Dubai in 't kort

Als we over Dubai spreken, hebben we het feitelijk over de hoofdstad van het gelijknamige Arabische Emiraat. Dit komt omdat naar schatting meer dan 95% van de 2 miljoen inwoners van het emiraat in Dubai stad wonen.
Hoewel Dubai bekend staat als een moderne stad, heeft het een lange geschiedenis; een handelsgeschiedenis wel te verstaan. Uit oude geschriften blijkt dat Dubai ook ruim 4.000 jaar geleden al een belangrijke handelspost was.
De handel heeft de stad grote rijkdommen gebracht. De vastgoedmarkt heeft deze rijkdommen de laatste decennia ontdekt, wat zich goed laat aflezen aan allerlei bouwprojecten die de stad een volkomen nieuw aanzicht hebben gegeven. Een nieuwe blikrichting is ook nodig, want volgens de laatste schattingen komt de bodem van de oliereserves snel in zicht en verliest het land dus op termijn een belangrijke inkomstenbron. Het (luxe) toerisme en de wereld van internationale financiën zullen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst.

Hoe plan ik mijn reis?

Elke reis moet zorgvuldig worden voorbereid, zo ook een reis naar Dubai. Hoewel je veel westerse invloeden zult tegenkomen, blijft het een Arabisch land met eigen gewoonten en rituelen.
Praktisch gezien moet je een aantal zaken weten en regelen voor vertrek. Dit betreft met name je reisdocumenten, vaccinaties en reisverzekering.

Voor een vakantie naar Dubai heb je een visum en een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet bij de visumaanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Je visum vraag je aan bij aankomst op de luchthaven. Een regulier visum is 30 dagen geldig en kan nog eens 30 dagen worden verlengd. Als je langer in de stad wilt blijven voor werk of studie, moet je een specifieke werk- en/of verblijfsvergunningen aanvragen.

Voor een reis naar Dubai zijn vaccinaties tegen hepatitis A en B, DTP, buiktyfus, rabiës en mazelen aanbevolen (de laatste alleen voor mensen geboren na 1965 die geen mazelen hebben doorgemaakt of die niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt).

Meer informatie over de actuele situatie in Dubai kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Om je in Dubai tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Dubai, bijvoorbeeld om te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Dubai is goed te noemen. Bovendien spreken de meeste artsen heel behoorlijk Engels. In de overheidsziekenhuizen is eerste hulp kosteloos, in privé-ziekenhuizen niet.

Wees erop attent dat (ook aanvullende) ziektekostenpakketten in Nederland vaak maar 1 of 2 keer het Nederlandse tarief dekken in het buitenland. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook zeer aanbevolen.

Ondertussen in Dubai

Praktische Tips

In Dubai is het vrijwel het hele jaar warm; zo warm dat je er mogelijk zelfs goed aan doet je reisdata hieraan aan te passen. In de wintermaanden is het aangenaam warm, in de lente en herfst wordt het heet en in de maanden juli en augustus kan het zeer heet worden met temperaturen tot 50 graden Celsius. Tref dus goede voorbereidingen als je bij deze temperatuur op stap gaat! Draag iets op je hoofd, houd je huid bedekt en zorg dat je voldoende drinkt (inclusief mineralen).

Hoewel de netspanning in Dubai net als in Nederland 220V is, past een West-Europese stekker niet. Je kunt het beste lokaal een verloopstekker kopen. De betere hotels verstrekken deze overigens vaak ook kosteloos aan hun gasten.

De wegen in Dubai zijn overwegend goed en de bewegwijzering is meestal zowel in het Arabisch als het Engels. Houd wel rekening met tol op een aantal snelwegen. Door toenemende drukte loopt het verkeer in de stad (met name op de Al Maktoum brug, de Al Garhoud brug en in de Al Shindagha tunnel) vaak vast in de spits. Ook taxi's staan hierdoor geregeld stil. Denk hieraan als je ergens op tijd wilt of moet zijn.

Het kraanwater in Dubai is drinkbaar. 

In Dubai betaal je met de AED, de Arabische Emiraten Dirham. De koers is ongeveer 1:5, dus voor 1 euro krijg je grofweg 5 AED. Pinnen is in de stad geen probleem.

Tot slot een aantal praktische zaken die goed zijn om te weten in verband met de islamitische cultuur in het land:

  • Strandkleding wordt alleen toegestaan bij hotels. Vrouwen kunnen daarbij beter een badpak dan een bikini dragen. Naturisme of topless zonnen en zwemmen zijn absoluut verboden.
  • Maak een bewuste kledingkeuze. Korte broeken (ook voor mannen), blote schouders, strakke kleding (voor vrouwen) en/of elke andere vorm van bloot worden als aanstootgevend ervaren.
  • Ga nooit alléén de woestijn in met een auto, ook niet met een vierwiel- aangedreven Jeep o.i.d.
  • Pas op met fotograferen. Islamitische vrouwen mogen niet worden gefotografeerd. Hetzelfde geldt voor militaire bases of gebouwen.
  • Voor alcohol (onder invloed rijden) en drugs kent men een zero tolerance beleid. Er gelden strenge straffen.
  • In Dubai kennen ze de Ramadan, de islamitische vastenmaand. Houd er rekening mee dat veel restaurants in deze periode overdag (van zonsopgang tot zonsondergang) gesloten zijn, ook voor toeristen. Supermarkten zijn wel open, maar nuttig je broodje overdag liever niet in een openbare gelegenheid.

Risico's

Zolang je rekening houdt met de praktische zaken zoals eerder beschreven, is Dubai een overwegend veilige reisbestemming. We wijzen hier nog eens op de intensiteit van de zon en de islamitische gebruiken die je in acht dient te nemen.

Reisadvies

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over eventuele calamiteiten in Dubai en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter Verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.