Introductie

Amerika heeft een grote aantrekkingskracht op mensen.
Het wordt niet voor niets het land van de onbegrensde mogelijkheden genoemd. Als je voor langere tijd op reis gaat naar de Verenigde Staten is een goede voorbereiding onontbeerlijk. Op deze pagina is interessante informatie te vinden voor mensen die langere tijd in de Verenigde Staten willen verblijven.

Lang reizen door Amerika

Amerika is groot en gevarieerd. Niet alleen qua cultuur maar zeker ook voor wat betreft de natuur. Van de Rocky Mountains in het westen tot de centraal gelegen greatplains en van de wetlands in het zuiden tot de haast arctische gebieden in het noordoosten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitgestrekte bossen, de zoutvlaktes, de meren en talloze rivieren.
Eenzelfde variëteit gaat op voor de bewoners en culturen. Met name de steden kenmerken zich door een mix aan culturen met hele Zuid-Amerikaanse, Europese of Aziatische wijken.
Bij lang reizen door Amerika denk je al snel aan het rondtrekken met een auto, camper of motor. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om met je rugzak op stap te gaan en je met de bus of trein of liftend te verplaatsen. De sportievelingen onder ons zullen misschien de fiets nemen. Ter inspiratie hebben we alvast twee interessante routes opgenomen.

Van noord naar zuid
Ben je een liefhebber van de bergen, dan is de tocht van Seattle naar Tucson of omgekeerd er een om je vingers bij af te likken. De tocht is een slordige 2500 kilometer maar omdat je van het ene bergweggetje naar het andere rijdt, kun je niet echt opschieten. Bovendien kom je onderweg het ene na het andere National park tegen waarin je dagen kunt wandelen zonder tweemaal hetzelfde pad te lopen. Aanraders (min of meer) op je route zijn onder andere Olympic National Park, Mt. Reinier National Park, Zion National Park, Bryce Canyon National Park en de Grand Canyon. Behalve in Seattle en Tucson zelf kun je onderweg makkelijkeen paar dagen doorbrengen in Salt Lake City. Als een paar kilometer meer of minder niets uitmaken, dan is een uitstapje naar Las Vegas ook snel gemaakt.

Route 66

Route 66 wordt gevormd door een oude verbindingsweg tussen Chicago en Los Angeles. Deze tweebaansweg voert je in grofweg 4000 km door 8 staten. Dat zijn achtereenvolgens Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en California. De route werd voor het eerst in 1926 over de hele lengte beschreven en mag daarom met recht historisch worden genoemd. In de volksmond heet de route ook wel "Mother Road" of "Main Street of America".
Het afleggen van de route van begin tot eind geeft je een rijk beeld van Amerika, een beeld dat zal verschillen vanwat je kent uit de bladen en van televisie en films. De grote steden die je onderweg tegenkomt zijn groot, modern en rijk. Daarbuiten zul je echter ook armoede ontmoeten. De grote malls en luxe winkels maken plaats voor de plaatselijke hardwarestore en kleine lokale eetgelegenheden. Kortom, na het afleggen van route 66 ken je een heel ander Amerika.

Je Amerika reis voorbereiden

Als je lang in Amerika wilt blijven, moet je een paar zaken goed regelen. We noemen de belangrijkste:
Nederlandse staatsburgers kunnen zonder visum naar Amerika reizen maar moeten wel reistoestemming hebben. Deze toestemming kun je aanvragen via het ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Hoewel een reistoestemming 2 jaar geldig is, mag je slechts 90 dagen aaneengesloten in Amerika blijven. Als je langer dan 90 dagen gaat reizen, dan heb je naast deze toestemming ook een visum nodig. Als je langer dan 90 dagen blijft maar geen visum hebt, ben je in overtreding. Meer informatie over ESTA vind je op deze Nederlandstalige vraag en antwoordpagina.

Als je van plan bent voor een langere periode door Amerika te reizen dan is het verstandig een goede reisverzekering inclusief een medische kostendekking en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een reisverzekering die speciaal ontwikkeld is voor reizigers die voor langere periode op reis gaan is de Globetrotter Verzekering.

Bovendien biedt de Globetrotter Verzekering een aantal andere diensten die buitengewoon praktisch zijn:

 • SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global Assistance je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
 • Geld Service: Via de Geld Service van Allianz Global Assistance wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service wanneer je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt. Deze service vind je bij de Globetrotter Verzekering.

Amerika kent geen ziekten waarvoor specifieke inentingen nodig zijn. Omdat er echter wel ziekten voorkomen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen blijft alertheid gepast. Het gaat met name om:

 • Dengue: In Amerika komt dengue of knokkelkoorts voor. Je kun je goed beschermen door insectenspray met DEET te gebruiken en bedekkende kleding te dragen. De muggen die Dengue overdragen (tijgermuggen) steken overigens overdag.
 • Rabies: In Amerika komt in, beperkte mate, rabiës bij zoogdieren voor. Vermijd daarom contact met zoogdieren. Als je van plan bent om langdurig door de nationale parken te trekken, ver weg van mens en stad, kan het raadzaam zijn je van tevoren wel te laten inenten tegen rabiës.

Neem voor inentingsadvies contact op met Thuisvaccinatie.nl, de aanbieder van reisvaccinaties aan huis. Het handige hierbij is dat de artsen van thuisvaccinatie advies en vaccinaties aan huis geven. Ook 's avonds en in het weekend. De meeste zorgverzekeraars bieden ook een vergoeding voor de vaccinaties.

Reizen in Amerika

De beste manier om Amerika van dichtbij te beleven is per motor, auto of camper. Het wegennet is wijd vertakt en over het algemeen vrij goed. Naast de grote snelwegen zijn er ook tal van 'B' routes. Die verdienen overigens aanbeveling als je in rust van het landschap wilt genieten, of iets van de kleine dorpjes of stadjes wilt zien.
Overnachtingen kun je gemakkelijk van tevoren plannen maar ook eenvoudig ter plekke regelen. Het kleinste gehucht heeft wel een hotel, motel of B&B. Een voordeel van vooruit plannen en reserveren is dat je meestal een veel betere prijs krijgt dan bij boeken op het laatste moment.

Als je in Amerika gaat cityhoppen, kun je kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Het vliegtuig is meestal het snelsten vaak ook nog goedkoop. Bovendien heeft zo ongeveer elk zichzelf respecterend gehucht wel een vliegveld.
Trein en bus vormen een goed alternatief wanneer je niet wilt vliegen. Hoewel het spoornet lang niet zo'n goede dekking heeft als in Nederland zijn grote afstanden prima af te leggen per trein. Naast 'economy' stoelen kennen veel treinen ook slaapcompartimenten, een restauratiewagen en panoramarijtuig. Op die manier kun je uitstekend uitrusten terwijl het landschap langzaam aan je voorbij trekt.
De bussen zijn iets minder comfortabel, maar brengen je tot in alle uithoeken. Bovendien is de bus een goede plaats om mensen te leren kennen en meestal erg goedkoop.

Must see

Amerika heeft enorm veel te bieden op allerlei gebied. Hieronder 3 categorieën met elk 5 plekken die zeker de moeite van een ommetje waard zijn!

Natuur Steden Locaties
Grand Canyon National Park New York  Mt Rushmore Memorial Carvings
Yosemite National Park San Francisco  Guggenheim Museum, New York
Yellowstone National Park Chicago Disneyland, Orlando
Everglades National Park  Los Angeles Hoover Dam, Lake Mead
Olympic National Park  Las Vegas  Sears Tower, Chicago 

 

 

Amerikaanse feest- en gedenkdagen

De christelijke feesten die we in Nederland vieren worden ook in Amerika gevierd. Daarbij valt op dat onze 2e feestdag (2e kerstdag, 2e paasdag, etc.) geen officiële vrije dag is in Amerika. Naast deze feestdagen kent Amerika een aantal eigen feest- en gedenkdagen.

 • 3e maandag van januari: Martin Luther King Day.
  Op deze dag vieren de Amerikanen de geboortedag van dominee Martin Luther King, een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, die streed tegen racisme en daarvoor in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.
 • 3e maandag van februari: President's Day. Een dag om eer te betonen aan alle Amerikaanse presidenten en de inspanning die zij hebben geleverd voor het land.
 • Laatste maandag van mei: Memorial Day. Een nationale feestdag waarop de slachtoffers worden herdacht van de verschillende oorlogen waarin Amerika betrokken is geweest. Een dag bovendien om te vieren dat Amerika een vrij land is.
 • 4 juli: Independence Day. Op deze dag vieren de Amerikanen de aanname van de onafhankelijkheidsverklaring (en daarmee dus de geboorte van hun land). Feitelijk is dit de dag waarop Amerika zich definitief ontworstelde aan de Engelsen. Amerikanen vieren de dag traditioneel met een picknick, barbecue en vuurwerk.
 • 1e maandag van september: Labor Day. Deze dag kun je het best vergelijken met de Dag van de Arbeid zoals we die ook in Nederland kennen. Het eerste weekeinde van september, Labor Day Weekend, geldt als het officieuze einde van het zomerseizoen. Hierna word je geacht geen witte kleding meer te dragen, tot Pasen.
 • 2e maandag van oktober: Columbus Day. Op deze dag wordt de ontdekking van Amerika (12 oktober 1492) door Christopher Columbus herdacht.
 • 31 oktober: Halloween. Van oorsprong is Halloween een dag om de doden te herdenken. Tegenwoordig gaan de kinderen langs de deuren voor hun 'trick or treat'. Het feest is enigszins vergelijkbaar met het St. Maartenfeest in Nederland.
 • 11 november: Veterans Day. Op deze dag gedenkt Amerika iedereen die heeft gediend in de strijdkrachten, en dan met name de levende veteranen.
 • 4e donderdag van november: Thanksgiving (Day). Thanksgiving is een groot feest dat voornamelijk in familiekring wordt gevierd. Van oorsprong is het een feest om dank te zeggen voor de oogst en allerlei andere zegeningen.

Handige tips

Geldzaken

Reizen zonder creditcard is in Amerika bijna niet mogelijk. Contante betaling van grote bedragen komt nauwelijks voor; iedereen gebruikt hiervoor zijn creditcard. Ook een hotelreservering of het betalen van borg voor bijvoorbeeld het huren van een auto of camper gebeurt met een creditcard.

Met je Nederlandse pinpas kun je bij vrijwel alle pinautomaten (ATM) geld pinnen. Houd rekening met een dagelijkse bestedingslimiet (per bank verschillend) en de opnamekosten.

Verkeersregels

De snelwegen, met name rondom de grote steden, kunnen een uitdaging vormen. Hoe bepaal je je positie op een weg met 8 banen terwijl je links en rechts wordt ingehaald (toegestaan in Amerika)?De wegen splitsen zich vaak net voor de stad, een deel voert je direct door de stad, aan het andere deel liggen alle op- en afritten. Tijdig voorsorteren dus!

In Nederland verwijzen de afritten vaak naar de plaats waar je naartoe gaat. In Amerika hebben afritten echter vaak de naam van de weg die de snelweg daar kruist.

Amerikanen zijn vrij gedisciplineerde automobilisten en houden zich over het algemeen redelijkaan de verkeersregels. Dit heeft onder andere te maken met het strenge optreden van de politie en de hoge verkeersboetes. Een andere verklaring ligt misschien in het feit dat afstanden in Amerika enorm zijn, mensen nemen gewoon de tijd voor hun ritje.

Rondom scholen zijn de verkeersregels extra streng. Je moetsowieso je snelheid aanpassen: meestal geldt een snelheid van 10 of 15 mile (zo'n 15 tot 25 km) per uur. Een schoolbus die kinderen laat in- of uitstappen mag je niet inhalen.

Backpack

Als je van plan bent om langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vindde voor jou ideale balans tussenformaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.


Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen.
 2. De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 3. Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.