Amerika in 't kort

Werken in het buitenland is, onafhankelijk van waar je dat gaat doen, een bijzondere ervaring. Dat geldt zeker ook voor werken in Amerika. In West-Europa laten we ons graag door Amerika inspireren, maar werken tussen en met Amerikanen geeft echt een andere kijk op Amerika. Het is een uitstekende manier om de mensen en cultuur van dichtbij te leren kennen.

Amerika heeft niet voor niets de naam "Het land van de onbegrensde mogelijkheden". Amerikanen zijn gedreven en ambitieus, ze werken keihard aan hun carrière, hun succes en het verwezenlijken van hun eigen droom. Die droom bestaat voor veel mensen uit een mooi huis, enig aanzien en voldoende de middelen om hun kinderen te kunnen laten studeren aan één van de gerenommeerde scholen.

Waar begin ik?

Voor een korte zakenreis naar de Verenigde Staten is geen specifiek visum nodig. Voor een verblijf van maximaal 90 dagen kun je gebruik maken van het Visa Waiver programma. Dit visum kun je online aanvragen via het ESTA-systeem.

Als je langer dan 90 dagen in de VS wilt werken, moet je sowieso een werkvisum aanvragen. Let erop dat er verschillende visa zijn en dat elk reisdoel een ander specifiek visum vereist. De website van ESTA kan je helpen met het selecteren van het juiste visum. De meest voorkomende visa zijn:

  • Zakenreis: Voor een zakenreis die langer dan 90 dagen duurt vraag je een B-1 of B-2 visum aan. Meer informatie.
  • Investering of handel: Als je naar Amerika gaat met investeringsplannen, heb je waarschijnlijk een investeringsvisum(E-2) nodig. Meer informatie.
  • Overplaatsingen: Als je naar Amerika gaat voor een overplaatsing (nieuwe functie bij je huidige werkgever) dan is het L-1 visum van toepassing. Meer informatie.
  • Stage/Training: Voor een stage in Amerika is het J visum van toepassing. Het visum is ook geldig voor jonge professionals die meer praktijkervaring willen opdoen in de VS. Meer informatie.

Amerika geeft jaarlijks een beperkt aantal visa af. Een goedkeuring op je aanvraag wil niet zeggen dat je ook automatisch een visum krijgt. De criteria voor goedkeuring zijn helaas niet allemaal even duidelijk. Zeker is dat je reisdoel, je land van herkomst en de uiteindelijke verblijfsduur in ieder geval een rol spelen. Uiteindelijk kan een aanvraag lang duren.

Hoewel de kosten niet hoog zijn is het aanvragen van een visum via het ESTA systeem niet kosteloos.

Ga je langer dan een maand naar Amerika om te werken of voor een stage? Of ga je als Au Pair aan de slag? Sluit dan een goede reisverzekering af. Een standaard (doorlopende) reisverzekering biedt namelijk geen dekking als je gaat werken of stage lopen in het buitenland. Ook kunnen basisverzekeringen in de meeste gevallen niet worden aangehouden als je voor een langere periode gaat werken in het buitenland. Een Globetrotter Verzekering voor werken in het buitenland biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor mensen die naar het buitenland gaan voor (vrijwilligers)werk of stage en is bijvoorbeeld ook geschikt voor Au Pairs.

Levensonderhoud in Amerika

Sinds de financiële crisis in het algemeen en de hypotheekcrisis in het bijzonder is het ook in Amerika veel moeilijker geworden om geld te lenen. Omdat buitenlanders de banken minder zekerheid bieden, is het voor hen vaak extra lastig om een lening af te sluiten.
Het is dus verstandig om te starten met een huurwoning. Zo'n woning is over het algemeen redelijk betaalbaar (natuurlijk wel sterk afhankelijk van de locatie) en geeft je de mogelijkheid rustig rond te kijken en je te oriënteren op de markt.

Als je van plan bent een huis te kopen, kun je het beste een makelaar (real estate agent) inschakelen. Het kopen en verkopen van huizen in Amerika verschilt namelijk sterk van de manier waarop dit in Nederland gebeurt.

Let op: Koop geen kat in een zak. Amerikanen doen er alles aan hun huis zo goed mogelijk te verkopen. Het is waarschijnlijk pas geschilderd, de styliste heeft alles net netjes ingericht en opgeruimd en eventuele kleine gebreken zijn mogelijk verdoezeld.

Let op: In Nederland betaalt de koper eventuele extra kosten bij de aankoop van een huis (de zogenaamde Kosten Koper), in Amerika zijn deze kosten echter voor rekening van de verkopende partij.

Solliciteren in Amerika

Als je Amerika op een toeristenvisum bent binnengekomen, mag je niet solliciteren of een baan accepteren. Je zult eerst vanuit Nederland een baan moeten vinden, vervolgens je visum moeten regelen en daarna mag je pas op reis. Overigens zijn er voldoende online vacaturebanken die je kunt gebruiken om een baan te zoeken.

Als je wilt werken in Amerika is 'netwerken' erg belangrijk. Vacatures worden namelijk vaak eerst door eigen medewerkers of persoonlijke contacten ingevuld. Maak je ambities dus kenbaar aan iedereen die je kent of die contacten heeft met Amerikanen of Amerikaanse bedrijven.

Houd er rekening mee dat je voor een sollicitatiegesprek misschien wel naar Amerika moet vliegen. Mocht zo'n gesprek leiden tot een baan, dan zul je terug moeten naar Nederland om van daaruit het juiste visum te regelen.

Een sollicitatie in Amerika kun je zien als een gesprek waarin je jezelf, veel meer dan in Nederland, moet verkopen. Je zult moeten bewijzen dat jij de beste keuze bent voor deze specifieke vacature. Daarbij is werkervaring vaak belangrijker dan bijvoorbeeld opleiding. Bereid je goed voor op het gesprek, lees je in, verdiep je in het bedrijf en weet wat je zelf van de functie verwacht. Ga goed gekleed op pad (liever overdressed dan underdressed) en wees hoffelijk. Amerikanen hechten, veel meer dan wij Nederlanders, aan hiërarchische structuren en goede manieren.

Werken in Amerika

De arbeidsmarkt in Amerika is veel flexibeler dan in Nederland: mensen kunnen snel worden aangenomen, maar ook net zo snel weer worden ontslagen.
Amerikanen werken veel en lang, een werkweek van 50 uur is niet ongewoon. Daarvalt de reistijd nog buiten. Die kan gemakkelijk nog eens een uur heen en een uur terug bedragen.

De meeste Amerikaanse bedrijven hebben veel minder vakantiedagen dan Nederlandse bedrijven en ook rondom ziekte gelden andere regels. Informeer je hierover van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een officiële vrije dag die in het weekeinde valt, wordt overigens gecompenseerd met een vrije dag op de daaraan voorafgaande vrijdag of de daaropvolgende maandag.

Handige tips

Een LinkedIn profiel met internationale contacten en recommendations maakt je voor werkgevers interessant. Als je van plan bent te gaan solliciteren is het goed om je profiel bij te werken en een aantal relevante aanbevelingen te verzamelen. Dat alles doe je natuurlijk in correct Engels!

In Amerika wordt de term "CV" nooit gebruikt, men spreekt van een "Resumé".