Canada in 't kort

Canada is met een oppervlakte van bijna 10 miljoen km² het op één na grootste land ter wereld. Van de ruim 33 miljoen inwoners woont het overgrote deel in een strook van zo'n 200 kilometer breed langs de zuidelijke grens met de Verenigde Staten. In deze strook vind je ook de grote steden zoals de hoofdstad Ottawa, Toronto Montréal en Vancouver. Ten noorden van deze strook is het land heel dun bevolkt en bestaat het vooral uit uitgestrekte bossen en ongerepte berglandschappen.
Canada werd duizenden jaren bewoond door Indianen, totdat het vanaf de 15e eeuw door met name Fransen en Engelsen werd gekolonialiseerd. Nadat de Fransen hun kolonie aan de Engelsen waren kwijtgeraakt en de Engelse koloniën samengingen onder de naam Canadese Confederatie, duurde het tot 1982 tot Canada ook daadwerkelijk onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Als gevolg hiervan, en vanwege de vele immigranten die zich de afgelopen jaren vanuit de hele wereld in Canada hebben gevestigd, lijkt het minstens net zoveel op Europa als op de grote zuiderbuur de Verenigde Staten, wat betreft cultuur en omgangsvormen.

Hoe plan ik mijn reis?

Vanuit Nederland zijn er vrijwel dagelijks vluchten naar verschillende grote steden. Overigens zijn dit lang niet altijd directe vluchten; meestal moet je overstappen, bijvoorbeeld in Groot- Brittannië, Frankrijk of de Verenigde Staten. Reken voor een ticket grofweg € 1.000,00, enigszins afhankelijk van je bestemming, het seizoen en de vliegmaatschappij.

Hoewel je op de bonnefooi naar de grote steden in Canada zou kunnen reizen, vraagt een verblijf buiten de stad wel om enige voorbereiding. Zeker als je door de natuur wilt trekken is het verstandig om na te denken over je manier van reizen en overnachten. Bovendien is het land zo groot dat je het liefst van tevoren keuzes moet maken over wat je wel/niet wilt bekijken of doen.

Door de noordelijke ligging (sneeuwgarantie) en de uitgestrekte natuur met veel bergen is Canada ook een bijzonder geschikte wintersportbestemming. Ook een dergelijke reis vergt natuurlijk voorbereiding, want in het wintersportseizoen zul je echt van tevoren logies moeten regelen.

Voor een vakantie van minder dan 6 maanden heb je geen visum nodig, alleen een geldig paspoort en een retourticket (of ticket naar een volgende bestemming buiten Canada). Als je langer in Canada wilt blijven, of er wilt werken of stage lopen, zijn er verschillende mogelijkheden. Voor een langer verblijf kun je een verlenging aanvragen via het ministerie van Citizenship and Immigration Canada (CIC). Hoewel voor de eerste 6 maanden geen visum nodig is moet je bij een verlenging rekening houden met administratieve rompslomp en een gerede kans op afwijzing. In de afgelopen jaren zijn de regels en eisen strikter maar niet per se duidelijker geworden.

Om te mogen werken of stage lopen in Canada moet je van tevoren een werk- of studievergunning aanvragen. Dat kan onder andere via de visumdienst.

Voor Canada zijn in principe geen vaccinaties nodig. We zeggen in principe omdat het land wel rabiës kent en het in de praktijk dus afhangt van je reisdoel en manier van reizen. Als je van plan bent wekenlang door de vrije natuur te trekken, is het wellicht raadzaam om toch even contact te zoeken met bijvoorbeeld het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering of je huisarts.

Om je in Canada tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Ga je langer dan een maand naar Canada om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak onvoldoende dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is er speciaal voor reizigers die voor een langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in Canada

Gezondheid

De gezondheidszorg in Canada staat op hoog niveau en is qua voorzieningen minstens vergelijkbaar met de Nederlandse. Het Canadese openbare zorgstelsel maakt geen onderscheid tussen individuen en biedt iedereen diensten en voorzieningen aan, ongeacht verzekeringsstatus. De overheid subsidieert de zorg fors; 'medisch noodzakelijke' behandelingen zijn voor alle permanente inwoners gratis. Voor 'niet-medisch noodzakelijke' behandelingen heeft het merendeel van de Canadezen een eigen zorgverzekering (of via de werkgever).
Voor reizigers geldt dat rekeningen direct voldaan moeten worden, eventuele kosten kun je in de meeste gevallen achteraf bij je ziektekostenverzekering declareren. Wees erop attent dat (ook aanvullende) ziektekostenpakketten in Nederland vaak maar 1 of 2 keer het Nederlands tarief dekken in het buitenland. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook zeer aanbevolen.

Praktische Tips

Geld

Canada heeft een eigen munt, de Canadese Dollar. De waarde van de munt ligt heel dicht bij de waarde van de Amerikaanse Dollar. In Canada is het gebruik van een creditcard heel normaal. Zeker voor een hotelreservering of het huren van een auto is een creditcard onontbeerlijk.
De kosten van levensonderhoud zijn relatief laag, hoewel de grote steden hierop een uitzondering vormen. Vooral Toronto en Vancouver zijn in vergelijking tot het platteland beduidend duurder.

Beste reistijd

De beste tijd voor je reis naar Canada is sterk afhankelijk van je bestemming en hetgeen je wilt doen. In de maanden april - september is het klimaat het vriendelijkst. Het kan dan behoorlijk warm worden, zeker in de zuidelijke regio's. In de wintermaanden kun je in de Canadese Rocky Mountains en plaatsen als Whistler perfect skiën. Hou je van stevige wind en enig natuurgeweld dan is het misschien wel iets voor je om in de maanden oktober en november aan de westkust te gaan kijken.

Rondreizen

We zeiden al dat Canada een enorm land is: van de oost- tot de westkust is verder dan de afstand tussen Amsterdam en de Canadese oostkust. Houd hier dus rekening mee bij het uitstippelen van je reis.
Autorijden in Canada is voor de meeste Nederlanders geen probleem. De meeste wegen zijn uitstekend onderhouden, er gelden lage maximum snelheden en de Canadezen zijn over het algemeen nette automobilisten. Houd wel rekening met afwijkende verkeersregels, met name rondom kruisingen en rotondes.

Hoewel het openbaar vervoer in de grote steden goed is, zijn de mogelijkheden daarbuiten beperkter. Er zijn wel lange afstandstreinen (heel comfortabel, maar op een weinig vertakt spoorwegennet) maar het spoor wordt vooral gebruikt voor goederenvervoer. Met de bus, bijvoorbeeld met de Greyhound kun je op veel meer plaatsen komen. Als je sneller wilt reizen, is het verstandig om voor een binnenlandse vlucht te kiezen.

Lokale Gebruiken

Fooi

In Canada is het heel gebruikelijk om fooi te geven, voor het personeel maakt dit een substantieel deel uit van het inkomen. Sommige restaurants vermelden een "Service Charge" op de rekening, dit betekent dat de fooi al in de prijs is inbegrepen. Toch wordt vaak nog een aparte fooi verwacht. Reken hiervoor 10 tot 15% boven op de rekening. Ook taxichauffeurs verwachten een fooi. Dit is meestal 10% van de ritprijs. Voor het dragen van je koffers reken je 1 dollar per koffer boven op de fooi.

Risico's

  • De risico's in Canada zijn sterk afhankelijk van je bestemming en manier van reizen. De grote steden worden als veilig ervaren. Het is natuurlijk belangrijk altijd alert te blijven en de gebruikelijke maatregelen in acht te nemen. Draag geen dikke camera op je buik, ga geen wijken in die je niet kent en wees 's nachts extra alert.
     
  • Als je de natuur intrekt, gelden ook daar de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Zorg dat er altijd iemand is die weet wat je plannen zijn, zorg voor een goede kaart, goed schoeisel, voldoende voorraad, etc. Informeer van tevoren naar de lokale situatie en blijf tijdens wandelingen op de aangegeven paden. 

Reisadvies

Canada wordt over het algemeen als veilig en rustig aangemerkt. Voor actuele informatie kun je altijd de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over eventuele calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.

Steden

Vancouver

Vancouver is een stad met een rijke geschiedenis. Volgens archeologisch onderzoek werd het gebied mogelijk 9000 jaar geleden al bewoond. De geschiedenis van de moderne stad gaat zo'n 500 jaar terug. De stad groeide zo'n 150 jaar geleden explosief tijdens de 'gold-rush' halverwege de 19e eeuw.

Ottawa

Noemenswaardig met betrekking tot Ottawa is de band met Nederland. Gedurende de tweede wereldoorlog verbleef prinses Juliana met haar kinderen in de stad. De speciale band wordt nog jaarlijks gevierd met onder andere het Ottawa Tulip Festival in mei. Het Nederlandse koningshuis schenkt voor dit festival jaarlijks 10.000 tulpenbollen.