Amerika populair onder studenten

Amerika is een aantrekkelijk land om te gaan studeren, vanwege de vele opleidingsmogelijkheden. Jaarlijks gaan ongeveer 1.900 Nederlandse studenten voor hun studie naar Amerika.

Onderwijssysteem Amerika

Het onderwijs systeem in Amerika is anders dan in Nederland. De kwaliteit van het onderwijs is niet bij wet bepaald, waardoor het verschil in niveau tussen de instellingen groot is. Oriënteer je dus goed voordat je besluit je ergens in te schrijven. In Amerika kun je op 3 niveaus een titel behalen:


•    Bachelor: Een undergraduate opleiding is vergelijkbaar met een HBO opleiding in Nederland. Het succesvol afronden van een undergraduate studie levert een bachelor diploma op. Een bachelor opleiding in Amerika duurt vier jaar.

•    Master: Een masteropleiding duurt 1 tot maximaal 3 jaar en is in tegenstelling tot de bachelor vrij specialistisch van aard. Er wordt overigens nog een onderscheid gemaakt tussen de 'professional masteropleidingen' die als voorbereiding dienen voor het uitoefenen van een specifiek beroep en de meer algemeen vormende 'academic Masters'.

•    Ph.d. (Doctor of Philosophy): Anders dan in Nederland kun je met je bachelor diploma direct een Ph.d. starten, dat wil zeggen als je ook aan de overige, vaak strenge, toelatingseisen voldoet. Reken met 5 tot 6 jaar studie voor een volledige Ph.d.

Toelatingsexamen voor een studie in Amerika

Universiteiten in Amerika bepalen zelf de toelatingseisen. Buitenlandse studenten moeten altijd één of meerdere toelatingstest maken. Om te kunnen studeren in Amerika is een goede beheersing van de Engelse taal noodzakelijk. De TOEFL (Test of English As Foreign Language) is een verplichte test. Het niveau van deze test is vergelijkbaar met de Engelse HAVO / VWO eindexamen toets.

 

Studievisum

Sinds 2009 is het verplicht om elektronisch een visum aan te vragen. Om te kunnen studeren in de VS heb je een studievisum nodig. De formulieren voor het aanvragen van een visum worden meestal door de universiteit aangeleverd. Een visum is de gehele studieperiode geldig en is tot 60 dagen na de laatste les dag geldig als toeristenvisum. Op de website van ESTA is het mogelijk om elektronisch een visum aan te vragen.

Voorbereiding

Het aanmelden bij een Amerikaanse universiteit verschilt sterk van de inschrijving van een Nederlandse universiteit. Aanmelden bij een Amerikaanse universiteit neemt veel tijd en geld in beslag. De voorbereiding (inschrijven, oefenen en afleggen van toelatings- en taaltesten, treffen van voorbereidingen, visum)voor een studie in de VS kan wel anderhalf jaar duren. Het schooljaar in VS loopt van september tot mei/juni.

Studeren in de VS is duur. Alleen al het aanmelden bij een Amerikaanse universiteit kost tussen de € 500 - 1000.

To do

  • Begin ruim op tijd met het oriënteren naar een geschikte studie (12 tot 24 maanden van tevoren)
  • Houd rekening met sluitingsdata van inschrijvingen en toelatingsexamen
  • Meld je aan bij meerdere instellingen en universiteiten
  • Visum aanvragen

Gezondheid

De medische zorg in de Amerika is van hoog niveau, maar alleen noodgevallen worden zonder vooruitbetaling behandeld. Een "gewone" behandeling wordt zonder verzekeringsbewijs of voorschot vaak geweigerd. Daar komt bij dat de medische kosten kunnen oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland. Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost bijvoorbeeld ongeveer €1.400, terwijl dit in Nederland €130 kost. Wees erop attent dat aanvullende ziektekostenpakketten in Nederland vaak maar 1 of 2 keer Nederlands tarief dekken in het buitenland. Om de extra kosten te dekken, moet je een reisverzekering afsluiten. Een gewone reisverzekering biedt geen dekking wanneer je gaat studeren. Sluit hiervoor een Globetrotter Reisverzekering af

Amerikaanse Studentenleven

De campussen van Amerikaanse universiteiten zijn enorm. Alle faciliteiten die je kunt bedenken zijn meestal beschikbaar op de campus. Een campus kan beschouwd worden als een klein dorp op zich. Afhankelijk van de universiteit worden op een campus verschillende woonruimtes aangeboden. Het is mogelijk om een kamer te delen met medestudenten of een appartement voor jezelf te huren. Het is gebruikelijk dat meerdere studenten in één gebouw wonen. Er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Op de universiteiten worden veel buitenschoolse activiteiten georganiseerd en is het mogelijk verschillende sporten te beoefenen.


Sport


Sport is erg belangrijk binnen de Amerikaanse universiteiten. Er wordt veel geïnvesteerd in sportfaciliteiten en je persoonlijke ontwikkeling als sporter. Als je een sport beoefent op hoog niveau, kun je proberen een Amerikaanse sportbeurs te bemachtigen. De handigste manier is om in te schrijven bij het National Register of College Prospects. Als je talent wordt erkend door een van de aangesloten coaches dan kan je sportbeurs het belangrijkste deel van je studie bekostigen. Inschrijving kost $ 65.

Wist je dat?

  • Zes op de tien werkgevers een internationale studie beschouwen als een pré?

Links

Meer informatie over:
Globetrotter verzekering voor studenten
Op reis in Amerika
Studeren in Engeland
Studeren in Australië
Studeren in Zweden