Curaçao in het kort

Curaçao is een zelfstandig eiland binnen het Nederlandse koninkrijk. Koningin Beatrix is het officiële staatshoofd maar het dagelijks bestuur van het eiland is in handen van het Curaçaose parlement.
Curaçao kent feitelijk maar één stad: Willemstad. Als je op Curaçao wilt gaan werken is het heel waarschijnlijk dat je hier terechtkomt. Willemstad bestaat uit een aantal oude dorpjes die in de loop van de jaren aaneen zijn gegroeid tot één geheel. Midden door de stad loopt het Schottegat, een natuurlijke waterweg die een van de grootste natuurlijke havens ter wereld ontsluit. Wie niet in de stad zelf wil werken kan zijn heil zoeken in het toerisme dat in de laatste 20 jaar een enorme vlucht heeft genomen. Overal op het eiland zijn hotels en andere toeristenvoorzieningen te vinden.

Waar begin ik?

Je kunt, ook als Nederlander, niet zomaar op Curaçao aan de slag gaan. Om te mogen werken moet je werkgever een werkvergunning of tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het college van bestuur. Aan een dergelijke vergunning zijn enkele voorwaarden verbonden. De belangrijkste daarvan is dat je werk komt verrichten waarvoor geen lokale arbeidskracht te vinden is. Naast een werkvergunning heb je ook een visum of verblijfsvergunning nodig, wanneer je van plan bent langer dan 3 maanden op het eiland te verblijven. Meer hierover kun je vinden op de officiële website van Eilandgebied Curaçao.

Ga je langer dan een maand naar Curaçao om te werken of voor een stage? Sluit dan een goede reisverzekering af. Een standaard (doorlopende) reisverzekering biedt namelijk geen dekking als je gaat werken of stage gaat lopen in het buitenland. Ook kunnen basisverzekeringen in de meeste gevallen niet worden aangehouden als je voor een langere periode gaat werken in het buitenland. Een Globetrotter Verzekering voor werken in het buitenland biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor mensen die naar het buitenland gaan voor (vrijwilligers)werk of stage en is bijvoorbeeld ook geschikt voor Au Pairs.

Levensonderhoud op Curaçao

De koers van de Antilliaanse gulden is niet gekoppeld aan de Euro, maar aan de Amerikaanse dollar. In de praktijk blijkt het levensonderhoud hierdoor iets goedkoper dan in Nederland, zolang de Amerikaanse dollar minder dan € 0,80 waard is. Overigens zijn er wel duidelijke verschillen te bemerken wanneer je naar specifieke producten kijkt. Benzine en vlees bijvoorbeeld zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, maar water, frisdrank en noten veelal juist duurder.

Als je langdurig op Curaçao wilt verblijven kan het de moeite waard zijn een huis te kopen. Afhankelijk van de locatie en de service (wel of niet onderdeel van een resort of bewaakt terrein) moet je rekenen met grofweg € 100.000 voor een aardig huis tot
€ 200.000 voor een riante woning. Voor een verblijf van slechts enkele maanden is het logischer een woning of vakantiehuisje te huren.

Solliciteren op Curaçao

De meest voor de hand liggende manier om werk te vinden op Curaçao is via een van de vacaturewebsites of lokale uitzendbureaus. Vanuit Nederland kun je werk zoeken, solliciteren, formulieren in orde maken en je reis voorbereiden.

Je kunt werkgevers natuurlijk ook rechtstreeks benaderen, door bijvoorbeeld te reageren op vacatures die ze op hun eigen website zetten, of door middel van een open sollicitatie.

Omdat op Curaçao volop Nederlands wordt gesproken kun je een sollicitatiebrief en CV in het Nederlands opstellen. Wanneer je echter solliciteert naar een baan in het toerisme is het raadzaam je brief in het Engels te schrijven. Het eiland ontvangt veel Amerikaanse vakantiegangers en Engels is dan natuurlijk een vereiste.

Werken op Curaçao

Op Curaçao zul je een interessante mix van culturen ervaren. De achtergrond hiervan vind je in zowel de geschiedenis als de geografische ligging van het eiland. De geschiedenis is er een van bezetting (Spanjaarden en de Nederlanders) en slavenhandel.

Door de ligging, enerzijds dichtbij Zuid-Amerika en anderzijds niet ver van Noord-Amerika, zijn de eilandbewoners veel meer gefocust op de beide Amerika's dan op Europa. Je kunt hierdoor niet echt spreken van één arbeidscultuur of levensstijl. Deze zal sterk afhangen van het soort bedrijf en de mensen die er werken.

Handige tips

Als je meer wilt zien dan alleen Willemstad is een auto onmisbaar. Er zijn wel minibusjes en veel hotels hebben eigen vervoer van en naar het vliegveld Hato, maar je bent daarmee erg afhankelijk van anderen. Of je een auto huurt of koopt hangt natuurlijk af van je verblijfsduur.

Als je van plan bent met kostbaarheden (sieraden, film- of fotoapparatuur, etc.) naar Curaçao te reizen is het raadzaam een aankoopbewijs mee te nemen op reis. Als je dat niet hebt, kun je deze goederen ook bij vertrek laten registreren bij de douane in eigen land. Op deze manier voorkom je problemen bij de douane op Curaçao.

Op Curaçao waait vrijwel altijd een Noordoostelijke passaatwind. Hierdoor is het op het eiland meestal lekker warm. In de zomermaanden (augustus tot en met oktober) kan het echter onaangenaam warm aanvoelen, omdat de wind dan soms wegvalt.

Laat je niet in de luren leggen door het heerlijke briesje en gebruik regelmatig zonnebrandcrème, bedekkende kleding en een hoed of petje als je lang in de zon verblijft.