Curaçao in 't kort

Curaçao is voor Nederlanders een van de meest aantrekkelijke Caribische vakantiebestemmingen. Het behoort, samen met Aruba en Bonaire, tot de zogenaamde Benedenwindse eilanden en ligt op ongeveer 50 km van het vasteland van Venezuela. Sinds 10 oktober 2010 vormt Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Koningin Beatrix is het officiële staatshoofd.
Curaçao kent een tropisch savanneklimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Aan de noordkust tref je ruig vulkanisch gesteente, de zuidkust heeft juist prachtige witte stranden. Er wonen ongeveer 140.000 mensen op het eiland. De hoofdstad Willemstad is een Unesco werelderfgoed locatie.

Hoe plan ik mijn reis?

Voor een reis naar Curaçao heb je als Nederlander een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal drie maanden geldig is. Als Niet-Nederlander heb je een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt geen aanvullend visum nodig, maar wel een retourticket om aan te tonen dat je niet van plan bent om op Curaçao te blijven. Je mag als Nederlandse toerist maximaal zes maanden aaneengesloten op het eiland verblijven.

Om je op Curaçao tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Curaçao om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

De gezondheidszorg op Curaçao is gebaseerd op het Nederlandse systeem. Het eiland telt drie ziekenhuizen. Voor bepaalde specialistische zorgwerkt men samen met Nederlandse, Amerikaanse of eventueel Venezolaanse ziekenhuizen. Het eiland telt in totaal ca. 100 huisartsen.

Op Curaçao komen malaria, gele koorts of andere tropische ziekten niet voor, met uitzondering van dengue (knokkelkoorts). Je hebt geen vaccinaties nodig.

Het kraanwater op Curaçao is gezuiverd zeewater en is prima te drinken. Een goed alternatief is natuurlijk mineraalwater.

Mocht je een apotheek nodig hebben, zoek dan naar een Botica, zoals men het op Curaçao noemt.

Het is verstandig voor vertrek bij je zorgverzekeraar na te gaan of medische zorg buiten Europa binnen je polis valt. Als je voor langere tijd naar Curaçao gaat, is het sowieso verstandig een reisverzekering af te sluiten.

Ondertussen op Curaçao

Praktische Tips

Valuta

Op Curaçao was de Antilliaanse gulden (NAf) de standaard, maar sinds 1 januari 2011 is daarnaast de Amerikaanse dollar ingevoerd. Steeds vaker wordt ook de euro geaccepteerd, maar vaak tegen een ongunstige koers. De Antilliaanse gulden wordt, waarschijnlijk in 2013, vervangen door de Caribische gulden (CMg).

Bijkomende kosten

De meeste prijzen zijn exclusief 5% omzetbelasting. Het is gebruikelijk om ca. 10% fooi te geven in restaurants, cafés en taxi's.

Betalen

Curaçao heeft voldoende pinautomaten, maar betalen met een creditcard is ook heel gebruikelijk. Dat laatste heeft als nadeel dat je uiteindelijk meer betaalt: de winkelier rekent het bedrag eerst om naar dollars, en vervolgens wordt het door de credit card maatschappij nog eens omgerekend naar euro's. Wisselen kan bij zowel banken als bij de grotere hotels. Bij sommige banken heb je je paspoort nodig om geld te kunnen wisselen. Het kan voorkomen dat je wordt gevraagd in welk hotel je verblijft en wat je kamernummer daar is.

Vierkante munten

Een leuk aandenken aan Curaçao vormen de vierkante munten die vrijwel nergens anders ter wereld voorkomen. Naast de 'oude' vierkante stuivers, zijn er ook vierkante munten van 50 cent in omloop.

Elektra

Op Curaçao is de netspanning 110 - 130 volt / 50 Hertz. Zoek voor je reis uit of de apparatuur die je mee wilt nemen hiermee overweg kan. De stroomvoorziening op zich is redelijk betrouwbaar, maar voor gevoelige apparatuur zoals bijvoorbeeld een laptop, is het slim een beveiliging (spanningsbeveiliger) te regelen.

Seizoenen

Tijdens het regenseizoen, van oktober tot en met december, regent het op Curaçao ongeveer evenveel als in Nederland in een heel jaar. In deze periode zijn er erg veel muggen, die ziektes als dengue (knokkelkoorts) kunnen overbrengen op mensen. Neem een goede insectenspray mee, want op het eiland zelf is het in het regenseizoen vaak uitverkocht. Door de benedenwindse ligging wordt Curaçao slechts zelden rechtstreeks getroffen door orkanen.

Van januari tot en met juli spreekt met van het windseizoen. De noordoost passaatwind, die het hele jaar door over het eiland waait, kan dan aantrekken tot windkracht 5-7. Vanwege de vele regen die eerder is gevallen, wordt het eiland in deze periode omgetoverd tot een bloeiend paradijs. Voor veel mensen is dit de mooiste en prettigste tijd van het jaar op het eiland.

Van augustus tot en met oktober is het zomer op Curaçao. Omdat het eiland dicht bij de evenaar ligt, is de temperatuur feitelijk het hele jaar tropisch. Maar in het zomerseizoen kan het onaangenaam warm aanvoelen, omdat de wind dan soms wegvalt.

Lokale Gebruiken

Smelkroescultuur en festiviteiten

Curaçao is een typisch voorbeeld van een smeltkroescultuur: door de eeuwen heen is het land door veel verschillende culturen beïnvloed, waaronder de Nederlandse, Spaanse, Afrikaanse en Amerikaanse. De levendige cultuur is onder andere terug te vinden in het groot aantal festivals dat jaarlijks wordtgehouden. Carnaval, dat uitgebreid wordt gevierd, is een echte aanrader! Naast de overige gebruikelijke feestdagen zoals we die in Nederland ook kennen, viert men op 2 juli Curaçao-dag (ook bekend als Dag van de Vlag) en op 21 oktober Antillen-dag.

Keuken

De diverse culturele invloeden hebben ook hun sporen nagelaten in de Curaçaose keuken. Typische traditionele gerechten zijn onder andere kabritu (gestoofde geit), yuana (gestoofde leguaan) of keshiyená (gevulde kaas). Funchi, een soort polenta, is voor veel mensen vrijwel dagelijkse kost. Echte zoetekauwen moeten zeker eens kokada proberen, een taartje van geschaafde kokos met suikersiroop.

Risico's

  • Curaçao is in principe een veilige reisbestemming. Willemstad kent wel een aantal wijken die je beter kunt mijden, bijvoorbeeld rond de Berg Altena en sommige delen van Punda.

  • Het bezit van de kleinste hoeveelheid marihuana of andere drugs telt op Curaçao als een ernstig strafbaar feit.

  • Op veel plaatsen kun je prima snorkelen of duiken. Controleer wel
    van te voren de dekking van je reisverzekering als je van plan bent om te gaan duiken.

Reisadvies

Er geldt geen negatief reisadvies voor Curaçao.