd rekening met hoge temperaturen en een veel grotere zonkracht dan in Nederland. Zorg ervoor dat je altijd wat te drinken bij je hebt; draag bedekkende kleding en iets op je hoofd.
 • Zelf autorijden is niet zonder risico. Zeker in de grote steden is het verkeer onoverzichtelijk en chaotisch, maar ook buiten de steden moet je goed oppassen.