Australië in 't kort

Australië, ook wel bekend als 'Down Under', heeft veel te bieden, zeker waar het gaat om werken of een combinatie van werken en backpacken. Werk is er in allerlei sectoren, van een baan in het toerisme tot het plukken van fruit op een boerenbedrijf.
Werken in Australië is een interessante ervaring die je de rest van je leven bij zal blijven. Het is de beste manier om echt kennis te maken met lokale gebruiken en de lokale cultuur. Australiërs zijn over het algemeen open en gastvrij en zullen je als werknemer uit het buitenland graag laten kennismaken met hun land.

Waar begin ik?

Om voor een korte tijd (maximaal 1 jaar) in Australië te kunnen werken, heb je een Working Holiday Visa nodig. Met dit visum mag je één jaar lang werken in en reizen door Australië. Een aantal opmerkingen bij dit veel gebruikte visum:

 • Je moet tussende 18 en 30 jaar zijn op het moment dat je het visum aanvraagt.
 • Je moet een paspoort hebben dat gedurende je hele reis geldig is.
 • Je mag met dit visum niet langer dan zes maanden bij dezelfde werkgever werken.
 • Een Working Holiday Visa is één jaar geldig en kost 440 Australische dollars (afhankelijk van de wisselkoers ongeveer € 320,-).

Het Working Holiday Visa is bedoeld voor mensen die door Australië willen trekken en hier en daar een paar dagen werken voor de kost. Als je van plan bent om ergens langdurig te werken (langer dan 6 maanden bij dezelfde werkgever), of om langer dan één jaar te blijven, heb je een ander visum nodig. Het type visum is erg afhankelijk van je situatie. De wizard op de website van de immigratiedienst helpt je in dat geval een stap verder. Een aantal veel voorkomende visa is:

 • Business visa: Dit visum is van toepassing wanneer je een eigen bedrijf wilt starten of een bestaand bedrijf wilt overnemen. Om in aanmerking te komen voor dit visum moet je onder andere kunnen aantonen dat je eerder succesvol een bedrijf hebt geleid. 
 • Skilled visa: Dit visum is bedoeld voor mensen met een specifieke opleiding of expertise. Daarbij gaat het niet alleen om hoog opgeleiden;er bestaat juist ook behoefte aan geschoolde arbeiders (automonteurs, timmermannen, etc.). Een van de voorwaarden waaraan je moet voldoen is het succesvol afleggen van een taaltoets.
 • Family visa: Dit visum is van toepassing als je op de een of andere manier familiebanden met Australië hebt of gaat hebben (denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van naaste familieleden of dat je gaat trouwen/samenwonen met een Australiër of met een inwoner met een permanent visum.
 • Occupational Trainee Visa: Als je naar Australië gaat om stage te lopen, moet je een Occupational Trainee Visa aanvragen. Dit visum is 2 jaar geldig. Je kunt het overigens alleen aanvragen in samenwerking met de werkgever bij wie je gaat stagelopen. De werkgever verplicht zich op deze manier om te investeren in jouw opleiding en scholing.

Er zijn tal van manieren om werk te vinden. Internet en krantenadvertenties zijn sowieso een goed startpunt. Daarnaast kun je terecht bij:

 • Employment National. Deze organisatie wordt gefinancierd door de Australische overheid en heeft meer dan honderd vestigingen door heel Australië. 
 • Job Search Centre in Sydney. Deze organisatie helpt je niet alleen bij het vinden van een baan, maar test bijvoorbeeld ook je computervaardigheden. Afhankelijk van je score krijg je een certificaat dat je bij sollicitaties in heel Australië kunt gebruiken. 
 • WWOOF is een organisatie van speciale boerderijen in Australië. Je kunt op deze boerderijen vrijwilligerswerk doen tegen kost en inwoning. Het zijn vaak kleine familiebedrijven op mooie locaties. Voor een paar Euro ben je lid van WWOOF en kun je onbeperkt gebruikmaken van het adressenbestand.

Ga je langer dan een maand naar Australië om te werken of voor een stage? Of ga je als Au Pair aan de slag? Sluit dan een goede reisverzekering af. Een standaard (doorlopende) reisverzekering biedt namelijk geen dekking als je gaat werken of stage lopen in het buitenland. Ook kunnen basisverzekeringen in de meeste gevallen niet worden aangehouden als je voor een langere periode gaat werken in het buitenland. Een Globetrotter Verzekering voor werken in het buitenland  biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor mensen die naar het buitenland gaan voor (vrijwilligers)werk of stage en is bijvoorbeeld ook geschikt voor Au Pairs.

Levensonderhoud in Australië

Australië is een continent van grote verschillen; dat zie je in de natuur, in de mensen en zeker ook in de kosten voor levensonderhoud. Zeker Sydney, als grootste stad, kan zich qua kosten meten met Europese steden. Een tweekamer appartement in Sydney kost grofweg 450.000 tot 600.000 Australische dollar, terwijl je voor hetzelfde huis in Adelaide misschien 175.000 Australische dollar betaalt. Hoe dichter je bij het stadscentrum woont, hoe hoger de prijzen.

De huurprijzen voor een appartement in Sydney liggen tussen 1000 en 2000 Australische dollar per maand. In Perth betaal je per maand misschien 500 tot 700 Australische dollar voor een vergelijkbaar onderkomen. Overigens moet je voor het huren van een huis meestal een arbeidscontract voor minimaal 6 maanden kunnen tonen.

Australië is niet goedkoop, de kosten voor levensonderhoud zijn minimaal vergelijkbaar met of hoger dan die in Nederland. Dat geldt niet alleen voor luxe goederen, maar ook voor dagelijkse onkosten voor eten en drinken.

Solliciteren in Australië

Voor werkgevers in Australië is het erg lastig om de waarde van een Nederlands diploma in te schatten. Australië kent zelf alleen universiteiten (link naar Globetrotter studeren pagina) en werkgevers weten bijvoorbeeld niet hoe een Nederlands HBO diploma te waarderen. Werkgevers beoordelen sollicitanten dan ook liever op hun werkervaring, taalvaardigheid of motivatie. Besteed daarom ruim aandacht aan je sollicitatiebrief en CV.

Werken in Australië

Hoewel Australië een westerse cultuur heeft, zijn er op de werkvloer wel duidelijke verschillen waarneembaar. Mogelijk ingegeven door het warmere klimaat is de sfeer over het algemeen wat meer ontspannen. Het motto "Als het vandaag niet af komt, dan komt het morgen wel" lijkt van toepassing. Overigens wil dit niet zeggen dat Australiërs geen afspraken zouden nakomen. Ze zijn stipt, hoffelijk en vriendelijk.

Australië heeft een informele manier van zaken doen. Je wordt met je voornaam aangesproken en het dragen van een pak is lang niet altijd nodig als je op een kantoor werkt.

Handige tips

Als je in Australië wilt werken is een Tax File Number (vergelijkbaar met het Nederlandse Sofinummer/ Burgerservicenummer) essentieel. Je kunt dit nummer aanvragen bij het Australian Taxation Office.