Amerika in 't kort

Amerika heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Profiteer van de lage dollarkoers en reis goedkoop naar het land van onbegrensde mogelijkheden. Ga heerlijk shoppen in New York, trek de wildernis in, of waag een gokje in Las Vegas. De mogelijkheden zijn eindeloos in Amerika. Op deze pagina staan punten waar je rekening mee moet houden bij een langdurig verblijf in Amerika.

Hoe plan ik mijn reis?

Er zijn geen vaccinaties nodig om de VS binnen te komen. Sinds 2009 is het wel verplicht vooraf elektronisch een visum aan te vragen. Een visum aanvraag moet goedgekeurd zijn voordat je in het vliegtuig stapt. Het aanvragen van een visum duurt minimaal 72 uur en het visum is 90 dagen geldig. Als je voor langere tijd in Amerika wilt verblijven, bijvoorbeeld voor werk of stage, is het noodzakelijk een ander soort visum aan te vragen. Op de website van het consulaat van de Verenigde Staten kun je met een visum wizard snel opzoeken welk visum voor jouw situatie nodig is. Je kunt het geselecteerde visum daarna eenvoudig aanvragen.

Een goede voorbereiding voor een verblijf in Amerika is erg belangrijk. Een aantal punten waar je rekening mee moet houden is:

  • Zorg dat je papieren in orde zijn. Vraag van tevoren een visum aan en controleer of je paspoort niet verloopt.
  • Als je gaat rondreizen is het verstandig niet teveel bagage mee te nemen. De lage dollar koers zorgt ervoor dat veel producten in Amerika velen malen goedkoper zijn dan in Nederland.

Gezondheid

De medische zorg in de Amerika is van hoog niveau, maar alleen noodgevallen worden zonder vooruitbetaling behandeld. Een "gewone" behandeling wordt zonder verzekeringsbewijs of voorschot vaak geweigerd. Daar komt bij dat de medische kosten kunnen oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland. Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost bijvoorbeeld ongeveer €1.400, terwijl dit in Nederland slechts €130 kost. Een reisverzekering die alle ziektekosten dekt wordt dan ook sterk aanbevolen. (Let wel: medische kosten is vaak een aanvullende dekking, controleer of hievoor gedekt bent!)

Ga je langer dan een maand naar Amerika om bijvoorbeeld te studeren, backpacken, werken of voor een stage of vrijwilligerswerk? Dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen dekking. Een Globetrotter Reisverzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan.

Ondertussen in de VS

Praktische Tips

Kraanwater

Kraanwater is veilig om te drinken en water in flessen is ook overal verkrijgbaar. Als je gaat kamperen is het verstandig drinkwater mee te nemen of het water te filteren of koken. Het is niet veilig om het water uit meertjes en riviertjes te drinken, hoe schoon het water ook lijkt of hoeveel dorst je ook hebt.

Knokkelkoorts

In het zuiden van Texas en Florida komt dengue (knokkelkoorts) voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Betalen

Het gebruik van een bankpas is meestal niet gratis, maar de kosten verschillen per bank. Het regelmatig gebruiken van je bankpas voor het pinnen van kleine bedragen wordt afgeraden, zeker als je bank een bedrag per transactie rekent. Het aantal dagelijkse transacties is bovendien gelimiteerd.
Zorg voor een creditcard als je naar Amerika gaat. Zonder creditcard kan het lastig zijn om een auto te huren of een hotelreservering te maken. Bovendien accepteren alle winkels de creditcard, ook voor een klein boodschapje.

Lokale Gebruiken

Service charge(fooi) is meestal niet inbegrepen bij de rekening in bijvoorbeeld een restaurant. Het is daarom gebruikelijk om een fooi van ongeveer 15% op de prijs te geven. Geen fooi geven wordt als beledigend ervaren, dat doe je alleen als je echt ontevreden bent. Als op de rekening 'gratuity included' of 'tip included' staat, dan hoeft er geen fooi te worden betaald. Kappers, gidsen en bijvoorbeeld taxichauffeurs verwachten een fooi van 15 tot 20%.

Risico's

  • Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Downtown Los Angeles en grote delen van bijvoorbeeld Detroit kun je beter mijden. Reis je met een auto dan is het verstandig om op de hoofdwegen te blijven en verlichte parkeerplaatsen te gebruiken. In de avonduren doe je er goed aan om met de autoramen dicht en de deuren op slot te rijden.
  • Jaarlijks hebben zo'n 250 wandelaars in de Grand Canyon hulp nodig omdat ze in de problemen komen of ongelukken krijgen. Als je gaat wandelen in natuurparken, houd dan rekening met de risico's en plan je reis zorgvuldig. Er wordt geadviseerd tijdens een wandeltocht altijd op de paden te blijven en nooit alleen te gaan wandelen.
  • In Amerika zijn de afstanden die je moet reizen velen malen groter dan in Nederland. Zorg voordat je op reis gaat dat je voldoende water en eten meeneemt. Als je met pech langs de weg komt staan kan het een tijd duren voordat er hulp arriveert.

Reisadvies

Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november. Aan de zuid- en oostkust van de VS richten orkanen jaarlijks veel schade aan. Een recent voorbeeld is de orkaan Katrina die duizenden mensen dakloos maakte. Je wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en je goed te laten informeren over de situatie. Bij calamiteiten moet je de aanwijzingen van de lokale autoriteiten onder alle omstandigheden opvolgen.

Tip: Wil je automatisch op de hoogte worden gehouden over calamiteiten in het gebied waar je naartoe gaat en heb je nog geen reisverzekering geregeld? De Globetrotter Reisverzekering van Allianz Global Assistance heeft een gratis service waarbij je via SMS op de hoogte wordt gebracht als er zich calamiteiten, politieke onrust of andere problemen voordoen in het gebied waar je naartoe gaat. Dit werkt vaak nog sneller dan de informatievoorziening via de tv of radio.