Argentinië in 't kort

Argentinië is met ongeveer 40 miljoen inwoners het grootste Spaanstalige land te wereld. Gelegen in de zuidelijke helft van Zuid-Amerika heeft het een grote variëteit aan klimaten en landschappen. Van vruchtbare pampa's in het warmere noorden tot barre hoogvlakten in het zuiden van Patagonië en het rotsachtige Andesgebergte in het westen. Ook cultureel gezien kent het land grote verschillen. Op het platteland vind je veel eenvoudig boerenleven, de grote steden zoals Buenos Aires zijn een smeltkroes en doen eerder westers aan. Overigens met een behoorlijk Aziatische tintje door grote aantallen immigranten die in de afgelopen decennia uit onder andere China en Japan zijn gekomen.

Argentinië bestaat uit 6 regio's (Pampas, Mesopotamia, Chaco, Noordwest-Argentinië, Cuyo en Patagonië) die onderling zijn opgedeeld in 23 provincies en één federaal district waarin Buenos Aires ligt. Je doet er goed aan je reis te beperken tot één of twee van deze regio's en ruim de tijd te nemen om het land en de mensen echt te leren kennen.

Hoe plan ik mijn reis?

Zoals bij elke verre reis moet je ook je reis naar Argentinië goed voorbereiden. Het gaat daarbij niet alleen over je reisdocumenten en gezondheidsvoorzorgen, maar ook over je verwachtingen en reisdoelen. Als je van tevoren weet wat je in elk geval wilt zien of doen kun je de beschikbare tijd efficiënter besteden en misschien al dingen vanuit Nederland organiseren.

Voor een vakantie in Argentinië heb je geen visum nodig. Dat wil zeggen als je niet van plan bent om langer dan 3 maanden te blijven. Als je wel langer dan 3 maanden blijft of van plan bent tijdens je reis ook te werken, dan heb je wel een visum nodig.
Je vraagt dat aan bij de Argentijnse Ambassade in Den Haag of eventueel via de Visumdienst. Voor een visumaanvraag moet je paspoort in elk geval nog 6 maanden geldig zijn op het moment dat je Argentinië weer verlaat.

Het wel of niet vaccineren voor een reis naar Argentinië is sterk afhankelijk van je reisdoel en je activiteiten. We raden aan om in elk geval te zorgen voor vaccinaties tegen DTP, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Daarnaast kent Argentinië dengue (knokkelkoorts) en in de grensgebieden met Bolivia of Paraguay ook malaria. Het is dus sowieso verstandig voor voldoende bescherming tegen muggen te zorgen. Meer informatie over de actuele situatie kun je ook vinden bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers Advisering.

Om je in Argentinië tegen diefstal en/of schade te verzekeren is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Ga je langer dan een maand naar Argentinië om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in Argentinië

Gezondheid

De gezondheidszorg in Argentinië is, naar onze maatstaven, van een redelijk niveau. Houd er wel rekening mee dat er grote verschillen zijn tussen het platteland en de grote steden. Voor specialistische hulp kun je het best een grotere stad opzoeken.
Als je tijdens je reis een arts nodig hebt raden we je bovendien aan om contact te zoeken met je verzekeraar. Houd er rekening mee dat je rekeningen direct en contant zult moeten betalen. Je kunt ze achteraf declareren bij je verzekering.
Wees erop attent dat (ook aanvullende) ziektekostenpakketten in Nederland vaak maar 1 of 2 keer hetNederlands tarief dekken in het buitenland. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook zeer aanbevolen.

Praktische Tips

Water

Het drinken van kraanwater raden we sterk af: de meeste mensen zullen er buikklachten van krijgen. Het is verstandiger om gekookt water of mineraalwater te gebruiken. Je kunt ook gebruik maken van een waterzuiverend middel.
Let ook op met rauwe groente, gewassen fruit en ijsklontjes in frisdranken!

Insecten

In grote delen van Argentinië komt dengue (knokkelkoorts) voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen (tegen de malariamuggen die 's nachts actief zijn).

Geld

De nationale munt is de peso; 10 peso's is ongeveer € 1,75. Als je een bankpas hebt met het Cirrus logo dan kun je daarmee in de steden vaak geld pinnen, buiten de stad kun je hier niet op vertrouwen.Bij betalingen met je creditcard moet je rekening houden met extra kosten. De meest gangbare creditcards worden op steeds meer plekken geaccepteerd.
Hoewel de Amerikaanse dollar geen officieel geaccepteerde munt is in Argentinië, kun je er in veel gevallen gewoon mee betalen.

Lokale Gebruiken

Fooi

Reken voor een service charge (fooi) op 10% bovenop het aankoopbedrag. Je kunt dit percentage aanhouden voor allerlei diensten (zoals kelner, kapper, gids, chauffeurs, etc.).

Risico's

  • In Argentinië bestaan grote verschillen tussen arm en rijk. Vooral in de grote steden leidt dit tot criminaliteit. Mijd de armere buitenwijken en ga niet 's nachts op stap in gebieden waar verder weinig mensen op straat zijn. Als je met een auto reist is het verstandig op de hoofdwegen te blijven en zo mogelijk verlichte parkeerplaatsen te gebruiken. In de avonduren doe je er goed aan met de autoramen dicht en de deuren op slot te rijden.

  • Bereid je goed voor als je de natuur intrekt. In sommige gebieden kun je dagen ronddolen zonder een mens tegen te komen. Gebruik je gezonde verstand. Zorg voor goed schoeisel en voldoende bedekkende kleding, een goede kaart, voldoende water, etc. Blijf tijdens je wandeltochten op de paden en ga er liefst nooit alleen op uit.

  • In Argentinië zijn de afstanden die je moet reizen velen malen groter dan in Nederland. Bovendien zijn de wegen over het algemeen niet zo goed als je misschien gewend bent. Zorg voor voldoende water en wat voedsel voor onderweg. Als je met pech langs de weg komt staan kan het een tijd duren voordat er hulp arriveert.

Reisadvies

De Rijksoverheid raadt aan om waakzaamheid te betrachten als je naar Argentinië reist. Met name in grote steden als Buenos Aires moet je bedacht zijn op kleine criminaliteit zoals straatroof en op politieke onrust in de vorm van relletjes of demonstraties.

Draag liever geen opvallende sieraden, camera's of grote hoeveelheden contant geld bij je op straat. Verdiep je bovendien van tevoren in de plattegrond van de stad, je kunt niet alle wijken (zonder lokale begeleiding) bezoeken.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter verzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.

Je kunt je voorstellen dat je een behoorlijke verscheidenheid aan klimaten kunt aantreffen in een land dat van noord naar zuid zo'n 4000 kilometer lang is en bergen heeft tot bijna 7000 meter. Het grootste deel van Argentinië kent relatief droge woestijn- en steppeklimaten. Dit geldt vooral voor de pampa's in het noorden en centrale deel van Argentinië. De Andeszone en Patagonië in het zuiden kennen een gematigd klimaat, vergelijkbaar met Zuid-Europa. De hoge Andestoppen hebben een duidelijk hooggebergteklimaat waarbij de hoogstgelegen gebieden eeuwige sneeuw kennen. Het zuiden kent bovendien een enorme permanente ijskap: de Campo de Hielo Sur oftewel de Zuid-Patagonische IJsvlakte.

Hoewel de zomermaanden (grofweg oktober - april) de meeste neerslagdagen kennen zijn het ook de maanden met het meeste aantal zonuren per dag en uiteraard de hoogste temperaturen. Denk daarbij (uitgaande van Buenos Aires) aan gemiddeld 25 tot 30 graden. De temperatuur van het zeewater ligt in deze periode rond de 22 graden.