Waarom Australië?

Studeren in Australië is populair onder buitenlandse studenten vanwege het hoog gekwalificeerde en internationaal erkende onderwijs. Volgens de laatste resultaten van The Times Higher Education World University Rankings heeft Australië maar liefst zes universiteiten in de top 100 ter wereld staan.

Onderwijssysteem Australië

Er zijn 39 universiteiten in Australië, waarvan 37 openbaar. Ze hanteren dezelfde bachelor-master (bama) structuur als in Nederland. Met dit verschil: alles heet university. Een hogere beroepsopleiding (HBO) is een university of applied sciences, een wetenschappelijke opleiding (WO) wordt een research university genoemd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen Undergraduate en Postgraduate opleidingen.

Undergraduate: een bachelor opleiding duurt gemiddeld 3 jaar (6 semesters). Na je bachelor kun je nog een extra jaar studeren voor een zogenaamde Honours Degree, met een focus op onderzoek en statistiek.

Postgraduate: na je bachelor kun je verdergaan met een Masteropleiding van 2 jaar (of 1 jaar, als je al over een honours degree beschikt). Als je een Masteropleiding start, maar deze niet weet af te ronden, kun je in sommige gevallen toch in aanmerking komen voor een certificaat. Het gaat dan om het Graduate Certificate of het Graduate Diploma.

Bij een aantal Nederlandse studies is het mogelijk één of twee semesterslang vakken te volgen aan een Australische universiteit. Bekijk voor een dergelijke 'study abroad' goed wat de consequenties zijn voor je studiebeurs en/of studiepunten. Als je het goed plant en overlegt kunnen deze vakken deel uitmaken van je Nederlandse studie.

Toelatingsexamen voor een studie in Australië

De meeste universiteiten hanteren als enige voorwaarde voor toelating dat je de Engelse taal machtig bent. Dit kun je aantonen met een TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) of IELTS (International English Language Testing System) certificaat. Universiteiten die geen taal certificaat vereisen hebben als minimale eis dat je een 7 (Havo-examen) of 6 (VWO-examen) als eindcijfer kunt laten zien.
Controleer op de website van de universiteit wat de exacte toelatingseisen zijn en overleg je cijfers of certificaten voor vertrek.

Studievisum voor Australië

Als je langer dan drie maanden wilt studeren in Australië, heb je een studentenvisum nodig. Het papierwerk voor een visumaanvraag wordt meestal door de universiteit geregeld. Je kunt je visum ook zelf via internet aanvragen. Zorg er in beide gevallen voor dat het is geregeld voor je daadwerkelijke vertrek.

Met een studentenvisum mag je naast je studie maximaal twintig uur per week werken. In de schoolvakanties mag je fulltime werken. Om in aanmerking te komen voor een studentenvisum moet je kunnen aantonen dat je financieel onafhankelijk bent. Dit houdt in dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Je bijverdiensten van een eventueel baantje mag je hiervoor niet meetellen.

Voorbereiding

Het voorbereiden van een studie in Australië neemt veel tijd in beslag. Het is dus verstandig hier ruim van tevoren mee te beginnen (reken op 12 maanden). Naast de feitelijke keuze voor een studie (of voor een aantal vakken) heb je tijd nodig voor de inschrijving, het behalen of regelen van je taalcertificaat en in sommige gevallen een toelatingsexamen. Als je zeker wilt zijn van plaatsing is het verstandig je bij meerdere universiteiten aan te melden.

Gezondheidszorg in Australië

Als internationale student ben je verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten via de universiteit, de zogenaamde Overseas Health Cover (OSHC). Deze verzekering dekt alleen eventuele medische kosten. Het is verstandig om je daarnaast ook te verzekeren tegen diefstal en schade.

Een standaard (doorlopende) reisverzekering biedt geen dekking tijdens studeren in het buitenland. Een Globetrotter Verzekering voor studenten  biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor studenten die naar het buitenland gaan voor een studie.

Handig om te weten

Als je zelf geen woonruimte kunt vinden, kan de universiteit je waarschijnlijk wel helpen. Vaak zijn er op de campus plaatsen voor internationale studenten, en heeft men buiten de campus meestal ook vaste adressen voor buitenlanders.

Als buitenlandse student betaal je meer studiegeld dan een Australiër of iemand met een permanente verblijfsvergunning.

Hoewel Australiërs een heel ontspannen imago hebben, vinden ze op tijd komen voor een afspraak heel belangrijk.

Het is verstandig binnen zes weken na aankomst een bankrekening te openen. Hiervoor heb je een paspoort en een adresbewijs nodig (bijvoorbeeld een energierekening o.i.d.). Sommige banken berekenen geen maandelijkse kosten als je kunt aantonen dat je fulltime studeert.

Kosten


De gemiddelde studiekosten voor een internationale student liggen tussen de AU$ 4,000 - 9,000 (grofweg € 3.000 - € 7.000) per semester (½ jaar), afhankelijk van de studie, universiteit en je verblijfsduur.

Daarnaast moet je rekenen op zo'n AU$ 12,000 - 14,000 per jaar voor levensonderhoud. Dit is inclusief accommodatie (AU$ 150 - 250 per week), openbaar vervoer, eten en drinken (AU$ 50 - 100 per week), boeken etc. 

Links

Meer informatie over:
Globetrotter verzekering voor studenten
Lang op reis in Australië
Backpacken in Australië
Studeren in Engeland
Studeren in Amerika
Studeren in Zweden