Australië in 't kort

Australië is uniek vanwege de enorme afmetingen, maar ook door de diversiteit aan klimaten, de variatie in landschap en de veelzijdigheid van de steden en haar bewoners. Ter illustratie: Australië heeft ¾ van het oppervlak van Europa, maar telt slechts iets meer inwoners dan Nederland. Je kunt er dan ook dagenlang rondreizen zonder iemand te ontmoeten. Een reis naar Australië is een herinnering voor het leven.

Hoe plan ik mijn reis?

Voor Australië heb je, behalve een geldig paspoort,ook een visum nodig. Het soort visum is afhankelijk van de duur en reden van je reis. Een visum kun je eenvoudig aanvragen op de website van de Australische overheid. Daar vind je ook een duidelijk overzicht van de verschillende soorten visa.

Vanaf 26 juni 2012 moeten kinderen een eigen reisdocument hebben en kunnen niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van hun ouders of voogd. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

De invoerbepalingen van Australië zijn buitengewoon strikt: de invoer van etenswaren, plantaardige en dierlijke producten is absoluut verboden (zelfs snoep).

Mocht je van plan zijn om auto te auto rijden in Australië, dan is een internationaal rijbewijs noodzakelijk. Je kunt dit op vertoon van je Nederlandse rijbewijs kopen bij de ANWB reiswinkels. Voor het huren van een auto heb je, naast een internationaal rijbewijs, ook een geldige creditcard nodig. 

Als je op weg naar Australië een tussenstop maakt in een land waar gele koorts voorkomt, is een vaccinatie tegen gele koorts vereist.

Om je in Australië tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Australië om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Gezondheid

De medische zorg in Australië is vergelijkbaar met die in Nederland. Als Nederlander kun je een gratis Medicare Card aanvragen, zeg maar een soort ziekenfondspasje, waarmee je gratis medische zorg kunt krijgen. Je hebt hiervoor een geldig paspoort en visum nodig, en een European Health Insurance card (die je in Nederland bij je zorgverzekeraar kunt aanvragen). Medische zorg in een privékliniek wordt niet vergoed door Medicare, net zomin als tandheelkundige zorg.

Het kraanwater is veilig om te drinken, hoewel het in sommige delen van het land een aardig chloorsmaakje kan hebben. Omdat de afstanden zo groot zijn en de temperatuur flink kan oplopen, is het verstandig om altijd een voorraad water bij je te hebben wanneer je onderweg bent.

Ondertussen in Australië

Praktische Tips

Extra baggage

Als je van plan bent langere tijd in Australië te verblijven, wil je vast ook meer bagage meenemen dan die ene tas of koffer. Dit kan heel eenvoudig door een extra doos of tas te versturen via een baggage service. De bagage gaat dan met je eigen vlucht mee, maar de kosten zijn vele malen lager dan wanneer je het via de luchtvaartmaatschappij regelt.

Hoge temperaturen

Houd rekening met de hoge temperaturen in Australië. Sommige goederen mogen niet te warm worden. Lenzenvloeistof bijvoorbeeld, mag bij maximaal 25 graden bewaard worden. Zorg er dus voor dat je dit koel houdt onderweg.

Fietshelm

In Australië is het dragen van een helm op de fiets verplicht.

Jaargetijden

De jaargetijden zijn in Australië precies tegenovergesteld aan die in Nederland. Wanneer wij in januari de schaatsen onderbinden, liggen ze in Australië languit op het strand. Voor ons is Kerstmis een winterfeest, voor de Aussies juist iets zomers.

Aboriginals

De Aboriginals of Aborigines zijn de oorspronkelijke bewoners van het continent, die ca. 50.000 jaar geleden vanuit Zuidoost Azië zouden zijn aangekomen. De Aboriginals noemen zichzelf niet zo, maar kennen juist vele namen voor de diverse stammen met veel verschillende dialecten. Hoewel ze in het verleden ernstig zijn onderdrukt en uitgebuit, zijn ze er toch in geslaagd iets van hun eigen identiteit en cultuur te behouden. Zo hanteren ze nog steeds dezelfde wetten en regels als hun voorouders. Australië kent hierdoor feitelijk twee soorten regelgeving: een zwarte en een witte. De Aboriginals mogen hun eigen 'zwarte wetten' hanteren, die veel strenger zijn dan de moderne 'witte' wetgeving. Hierdoor kunnen ze hun eigen geloofssysteem handhaven

Lokale Gebruiken

Barbecue

Australiërs zijn dol op barbecueën. Behalve rondom hun eigen huis, gaan ze ook graag de natuur in voor een authentieke 'barbie'. Openbare barbecueplekken zijn dan ook overal te vinden en meestal gratis te gebruiken. Enige vereiste is dat je de barbecue en de omgeving schoon achterlaat. Wanneer je in Australië wordt uitgenodigd voor een BBQ, is het gebruikelijk een six pack bier of een fles wijn mee te brengen.
Wanneer het risico op bosbranden groot is (bij droog, heet weer met harde wind), geldt in bepaalde delen van het land een zogenaamde Total Fire Ban. Je mag dan onder geen enkele omstandigheid open vuur gebruiken. Zorg dat je goed geïnformeerd op pad gaat als je in de buitenlucht wilt gaan barbecueën.

Sport

Sport is voor veel Australiërs een ware obsessie. Vooral rugby en cricket zijn enorm populair. Voor grote wedstrijden komen veel mensen naar de lokale pub of bar. Onder het genot van een biertje wordt dan gezamenlijk gekeken. Een ideaal moment dus om aan te sluiten en kennis te maken met de lokale cultuur. Ook paardenraces zijn geliefd. Zo hebben de inwoners van Melbourne op Melbourne Cup Day (de eerste dinsdag van november) een vrije dag waarop ze genieten van de wereldberoemde race.

Australische termen

De Australische termen voor verschillende maaltijden kunnen bij reizigers voor verwarring zorgen. Zo spreken sommige mensen van tea, als ze het avondeten (dinner) bedoelen. De termen worden door elkaar gebruikt. Overdag verwijst tea naar de ochtend- of middagpauze. Bouwvakkers noemen deze pauzes ook wel smoko. Overigens geldt er in Australië een rookverbod voor alle openbare ruimtes binnen gebouwen. De wetgeving is niet centraal geregeld, de regels verschillen per staat. Verder heeft Australië vergaande maatregelen genomen om het roken te ontmoedigen, onder andere met afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes.

Risico's

  • Australië is onmetelijk groot. Als je van plan bent de steden te verlaten en de zogenaamde outback op te zoeken, doe je er goed aan je heel zorgvuldig voor te bereiden. Verdwalen is een reëel risico en de hitte kan moordend zijn. Zorg in ieder geval dat er altijd iemand is die weet waar je naartoe gaat (en vergeet niet om even te laten weten dat je goed bent aangekomen!) en neem voldoende water mee.
  • Vooral in de zomermaanden december en januari is de zonkracht in Australië vele malen groter dan in Nederland - onder andere door het gat in de ozonlaag bij Antarctica. Door het hoge UV-gehalte van het zonlicht komt huidkanker in Australië veel voor. Aussies hebben een typische uitdrukking voor de maatregelen die je moet nemen tegen de zon: do a 'slip-slap-slop' (slip on a shirt, slap on some sunscreen and slop on a hat).
  • Als je naar de (sub)tropische delen van Australië reist - het Northern Territory, Noord-Queensland of Westelijk Australië - is het slim om een goed insectenwerend middel te gebruiken (met DEET). Muggen kunnen het dengue virus (veroorzaker van knokkelkoorts) of het Ross River virus overdragen.
  • Strandgangers: pas op voor kwallen. Let op de locals; als zij het water niet ingaan, doe je er goed aan zelf ook op het droge te blijven. Zij weten waarschijnlijk iets wat jij niet weet! En houd vooral ook die stoere baywatch in de gaten. Zo´n strandwacht kan een belangrijke bron van informatie zijn over de condities op de stranden.

Reisadvies

In principe is reizen naar Australië veilig. Door de omvang en variëteit is het echter onmogelijk één bindend advies te geven. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de lokale situatie.