Introductie

Australië is enorm, zeker voor Nederlandse begrippen. Het land is met ruim 7,5 miljoen vierkante kilometer grofweg 180 (!) keer zo groot als Nederland. Overigens is het inwoneraantal minder dan 1,5 keer zo groot als in Nederland. Daar komt nog eens bij de bevolking zich voornamelijk concentreert in en om de steden. Je kunt dus letterlijk dagenlang rondtrekken zonder iemand te ontmoeten.

Lang reizen door Australië

Het land bestaat uit 7 staten (New South Wales, Northern Territory, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria en Western Australia) die elk iets unieks te bieden hebben. Het land telt ongeveer 500 natuurparken, kent zowel woestijnen als regenwoud, je kunt er duiken en bergbeklimmen. Daarnaast zijn er verschillende grote steden waar je goed terecht kunt voor je portie cultuur en shoppen.

Rondrit met eigen vervoer

Australië laat zich prima per auto verkennen. Het is niet ongebruikelijk om bij aankomst een auto te kopen, daar een paar duizend kilometer mee te rijden en bij vertrek weer te verkopen. In de verschillende grote steden zijn speciale autohandelaren die gespecialiseerd zijn in dit soort deals.

Wat denk je van een tocht langs de noordwest kust, bijvoorbeeld van Perth naar Broome en door naar Darwin, of andersom? Je komt op de 4.200 kilometer lange reis langs uitgestrekte stranden aan de helderblauwe Indische oceaan. Neem de tijd om even te stoppen bij Monkey Mia waar de dolfijnen bijna dagelijks tot bijna op het strand komen. Ga snorkelen bij het Ningaloo Reef. Dit rif ligt, in tegenstelling tot het Great Barrier Reef, vlakbij het strand en is dan ook eenvoudig snorkelend te bekijken. In het noorden, tussen Broome en Darwin, kun je prachtige wandelingen maken in een van de grote Nationale parken.

Backpacken en openbaar vervoer

Wil of kun je niet zelf rijden door Australië, dan is een trektocht per bus een goed alternatief. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rondje Sydney - Cairns - Darwin - Adelaide - Melbourne - Sydney? Na het afleggen van deze kleine 10.000km heb je een goede indruk van de oostelijke helft van Australië gekregen. Onderweg kun je National Park Uluru bezoeken en Ayers Rock beklimmen, je kunt verkoeling zoeken aan het strand en rustig rondkijken in de verschillende grote steden.
De route zoals beschreven kun je prima per bus en/of vliegtuig afleggen. Er zijn verschillende busmaatschappijen die je hiervoor kunt gebruiken, waarvan Greyhound  waarschijnlijk de bekendste is. Afhankelijk van hoe je de reis wilt indelen kun je een kilometerpas of losse kaartjes per traject kopen. Een kilometerpas is iets duurder maar geeft je meer vrijheid omdat je kunt uit- en opstappen wanneer het jou uitkomt.

Je Australië reis voorbereiden

Als je lang in Australië wilt blijven moet je een paar zaken goed regelen. We noemen de belangrijkste:

Voor Australië heb je een visum nodig. Het meest eenvoudige is een toeristenvisum. Het kent wel een aantal voorwaarden, waaronder:

 • Je kunt het gebruiken als je naar Australië wilt voor vakantie, bezoek aan familie of vrienden, vergaderingen, conferenties, onderhandelingen, enz.
 • Je kunt het alleen aanvragen op het moment dat je niet in Australië bent
 • Je mag geen gerechtelijk veroordeling hebben (meer dan 12 maanden, uitgezeten of niet)
 • Het visum is 12 maanden geldig, maar je mag niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in Australië blijven.
 • Je mag niet langer dan 3 maanden studeren en je mag niet werken 
 • Je moet het visum uiterlijk 14 dagen voor vertrek aanvragen (de toekenning kan tot 10 dagen duren) 
 • De kosten zijn € 29,00, te betalen via bankoverschrijving of creditcard.

Op de website van de Australische overheid kun je meer informatie vinden over de verschillende visa en voorwaarden.

Als je van plan bent om langer dan een maand door Australië te reizen, dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen goede dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor een langere periode naar het buitenland gaan.

Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn: 

 • SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
 • Geld Service: Via de Allianz Global Assistance Geld Service wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service op het moment dat je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

Australië kent geen ziekten waarvoor specifieke inentingen nodig zijn. Als je op weg naar Australië echter een tussenstop maakt in een land waar gele koorts voorkomt, dan is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts vereist.

Reizen in Australië

Australië heeft een goed onderhouden wegennet van binnenwegen en snelwegen. De meeste grote steden zijn onderling verbonden met uitstekende wegen. Hoewel er ook treinverbindingen zijn, is een auto of een camper het meest geschikte vervoermiddel. Afstanden worden aangegeven in kilometers en brandstof gaat per liter. De wegen zijn tolvrij.
Let op: in Australië wordt links gereden. Juist omdat het in sommige delen van het land heel rustig kan zijn op de weg is dit een uitdaging. Je hebt weinig andere verkeersdeelnemers die je eraan blijven herinneren dat je links moet blijven! Zorg voor een internationaal rijbewijs als je van plan bent een auto of camper te huren.
De maximale snelheden zijn in Australië ongeveer vergelijkbaar met de Nederlandse. Er zijn wel kleine verschillen van staat tot staat, let dus even op bij het binnenkomen van een nieuwe staat.

We zeiden het al eerder: Australië is enorm. Ter indicatie enkele reisafstanden tussen steden, uitgedrukt in reistijd en afstand.

 • Van Melbourne naar Sydney: 9-10 uur (900 km / 560 mijl)
 • Van Brisbane naar Sydney: 12-13 uur (1000 km / 620 mijl)
 • Van Perth naar Sydney: 45 uur (4000 km / 2500 mijl)
 • Van Melbourne naar Perth: 40 uur (3500 km / 2175 mijl)

Als je van plan bent om vooral de steden te bezoeken, dan is vliegen tussen de steden een goed alternatief voor de auto. Je bespaart op die manier de nodige uren achter het stuur, maar mist aan de andere kant de gelegenheid om de uitgestrektheid van het land aan den lijve te ervaren.

Australië feest- en gedenkdagen

De christelijke feesten die we in Nederland kennen worden ook in Australië gevierd. Naast deze feestdagen kent Australië enkele eigen lokale feest- of gedenkdagen.

 • 16 januari: Australia day.
  Op deze dag vieren de Australiërs de landing van de eerste vloot in 1788 in Sydney Cove.
 • 25 april: ANZAC day.
  Een dag om de militaire veteranen te eren en gedenken.
 • 2e maandag van juni: Queen's Birthday Holiday
  Deze dag ter ere van het koningshuis wordt overigens in Western Australia op de laatste maandag van september of de eerste maandag van oktober gevierd.

Naast de landelijke feestdagen hebben veel staten ook eigen feestdagen. Zo wordt Labour Day in verschillende staten als officiële feestdag gezien en hebben Victoria met "The Melbourne Cup" en South Australia met "The Adelaide Cup" een feestdag voor de paardenraces.
Als een feestdag in het weekend valt wordt in de meeste gevallen de erop volgende maandag een vrije dag. Dit geldt niet alleen voor kantoormedewerkers en fabrieksarbeiders, maar vaak ook voor winkelpersoneel en mensen die in andere openbare gelegenheden werken.

Handige tips

Wist je dat het heel gebruikelijk is om boeken te ruilen in een jeugdherberg of hostel? Neem één Engelstalig boek mee op reis en ruil het af en toe tegen iets nieuws in een hostel. Zo blijft je rugzak lekker licht en heb je toch steeds wat te lezen bij je. Wel zo handig als je lange afstanden aflegt en geen oplaadpunt kunt vinden voor je e-reader of telefoon!

Tussen november en mei is het regenseizoen In Australië. Veel wegen, met name de wat kleinere verbindingswegen, zijn dan onbetrouwbaar. Ze overstromen nogal eens met modder of zitten vol gaten. De kans op problemen is het grootst in het westen van Australië.

In Australië kun je relatieve kou en behoorlijk hitte tegenkomen; pas je kleding hierop aan. Ga je de zon tegemoet, draag dan zoveel mogelijk bedekkende kleding, een petje of hoed en gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor (minimaal 20). De zon is veel intenser dan in Nederland. Australië kent dan ook een veel hoger percentage huidkankergevallen dan Nederland.

Brandstofprijzen buiten de stad zijn meestal een stuk hoger dan in de stad. Dit heeft te maken met de concentraties van mensen en activiteit rondom de steden. Overigens is het sowieso verstandig om steeds geïnformeerd te zijn over het eerstvolgende tankstation op je route. Het is geen lolletje als je stil komt te staan met een lege tank wanneer het eerstvolgende tankstation 50 kilometer verderop blijkt te zijn. In dat soort gevallen, of wanneer je op een andere manier pech onderweg krijgt, kun je contact opnemen met een lokale pechhulpdienst. De International Touring Alliance is een wereldwijde organisatie van Auto clubs. Als je lid bent van een Nederlandse pechhulpdienst, geldt de dekking meestal niet buiten Europa. Informeer naar de regionale situatie wanneer je gaat reizen.


Backpack

Als je van plan bent langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vind de voor jou ideale balans tussenformaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.

Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen. 
 2.  De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 3. Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.

Niet vergeten

Iedereen zal voor zichzelf andere prioriteiten stellen als het gaat om het inpakken van een koffer of een rugzak. Toch denken we dat een paar dingen ingepakt zouden moeten zijn voor vertrek:

 • Reisdocumenten (vliegticket, vouchers e.d.) 
 • Paspoort (met visum) 
 • Internationaal rijbewijs 
 • Polispas reisverzekering 
 • Reisapotheek 
 • E-dentifier voor internet bankieren 
 • Moneybelt 
 • Toiletartikelen   
 • Taalgids 
 • (Zonne)bril, contactlenzen (evt. contactlensreiniger) 
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem 
 • Regenjas   
 • Inentingsbewijs (gele boekje)  
 • Beschermhoes voor rugzak    
 • Studentenpas / Kortingspassen  
 • Wereldstekker/adapter   
 • Medicijnen (met bijbehorend geneesmiddelenpaspoort) en eventuele Engelstalige verklaring 'to whom it may concern'. 
 • Hangslotjes voor rugzak   
 • Aankoopbewijzen (voor de douane)  
 • Foto/film apparatuur met voldoende geheugenkaarten 

Must see

 

Natuur / bezienswaardigheid Stad                   
Blue Mountains  Sydney
Kakadu National Park Melbourne
Daintree Rainforest   Brisbane
National Park Uluru   Perth
Great Barrier Reef   Adelaide