Backpackbestemming

Australië is verreweg de populairste bestemming onder backpackers. Het land is dan ook volledig ingericht op backpackers die het land komen ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld in iedere uithoek van het land wel een hostel te vinden. Een echte backpacker voelt zich dan ook als een vis in het water in Australië. Wat heeft Australië backpackers allemaal te bieden? Wat maakt het land zo populair?
Niet op de laatste plaats kun je tijdens het backpacken in Australië genieten van een relatief warm en droog klimaat. Maar daarnaast heeft Australië de avontuurlijke reiziger nog veel meer te bieden; een rijke cultuur, uitgestrekte landschappen en unieke flora en fauna.
Australië behoort nog altijd tot de dunst bevolkte landen ter wereld; wat veel reizigers tot de verbeelding spreekt. Je kunt er uren achter elkaar reizen zonder ook maar een teken van leven tegen te komen. In verhouding tot Australië, heeft Nederland bijna 150 maal het aantal inwoners per km2.

 

Manier van reizen in Australië

Wie gaat backpacken in Australië moet zich goed voorbereiden. Bedenk bijvoorbeeld welk vervoersmiddel je gaat gebruiken. Zoals gezegd behoort Australië tot de dunst bevolkte gebieden ter wereld; dat betekent dat er enorme afstanden moeten worden afgelegd. Deze afstanden kunnen op verschillende manieren worden afgelegd. Het vervoersmiddel dat je kiest is van grote invloed op je budget en de totale reisduur. Over het algemeen kan er gesteld worden, dat een reiziger die meer tijd uittrekt, geld kan uitsparen op het transport. Daarnaast kun je tijdens het backpacken in Australië geld besparen door een concreet reisplan te maken. Er zijn verschillende manieren om je in het land te verplaatsen:

 • Per vliegtuig: De snelste manier om je te verplaatsen is natuurlijk per vliegtuig. Als je beperkt zit in je tijd en ruim met je budget, is vliegen een goede optie. In het vliegtuig mis je daarentegen de prachtige landschappen en het karakteristieke van reizen in Australië.
  Wil je zo goedkoop mogelijk vliegen, probeer dan een low-cost airline zoals: Tiger airways, Jetstar of Virgin Blue. Bedenk wel dat dergelijke luchtvaartmaatschappijen restricties hanteren op onder andere de bagage. Zoek van te voren uit of je, in jouw situatie, kan voldoen aan die restricties.
 • Per auto/camper: Sommige backpackers kiezen ervoor om met een auto of camper het land te verkennen. De veiligste optie is om te huren, maar sommige avonturiers kiezen er voor om er een 'down under' aan te schaffen.
  Met een auto of camper reizen geeft je de ultieme vrijheid; je kunt gaan en staan waar je maar wilt, wanneer jou dat uitkomt. Kies je voor het kopen van een auto, dan is het belangrijkste dat je een goede auto koopt. Je wilt  immers niet voor onverwachte kosten komen te staan. Als je niet veel verstand van techniek hebt, is het sterk aan te raden een technische keuring te laten doen. Doe dat bij een onafhankelijke garage voordat je de deal sluit. Verder moet je rekening houden met de Rego (Australische verzekering, APK en wegenbelasting).
  Reizigers die met een auto of camper reizen kunnen flink geld uitsparen op hostels door te kamperen. Als je de auto aan het einde van de reis voor een gunstig bedrag weet te verkopen, hoeft deze manier van reizen niet eens (veel) duurder te zijn.
 • Per bus: Het openbaar vervoer in Australië is over het algemeen erg goed geregeld. Er zijn verschillende grotere en kleinere busmaatschappijen. Greyhound is de grootste maatschappij met een landelijk netwerk van buslijnen.
  Tickets voor de bus kunnen in de vele travel agencies en via het internet worden aangeschaft. Voor deze manier van reizen geldt ook dat een concreet plan de reis goedkoper kan maken. Zo kun je bijvoorbeeld een pas kopen voor een bepaald traject in plaats van losse tickets. Je kunt dan zelf bepalen hoelang je ergens blijft, zolang je binnen de afgesproken periode en route blijft reizen. Dit principe wordt met 'hop on hop off' aangeduid.  Soms kunnen er bij de tickets ook gelijk overnachtingen worden geboekt, waardoor je goedkoper uit bent.
  De bus is een prima vervoersmiddel voor wie in contact wil komen met andere reizigers en locals. Tijdens de lange ritten krijg je ook veel van het adembenemende landschappen te zien.
 • Per trein: Ook het spoorwegennetwerk in Australië biedt rugzakreizigers een prima manier om zich te verplaatsen terwijl ze zich aan het landschap kunnen vergapen. Dat laatste is natuurlijk enkel van toepassing wanneer men overdag reist. Het is namelijk ook mogelijk om 's nachts te reizen met een slaaptrein. Ondanks dat je niet veel van het landschap ziet is het een comfortabele manier om grote afstanden af te leggen; wanneer je wakker wordt heb je honderden kilometers afgelegd. Er zijn ook treintickets die volgens het 'hop on hop off' principe te gebruiken zijn.
  Om de treinreis in Australië zo goedkoop mogelijk te houden, is het verstandig om zeker twee weken van tevoren te boeken. Over het algemeen zijn de tarieven dan het gunstigst.
 • Liften:Wil je meer 'op de bonnefooi' reizen, dan is liften een goedkope optie. Met de duim langs de weg staan wordt over het algemeen afgeraden en is soms zelfs illegaal. Een goed alternatief is om stukken met andere backpackers, die een auto hebben, mee te reizen. Het is gebruikelijk om dan in de brandstofkosten te delen, of in ieder geval een maaltijd aan te bieden. Als je op deze manier wilt reizen is het belangrijk je oren en ogen goed open te houden en je sociaal op te stellen. Houd ook de prikborden in hostels scherp in de gaten. Daar komen regelmatig oproepen te staan.

Conclusie is dat het verstandig is om een soort van reisplan op te stellen wanneer je gaat backpacken in Australië. Hierdoor kun je van tevoren dingen plannen en uitzoeken. Dat scheelt je tijd en geld. Eigen vervoer geeft de meeste vrijheid, maar daar zijn ook risico's aan verbonden. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Er rijden regelmatig bussen en treinen. Het openbaar vervoer is ook een uitgelezen gelegenheid om met locals en andere reizigers in contact te komen. Op het internet en bij travel agencies kan informatie worden ingewonnen over de verschillende tickets en tarieven.

 

Kosten backpacken Australië

Vooral in grote steden en toeristische gebieden zul je merken dat je budget er sneller dan gepland doorheen gaat. Houdt daar rekening mee bij het plannen van je reis. Steden als Melbourne en Sydney staan in de top 10 duurste steden ter wereld. Ze zullen dus een aanslag vormen op je budget. Maar ook nu geldt weer dat een voorbereide reiziger goedkoper uit is. Er zijn in deze steden ook voldoende attracties die (bijna) gratis zijn zoals een citytour, diverse musea, markten en parken.

In Australië ben je voor alleen je vervoer, overnachten en een basismaaltijd minimaal € 35,- per dag kwijt. Maar dan moet je heel goed op je budget blijven letten en alle luxe laten vervallen. Een biertje op een terrasje zit er dan niet in. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat je af en toe een tour wilt doen. Daarom komt het dagminimum toch wel rond de €45,- te liggen.

Wil je jezelf wat meer comfort kunnen veroorloven, wat langer in een duur gebied kunnen blijven, een keer uit eten en stappen of een extra tour kunnen maken? Dan doe je er goed aan om rekening te houden met € 65,- per dag.

Als je rekening houdt met € 80,- per dag kun je er een uitbundige vakantie van maken. Je kunt veel tours doen,  een aparte kamer nemen, uiteten gaan of gaan stappen. Het echte low-budget 'backpack gevoel' kun je min of meer over boord gooien.

 

Highlights van Australië

Australië is zo groot van omvang dat het ondoenlijk is om in dit artikel alle highlights aan te noemen. Daarom adviseren we om een goede recente reisgids zoals bijvoorbeeld de Lonely Planet aan te schaffen. Dan kan je lezen wat er te beleven valt en daar rekening mee houden bij het plannen. Ook op reisblogs kun je veel waardevolle informatie vinden. Toch willen we een aantal tips geven over bezienswaardigheden die niet kunnen ontbreken aan jouw backpacktrip naar Australië;

 • Ayers Rock: 348 meter hoge, ovale rots formatie, staat symbool voor Australië
 • Great Barrier Reef: grootste koraalformatie ter wereld paradijs voor duiken en snorkelen
 • Sydney: grootste stad van Australië, echte wereldstad met vele bezienswaardigheden
 • Melbourne: qua populatie tweede stad van Australië maar doet niet onder bij haar grote broer
 • National Parcs: adembenemende, ongerepte natuur vind je in de vele national parcs zoals; Karijini, St. Clair, Kakadu, Watarrka, Great Sandy en meer
 • Tasmanië: grootste eiland van Australië ten zuiden van Australië met de bruisende hoofdstad Hobart
 • Phillip Island: bekend om de vele dieren waaronder koala's, pinguïns en zeehonden
 • Kimberley Plateau: natuurgebied zo groot als 5x Nederland en België samen

Nogmaals, dit zijn slechts voorbeelden. Als je naar Australië gaat, loont het om je te verdiepen in alle bezienswaardigheden zodat je niets hoeft te missen.

 

Hostels in Australië

Wie gaat backpacken in Australië hoeft zich niet druk te maken over een slaapplaats. Doordat het zo'n populaire bestemming is, vind je door het hele land hostels waar je terecht kunt. Als je van plan bent veel in hostels te overnachten, loont het vaak om een kortingspas aan te schaffen. Met deze kortingskaart krijg je korting op overnachtingen in hostels en soms ook op tours. Sommige hostels hebben ook een eigen kortingskaart. Probeer van te voren uit te zoeken welke kaart(en) het meest gunstig is voor jouw situatie. Ga je naar een populaire bestemming, of is ergens een evenement? Reserveer dan (ruim) van te voren. Dat is vooral belangrijk als je een privé-kamer wilt. Kijk wanneer je gaat reserveren niet alleen op internet, maar probeer het ook telefonisch.

 

Meer informatie over:
Backpack verzekering
Backpacken
Lang op reis in Australië
Studeren in Australië