Chili in 't kort

Chili kent ongeveer 16 miljoen, overwegend blanke, Spaanstalige inwoners. De hoofdstad Santiago de Chili, midden in het land gelegen, herbergt er hiervan een kleine 6 miljoen, de buitenwijken meegerekend.
Ondanks dat Chili meer dan 4200 kilometer lang is zien de Chilenen zichzelf soms als eilandbewoners. De langgerekte strook land, niet breder dan 150 kilometer, wordt aan de westkant begrensd door de Grote Oceaan en in het oosten door het Andesgebergte met toppen tot bijna 7000 meter. De meeste mensen wonen in de centrale valleien midden in het land waar de grond vruchtbaar is en het klimaat gematigd. Daar waar het noorden een weerbarstig woestijnklimaat kent kenmerkt het uiterste zuiden zich door een vaak onvriendelijk hooggebergteklimaat met veel stormen en sneeuw.

Hoe plan ik mijn reis?

Een reis naar Chili moet goed voorbereid worden om er maximaal van te kunnen genieten. Het is heel waarschijnlijk dat Santiago de Chili je aankomst- en/of vertrekpunt zal zijn. Deze miljoenenstad heeft veel te bieden, maar als je onvoorbereid komt, zul je mogelijk niet alles ontdekken. Bovendien is het goed om vooraf na te denken wat je van het land wilt zien nadat je Santiago hebt verlaten. Zo is het bij het pakken van je koffer wel belangrijk om te weten of je naar het warmere noorden of het koude zuiden reist. 

Naast het bepalen van je reisdoelen en verwachtingen zijn er verschillende praktische zaken te regelen, zoals een verzekering, visum en vaccinaties.

Voor een vakantie naar Chili heb je alleen een paspoort nodig dat geldig is tot de dag van terugkomst in Nederland en met minimaal één volledig blanco pagina. Wil je tijdens je reis ook kunnen werken, of wil je langer dan 90 dagen in Chili blijven,dan heb je ook een visum nodig. Dat kun je aanvragen via de Chileense ambassade in Den Haag of via het Chileense consulaat in Amsterdam. Voor een visumaanvraag moet je paspoort in elk geval nog geldig zijn op het moment dat je het land verlaat.
Overigens moet je officieel in het bezit zijn van een retourticket bij aankomst in Chili. In de praktijk is de controle hierop niet heel scherp.

Omdat Chili zo langgerekt is en het klimaat zo afhankelijk van de regio waar je bent kunnen we geen sluitend advies geven over eventueel benodigde vaccinaties. Voor heel Chili zijn DTP en hepatitis A sterk aan te raden. Bovendien komen hepatitis B, buiktyfus en rabiës voor. Als je langer op reis gaat en stedelijk gebied verlaat, is het verstandig je dus ook hiertegen te laten vaccineren.
Malaria komt niet voor in Chili, dengue (knokkelkoorts) wel. Het is dus goed om altijd te zorgen voor voldoende bescherming tegen muggen. Gebruik hiervoor een insectenspray met DEET.
Meer informatie over de actuele situatie kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Om je in Chili tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Chili om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in Chili

Gezondheid

Alle werkende Chilenen betalen verplicht een percentage van hun salaris aan een zorgverzekering. Als gevolg hiervan kent het land een goede en toegankelijke gezondheidszorg. De ziekenhuizen en artsen in de steden beschikken over het algemeen over professionele apparatuur en hoogwaardige technologie. Bovendien beschikt de ambassade in Santiago de Chili over een lijst met Nederlands-, Engels-, en Duitssprekende artsen. Mocht je een dokter nodig hebben dan loont het de moeite even contact te leggen met de ambassade.
Chili kent een publieke en private zorgsector. Hoewel de kwaliteit van beiden goed is kun je ervan uitgaan dat je bij een privé instelling sneller wordt geholpen. Houd er overigens rekening mee dat je rekeningen ter plekke en contant zult moeten betalen.

Wees erop attent dat (ook aanvullende)ziektekostenpakketten in Nederland vaak maar 1 of 2 keer het Nederlands tarief dekken in het buitenland. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook zeer aanbevolen.

Praktische Tips

Water

Hoewel drinkwater in het overgrote deel van Zuid-Amerika niet drinkbaar is voor Europeanen, vormt Chili hierop een uitzondering. In de meeste steden wordt het gezuiverd met chloor. Het water smaakt hierdoor misschien niet echt lekker, maar je kunt er prima je mond mee spoelen na het tandenpoetsen.
In het noorden is het verstandiger om mineraalwater of flessenwater te drinken. Door vulkanische activiteit bevat het drinkwater relatief veel schadelijke mineralen. In navolging van de drinkwaterkwaliteit merken we op dat Chili over het algemeen behoorlijk schoon is. De hygiënische maatstaven die de meeste hotels, pensions of residenciales (overnachtingsplaatsen bij mensen thuis/gastgezin) aanhouden zijn hoog.

Insecten

In sommige delen van Chili komt dengue (knokkelkoorts) voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel met DEET. Aangezien er in Chili geen malariamuggen voorkomen is een muskietennet niet per se nodig (behalve wanneer je graag overdag een tukje doet, wanneer de denguemuggen actief zijn).

Geld

De nationale Chileense munt is de Chileense peso. 1 peso is ongeveer 34 eurocent waard. Als je een bankpas hebt met het Cirrus logo dan kun je daarmee bij vrijwel alle pinautomaten in de grote steden terecht voor geldopname. In kleinere plaatsen zijn niet altijd geldautomaten aanwezig. Zorg dus altijd voor voldoende contanten wanneer je buiten stedelijk gebied reist.
Voor het huren van een auto, het betalen van een hotel of restaurant kun je een creditcard gebruiken, meestal op vertoon van je paspoort. In winkels worden creditcards lang niet altijd geaccepteerd.

Lokale Gebruiken

Fooi

Reken op een service charge (fooi) van 10% bovenop het aankoopbedrag. Realiseer je dat veel mensen hard moeten werken voor een laag salaris, jouw fooi is voor hen net dat kleine extraatje dat ze goed kunnen gebruiken. Afdingen is niet gebruikelijk in Chili, je betaalt gewoon de gevraagde prijs.

Risico's

De risico's in Chili zijn sterk afhankelijk van de manier van reizen en bestemming. Over het algemeen wordt het land als veilig aangemerkt en ervaren.

  • In de grote steden, met name Santiago de Chili, is waakzaamheid geboden als het aankomt op kleine criminaliteit,net als in zoveel andere grote wereldsteden. Mijd de armere buitenwijken en ga niet 's nachts op stap in gebieden waar verder weinig mensen op straat zijn. Als je met een auto reist is het verstandig op de hoofdwegen te blijven en in de avonduren doe je er goed aan met de autoramen dicht en de deuren op slot te rijden.

  • Als je de natuur in trekt, moet je altijd goed voorbereid zijn. Chili heeft, met name aan de oostkant, echte bergen die serieuze gevaren kennen voor onervaren wandelaars en klimmers. Hetzelfde geldt voor het uiterste zuiden. Houd rekening met bare winterse omstandigheden en uitgestrekte verlaten gebieden.

  • In het noorden komen regelmatig modderstromen en aardverschuivingen voor. Bovendien is het een vulkanisch actief gebied. Kortom: informeer tijdig naar de lokale situatie en ga nooit op pad zonder goed schoeisel, voldoende water, warme kleding en een goede kaart van het gebied. Blijf tijdens je wandeltochten op de paden en ga er niet alleen op uit.

Reisadvies

Hoewel Chili over het algemeen als veilig wordt ervaren raadt de rijksoverheid aan om waakzaamheid te betrachten. Dit advies hangt met name samen met de demonstraties die de laatste maanden voorkomen in de zuidelijke provincie Aysén, met name in de provinciehoofdstad Coyhaique en de omliggende gebieden. 
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers die naar de regio's I, II, XII en XV reizen voor oude mijnenvelden. Verzamel lokaal actuele informatie.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter verzekering  van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.

Chili kent vanwege zijn langgerekte vorm en noord-zuid oriëntatie een veelvoud aan klimaten en weertypes. Over het algemeen geldt dat het noorden warm en relatief droog is, het midden warm en vochtig, het oosten (Andesgebergte) koud en het zuiden (Patagonië en Vuurland) nat en koud.
De beste reistijd voor noord-Chili zijn de lente en de herfst. Het 'kleine noorden' en midden-Chili kennen het hele jaar aangename mediterrane klimaten. Het zuiden van Chili is mild met naar het zuiden toe steeds meer regen. De beste tijd is hier de zomer van november tot mei. In het uiterste zuiden kun je het beste reizen in hartje zomer (van december tot februari) omdat het anders wel erg koud en nat kan zijn.