Dubai in 't kort

Werken in het buitenland is altijd een bijzondere ervaring. Dat geldt zeker ook voor werken in Dubai. Hoewel de westerse invloeden in Dubai heel voelbaar zijn, blijft het een Arabisch land met eigen gewoonten en rituelen. Die blijven ook op de werkvloer voelbaar.

Dubai is van oudsher een stad waar handel werd gedreven. In het verleden was de stad een handelspost op de routes richting het Indische subcontinent. Tegenwoordig speelt de oliehandel een belangrijke rol. Daarnaast vestigen meer en meer Westerse multinationals er hun kantoren gericht op Afrika of de Oosterse markt.
Hoewel de wereldwijde economische situatie ook de explosieve groei en expansie van Dubai tempert, blijven de bouw, het toerisme en de vrije tijdsbesteding interessante werkterreinen. In Dubai is men zich er terdege van bewust dat de olievoorraden eindig zijn en dat inkomsten elders vandaan moeten komen. Het (luxe) toerisme levert daaraan een steeds groter wordende bijdrage. 

Waar begin ik?

Voor een korte zakenreis naar Dubai is geen specifiek visum nodig. Voor een verblijf tot 30 dagen kun je gebruik maken van een toeristenvisum. Dat kun je bovendien nog eens met 30 dagen verlengen voor ongeveer € 125,00.
Als je van plan bent langdurig in Dubai te gaan werken, heb je een werk- en verblijfsvergunning nodig.

Als je vanuit Nederland al een baan hebt gevonden, is het gebruikelijk dat je werkgever de benodigde vergunningen voor je regelt. Kom je op de bonnefooi, dan zul je binnen de 60 dagen die je op je toeristenvisum mag verblijven een baan moeten hebben gevonden. Als je dat niet lukt, moet je het land verlaten.

Lukt het je wel, dan is je werkgever verplicht een werkvergunning te verstrekken. Voor het aanvragen van een werk- en verblijfsvergunning moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Je hebt een paspoort nodig met minimaal 5 blanco pagina's.
  • Je hebt véél pasfoto's nodig. Ga veiligheidshalve maar uit van 10 stuks!
  • De meeste bedrijven hebben een Public Relations Officer in dienst die het papierwerk voor je zal regelen. Als je nieuwe werkgever niemand op deze post heeft, dan moet je de vergunningen helaas zelf regelen.

In familiesituaties is nog een aantal regels van toepassing:

  • Als de man werk heeft gevonden, mag hij vrouw en eventueel kinderen meenemen naar Dubai. Voorwaarde is dat een minimaal inkomen kan worden aangetoond. Dit inkomen ligt rond AED 4000 (ongeveer € 800,00) per maand of rond AED 3000 (ongeveer € 600,00) indien ook een bewijs van huisvestingsvergoeding kan worden overlegd.
  • In het geval de man voor de werk- en verblijfsvergunning zorgt, is het de vrouw niet toegestaan te werken, behalve wanneer zij een aanstelling kan vinden met een eigen werkvergunning.
  • Een vrouw met een werk- en verblijfsvergunning mag niet automatisch haar man meenemen naar Dubai. Voor doktoren, verpleegkundigen en leraressen wordt een uitzondering gemaakt.

Als je in Dubai wilt werken, heb je ook een lokale bankrekening nodig. Informeer bij je werkgever of er specifieke afspraken zijn met een bank, dan kun je meestal op betere condities rekenen dan wanneer je zelf een rekening gaat openen. Reken in alle gevallen op hogere kosten dan je bij je Nederlandse bank gewend bent.

De meeste werkgevers in Dubai nemen je als werknemer op in een collectieve of 'corporate' ziektekostenverzekering. Wanneer je met een gezin naar Dubai verhuisd, zal het hele gezin onder een dergelijke polis vallen.
Als een werkgever geen collectieve regeling aanbiedt, is het verstandig bij je Nederlandse verzekeraar te informeren onder welke condities deze bereid is je te verzekeren tijdens je verblijf in Dubai.

Levensonderhoud in Dubai

Je werkgever is in Dubai een belangrijk startpunt voor de meeste zakelijke aangelegenheden. Het is niet alleen lastig om als privé persoon dingen te regelen, je zult ook merken dat je werkgever veel scherper kan onderhandelen over condities. Informeer dus altijd binnen de organisatie naar de regelingen en diensten die het bedrijf je kan bieden, of het nu gaat over zaken als verzekeringen, huisvesting of bijvoorbeeld scholing.

De inkomens in Dubai liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Daar staat echter tegenover dat je Dubai gerust als belastingparadijs kunt aanmerken. Je betaalt geen inkomstenbelasting en geen werkeloosheids- of  arbeidsongeschiktheidspremies.

De kosten voor het levensonderhoud liggen in Dubai in principe aanzienlijk lager dan in Nederland. We zeggen bewust 'in principe', want in Dubai kun je zoveel geld uitgeven als je wilt. Zo merken we op dat je in het 7-sterren hotel Burj-al-Arab gerust een paar duizend euro aan één overnachting kunt spenderen. Over het algemeen zul je echter merken dat de kosten voor bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen of uit eten gaan relatief laag zijn.

Het huren van een huis is in Dubai wel onevenredig duur. Een klein huis met een tuintje kost al snel € 2500,00 per maand. Appartementen zijn iets goedkoper, maar niet veel. Sommige werkgevers betalen een huisvestingstoeslag om de werknemers tegemoet te komen in deze kosten. Daarnaast heeft de overheid van Dubai een maximale huurstijging van 7% per jaar vastgelegd om de snel stijgende woonkosten te temperen.

Ook scholen in Dubai zijn onevenredig duur. Reken voor een lagere school minimaal € 650,00 per maand en voor het middelbaar onderwijs minimaal € 850,00 per maand.

Solliciteren in Dubai

Hoewel de kranten Gulf News en Khaleej Times dagelijks een heel katern vullen met vacatures, vinden de meeste mensen uiteindelijk een baan dankzij het via via circuit. Een netwerk en contacten zijn dus heel belangrijk, veel belangrijker dan in Nederland.

Daarnaast zijn er steeds meer recruteringsbureaus actief in Dubai. De meeste rekenen wel een fors bedrag bij inschrijving voordat ze aan de slag gaan.

De werkcultuur en de sollicitatieprocedures komen bij de meeste werkgevers heel aardig overeen met die in de westerse landen. Dat komt omdat verreweg de meeste bedrijven uiteindelijk een Europese of Amerikaanse achtergrond hebben.

Handige tips

Een LinkedIn profiel met internationale contacten en aanbevelingen maakt je voor werkgevers interessant. Als je van plan bent te gaan solliciteren is het goed om je profiel bij te werken en een aantal relevante aanbevelingen te verzamelen. Dat alles doe je natuurlijk sowieso in het Engels!

Voor het regelen van allerlei zaken (vergunningen, aansluitingen, etc.) zul je gegarandeerd met de lokale bureaucratie in aanraking komen. Wees goed voorbereid en neem ruim de tijd.