Cuba in 't kort

Cuba laat zich in vele opzichten met niets vergelijken. Enerzijds kenmerkt het eiland zich door een bijzonder rijke en uiteenlopende natuur, van lange witte stranden tot relatief hoge bergen, dichte bossen en uitgestrekte vlaktes. Anderzijds is het eiland een bijzondere smeltkroes van geschiedenissen en culturen. Daar komt nog eens bij dat de tijd op het eiland onder het bewind van Fidel Castro decennialang heeft stilgestaan waardoor het straatbeeld soms sterk aan de jaren 50 doet denken.

Cuba heeft grofweg 11 miljoen inwoners, waarvan er ruim 2 miljoen in de hoofdstad Havanna wonen. De overige steden die her en der verspreid over het eiland liggen hebben veel te bieden, maar zijn beduidend kleiner. Verder bestaat het uit het eiland Isla de la Juventud en nog meer dan 4000 kleinere eilandjes.

Hoe plan ik mijn reis?

Cuba leent zich uitstekend voor een rondreis van een aantal weken. Maar hoeveel tijd je ook hebt, je doet er goed aan om thuis rustig na te lezen wat je waar kunt zien of doen. Ook na een reis van 4 weken zul je erachter komen dat je niet alles hebt gezien.

Behalve goede voorbereiding van je activiteiten zul je voor Cuba ook een visum, vaccinaties en een goede reisverzekering moeten verzorgen.

Je visum moet voor vertrek in Nederland zijn aangevraagd en verstrekt. Hiervoor heb je een paspoort nodig dat nog minimaal een maand na terugkomst in Nederland geldig is. Bovendien moeten in het paspoort minimaal 2 blanco pagina's (tegenover elkaar liggend) beschikbaar zijn. Tot slot heb je voor de visumaanvraag een boekingsbewijs (vliegticket of hotelboeking) nodig en in sommige gevallen wordt een uitnodiging gevraagd.

Voordat je naar Cuba reist is het verstandig je te laten vaccineren tegen hepatitis A, buiktyfusen DTP. Daarnaast komen op Cuba rabiës (hondsdolheid) en dengue (knokkelkoorts) voor. Vermijd dus contact met zoogdieren, met name met de straathonden die je overal tegenkomt. Draag ook beschermende kleding en gebruik anti-muggenspray met DEET. Houd er rekening mee dat de denguemug ook overdag actief is.

In 2012 en begin 2013 zijn er bovendien uitbraken van cholera geweest op Cuba. De provincies waarin de ziekte is gemeld zijn Ciudad de la Habana, Camahuëy, Granma, Santiago de Cuba en Guantanamo. De Cubaanse overheid heeft voorzorgsmaatregelen genomen en schat het risico voor reizigers laag in.

Meer informatie over de actuele situatie kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Om je op Cuba tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Cuba, bijvoorbeeld om te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in Cuba

Gezondheid

De gezondheidszorg op Cuba gold jarenlang als een van de beste van Zuid-, Midden en Noord-Amerika. Met een gemiddelde levensverwachting van ruim boven de 75 jaar scoort het internationaal gezien nog steeds hoog, hoger dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

De hoge medische stand is bereikt met steun vanuit Sovjet-Unie; sinds deze steun in 1991 grotendeels is gestaakt zijn medicatie en apparatuur helaas niet altijd meer voldoende voorradig.

Als je medische hulp nodig hebt tijdens je verblijf kun je vaak terecht in een ziekenhuis met een internationale afdeling. De hulp daar is uitstekend, je wordt wel geacht direct af te rekenen. Het afsluiten van een reisverzekering met voldoende dekking voor medische kosten in het buitenland wordt daarom aangeraden.

Praktische Tips

Als je naar Cuba reist doe je er goed aan om verschillende valuta op zak te hebben. Toeristen worden geacht met CUC (Cuban Peso Convertible) te betalen, de CUP (Cuban Peso) is voor de Cubanen zelf. De koers van de CUC is niet erg stabiel en fluctueert tussen de €0,70 en €0,90.

Hoewel Cubanen in het verleden vaak Amerikaanse dollars accepteerden kun je daar de laatste jaren minder goed mee terecht. Officieel rekent men 10% boete als je met dollars wilt betalen.

Houd er overigens rekening mee dat pinnen geen vanzelfsprekendheid is. Met de meest gangbare creditcards kun je op sommige plaatsen terecht, maar je zult overwegend contant geld moeten gebruiken.

De goedkoopste en snelste manier om naar Cuba te reizen is per vliegtuig. Vanuit Amsterdam (en andere Europese grote steden) zijn er verschillende vluchten per week. 

Handige weetjes

Cubanen zijn trots op hun eiland en tradities; ze vinden het dan ook vaak leuk om te poseren voor de foto. Het poseren wordt wel als een vorm van 'kleine bijverdienste' gezien.

Op Cuba kom je steeds meer 220 Volt tegen, maar ook 110 Volt is nog gangbaar. Wees hierop bedacht als je apparatuur inplugt.

De beste periode voor een reis naar Cuba is maart - april of tussen half november en half december. In deze periodes is het weer bestendig. Tussen eind mei en eind oktober is het regenseizoen op het eiland. De regen op zich is niet zo'n probleem, maar in combinatie met hoge temperaturen kan het behoorlijk benauwd aanvoelen. Bovendien zijn september en oktober de orkaanmaanden. In januari en februari kan de temperatuur teruglopen naar zo'n 10 tot 15 graden. Met een beetje wind of regen kan het dan echt koud aanvoelen.

Lokale Gebruiken

Denk je aan Cuba, dan denk je aan muziek, rum, sigaren en gastvrijheid.

Cuba zou Cuba niet zijn zonder de muziek. Overdag kom je op straat al overal muzikanten tegen, maar aan het begin van de avond klinkt de muziek uit menig casa de la Trova (huis van de troubadour). En zodra er muziek klinkt, wordt er gedanst. Door de vele invloeden die het land in de geschiedenis heeft gehad, kent het ook een rijke variëteit aan muziek en dansstijlen. Denk maar aan de rumba, salsa, mambo, charanga en son.

Een andere lokale aangelegenheid is die van de rum. Van oudsher wordt op het eiland veel suikerriet verbouwd, het basisingrediënt voor rum. Rum wordt puur gedronken, maar de Cubanen kennen ook een groot aantal cocktails op basis van rum. Als je meer over rum wilt weten en toevallig Santiago de Cuba op je lijstje hebt staan, is het Bacardi museum een aanrader. Hier werd al in 1868 grote hoeveelheden rum gestookt.

Tot slot heeft Cuba een naam op het gebied van tabak en sigaren hoog te houden. Als toerist zul je ongetwijfeld verschillende malen een grote doos Montechristo's of Cohiba's gepresenteerd krijgen. Ook zul je op straat regelmatig een aanbod om sigaren te kopen toegefluisterd krijgen.

Cubanen zijn bekend om hun gastvrijheid. Ze zullen niet nalaten je al bij een eerste ontmoeting uit te nodigen voor een maaltijd bij hen thuis. Omdat het meestal oprechte uitnodiging betreft wordt afslaan snel als kwetsend ervaren. Als je wel ingaat op de uitnodiging doe je er goed aan een financiële bijdrage te leveren of een passend presentje mee te nemen. Realiseer je dat je in de meeste gevallen als buitenlander over aanzienlijk meer geld beschikt dan je gastheer of -vrouw.

Risico's

Een reis naar Cuba is een fantastische ervaring. Toch is een reis niet zonder risico, we noemen er een paar.

  • Het kraanwater is niet drinkbaar. Het drinken ervan zal onherroepelijk tot darmklachten leiden bij toeristen. Eet dus geen rauwe groenten en nuttig geen drankjes met ijsklontjes van kraanwater! 
  • De tegenstellingen op Cuba zijn groot. Hoewel het met diefstal en berovingen wel meevalt, doe je er goed aan om als toerist op je hoede te zijn. Met name Havana kent straatjes en buurten waar je laat op de avond misschien liever niet meer alleen rond wilt lopen. 
  • Het verkeer op Cuba is naar onze maatstaven gemeten nogal chaotisch. De verkeersregels worden minder strikt toegepast en niet alle stokoude auto's zijn even veilig. Wees dus voorzichtig, zeker als je zelf een auto huurt om over het eiland te toeren.

Reisadvies

Er geldt geen negatief reisadvies voor Cuba. Wees wel alert op cholera uitbraken en informeer voor vertrek (bijvoorbeeld via het LCR) naar de actuele situatie.