Brazilië in 't kort

Brazilië is met 8,5 miljoen vierkante kilometer oppervlak het op 4 na grootste land ter wereld en veruit het grootste land van Zuid-Amerika. Zoals je je kunt voorstellen heeft het dus ook van alles te bieden, van uitgestrekte stranden tot dichte regenwouden, swingend carnaval en verschillende miljoenensteden. Je reist dan ook niet zomaar naar Brazilië, je zult waarschijnlijk een bepaalde regio kiezen en je reis moeten voorbereiden.
Brazilië bestaat uit 5 logische regio's (Noord, Noordoost, Zuidoost, Zuid en Centraal-west) die onderling zijn opgedeeld in 26 staten en 1 federaal district. Elke regio, of zelfs elk district, is een reis waard. Je zult in het zuiden een heel ander Brazilië aantreffen dan in het Noordoosten of Noorden.

Hoe plan ik mijn reis?

Als je het maximale uit je reis naar Brazilië wilt halen, is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Dat begint in Nederland met het regelen van een visum (als je wilt werken), het halen van inentingen en het bepalen van je reisdoelen.

Voor een vakantie naar Brazilië heb je een paspoort nodig dat geldig is tot 6 maanden na je verblijf. Wil je tijdens je reis ook kunnen werken, of wil je langer dan 3 maanden blijven,dan heb je een visum nodig. Dat kun je aanvragen via het Braziliaanse Consulaat in Rotterdam. Je kunt de formulieren ook downloaden bij de Visumdienst. Voor een visumaanvraag moet je paspoort in elk geval nog 6 maanden geldig zijn op het moment van de visumaanvraag. Bovendien helpt een uitnodiging vanuit Brazilië (om te komen werken) bij de acceptatie van je aanvraag.

Omdat Brazilië zo groot en gevarieerd is kunnen we hier geen sluitend advies geven over de benodigde inentingen. In Brazilië komen malaria, gele koorts, hepatitis A en B, tuberculose, dengue (knokkelkoorts) en rabies voor. Uiteindelijk bepalen je reisbestemming, verblijfsduur en manier van reizen welke vaccinaties nodig zijn. Laat je goed voorlichten door je huisarts of de GGD. Uit voorzorg zijn in elk geval vaccinaties tegen hepatitis A, DTP en gele koorts aan te bevelen. Bovendien is het goed om altijd voor voldoende bescherming tegen muggen te zorgen. Gebruik hiervoor een insectenspray met DEET.
Meer informatie over de actuele situatie kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Om je in Brazilië tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Brazilië om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in Brazilië

Gezondheid

De gezondheidszorg in kent 3 systemen: het private, het publieke en een combinatie van de twee. In de praktijk kan gesteld worden dat het publieke deel vooral door de armere mensen wordt gebruikt en het private deel door de welgestelden met een private zorgverzekering. In principe is zorg wel voor iedereen in Brazilië toegankelijk. Als je tijdens je reis een arts nodig hebt raden we aan een privékliniek te bezoeken. De zorg is over het algemeen wat beter en vooral sneller. Houd er rekening mee dat je contant zult moeten betalen voor de zorg.

De meeste ziektekostenpakketten in Nederland (ook aanvullende) zullen vaak maar 1 of 2 keer hetNederlands tarief dekken in het buitenland. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook zeer aanbevolen.

Praktische Tips

Water

Het drinken van kraanwater raden we af; de meeste mensen zullen er buikklachten van krijgen. Het is verstandiger om gekookt water of mineraalwater te gebruiken. Om dezelfde reden is het verstandig om een desinfecterende gel of zeep mee te nemen om je handen af en toe eens goed te wassen.

Insecten

In grote delen van Brazilië komt dengue (knokkelkoorts) voor. Deze ziekte wordt overgebracht door tijgermuggen, die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op je onbedekte huid een insectenwerend middel, met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen (om je te beschermen tegen malariamuggen, die juist 's nachts actief zijn).

Geld

De nationale Braziliaanse munt is de Real. Één Real is ongeveer 34 Eurocent waard. Als je een bankpas hebt met het Cirrus logo kun je daarmee bij vrijwel alle pinautomaten terecht voor geldopname. Daarnaast kun je (zeker in de steden) bij veel winkels hotels en restaurants betalen met een creditcard.

Lokale Gebruiken

Fooi

Reken op een service charge (fooi) van 10% bovenop het aankoopbedrag. In veel restaurants is de fooi al opgenomen in het totaalbedrag. Controleer je rekening dus goed voordat je eventueel een extra fooi geeft.

Risico's

  • In Brazilië bestaan grote verschillen tussen arm en rijk. Vooral in de grote steden leidt dit tot criminaliteit. Mijdt de armere buitenwijken (zgn. favela's); ga niet 's nachts op stap in gebieden waar verder weinig mensen op straat zijn; wees op je hoede bij al te rustige stranden. Als je per auto reist, is het verstandig om op de hoofdwegen te blijven en verlichte parkeerplaatsen te gebruiken. In de avonduren doe je er goed aan met de autoramen dicht en de deuren op slot te rijden.

  • Bereid je goed voor als je de natuur intrekt. In sommige gebieden kun je dagen ronddolen zonder een mens tegen te komen. Gebruik je gezonde verstand. Zorg voor goed schoeisel en voldoende bedekkende kleding, een goede kaart, voldoende water, etc. Blijf tijdens je wandeltochten op de paden en ga er nooit alleen op uit.

  • In Brazilië zijn de afstanden die je moet reizen velen malen groter dan in Nederland. Bovendien zijn de wegen over het algemeen niet zo goed als je misschien gewend bent. Zorg voordat je op pad gaat voor voldoende water en wat te eten. Als je met pech langs de weg komt staan kan het een tijd duren voordat er hulp arriveert.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om waakzaamheid te betrachten als je naar Brazilië reist. Met name in grote steden als Rio de Janeiro, São Paulo, Fortaleza, Recife of Salvador de Bahia moet je bedacht zijn op straatroof of inbraak. Draag liever geen opvallende sieraden, camera's of grote hoeveelheden contant geld bij je op straat. Het is ook verstandig om je bovendien van tevoren in de plattegronden van deze steden te verdiepen; niet alle wijken zijn (zonder lokale begeleiding) zomaar te bezoeken.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter verzekering  van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.

Brazilië kent vanwege zijn enorme afmetingen meerdere klimaattypes. Het hele Amazonegebied en noordelijke deel van het Hoogland van Brazilië kent tropische klimaten. Ten zuidoosten van de monding van de Amazonerivier en in het hele westelijke deel van het Amazonegebied heerst een tropisch regenwoudklimaat. Vrijwel het hele gebied tussen het Amazonegebied en de denkbeeldige lijn Pantanal-  Rio de Janeiro heeft een tropisch savanneklimaat. Het zuiden van Brazilië heeft een warm zeeklimaat met warme zomers en milde winters.

Sommige regio's, zoals de tropische regenwouden in het westen en rondom de monding van de Amazone in het oosten, kennen geen regenseizoen. In deze regio's  valt het hele jaar door veel regen. In het uiterste zuiden van Brazilië is de winter iets natter dan de zomer. Een groter contrast vind je in het uiterste oosten van Brazilië in het kustgebied rondom Recife. Hier zijn de zomers redelijk droog en de winters uitermate nat. Meer dan 200 millimeter regen per maand in mei en juni (op het zuidelijk halfrond zijn zomer en winter omgedraaid) zijn hier heel normaal.