Aantrekkelijk Afrika

Afrika oefent al honderden jaren een sterke aantrekkingskracht uit op mensen. Waren het honderden jaren geleden boeren die erheen gingen om een nieuw leven op te bouwen, nu zijn het vooral jonge mensen die iets van de wereld willen zien en het avontuur zoeken. De een via scholing of stage, de ander via vrijwilligerswerk of stichtingswerk.

Niet zo verrassend overigens, want dit continent met meer dan 50 landen, honderden talen, sterk uiteenlopende culturen, een mix aan geloven, alle denkbare klimaten en oneindige ongerepte natuur heeft werkelijk iedereen wel wat te bieden.

Waar begin ik?

Afrika is groot(s) en divers. Voor elk van de 54 landen gelden andere regels met betrekking tot verblijfs- en werkvergunning. Je zult je van tevoren goed moeten voorbereiden en bij de immigratiedienst of ambassade van het land van je keuze moeten informeren aan welke voorwaarden en formaliteiten je moet voldoen.
Over het algemeen is het overigens verstandig eerst werk te vinden en dan pas met je verblijfs- en werkvergunning aan de slag te gaan. In verschillende landen heb je namelijk een uitnodiging o.i.d. van je werkgever nodig om überhaupt de nodige vergunningen te verkrijgen.

Het vinden van werk is vanuit Nederland niet eenvoudig. Afrika is niet zo online als wij in Nederland gewend zijn. Bovendien is er over het algemeen een sterke 'wij'- cultuur en worden vacatures eerder ingevuld door iemand uit het directe netwerk. Een zoekactie op 'vacature Afrika' zal je vooral veel aanbiedingen voor vrijwilligerswerk opleveren.

Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, zijn er verschillende organisaties (die ook vanuit Nederland actief zijn) die voor je kunnen bemiddelen. Het voordeel van deze organisaties is dat ze je ook kunnen helpen met de benodigde papieren.

In Noordelijk Afrika en in Zuid-Afrika is er ook in het toerisme werk te vinden. Omdat Afrika toeristen uit de hele wereld aantrekt is het handig als je verschillende talen spreekt. Naast Engels maak je, afhankelijk van het land van je keuze, zeker ook met Frans of Duits een goede beurt.

Werken in Afrika brengt risico's met zich mee. Er komen ziekten voor die we in Nederland niet kennen. Neem voorzorgsmaatregelen en laat je voldoende vaccineren. Afrika kent bovendien veel armoede. Je bent als westerling een interessant doelwit voor kleine criminaliteit. Zorg daarom voor een goede reisverzekering zodat je gedekt bent tegen diefstal van je eigendommen. Een Globetrotter Verzekering voor werken in het buitenland biedt uitstekende dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn:

  • SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.
  • Geld service: Bij de Globetrotter Verzekering wordt met de (gratis) Geld Service contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service als je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

Levensonderhoud in Afrika

De kosten voor levensonderhoud in de verschillende Afrikaanse landen lopen extreem uiteen. Dat geldt voor woonruimte en de eerste levensbehoeften zoals eten en drinken, maar ook voor luxe goederen.
Je kunt er in elk geval van uitgaan dat de prijzen in de grote steden veel hoger liggen dan buiten de stad. Voorzieningen voor toeristen, zoals bezienswaardigheden, excursies of safari's zijn bovendien ook onevenredig hoog geprijsd.
Overigens liggen ook de inkomens ver onder de Nederlandse norm. Je moet de kosten voor levensonderhoud dus sowieso afzetten tegen je Afrikaanse inkomen in plaats van je Nederlandse.

Solliciteren in Afrika

Sollicitatieprocedures verschillen per land en per bedrijf. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een brief en een CV een goede eerste stap zijn. Ga daarbij in je brief in op de functie die je ambieert en op wat je weet van het bedrijf. Motiveer bovendien waarom je als Nederlander daar wilt werken en maak jezelf aantrekkelijk; maak duidelijk wat je meerwaarde is voor het bedrijf.

Omdat het voor de meeste bedrijven moeilijk zal zijn om in te schatten wat je diploma's waard zijn, is het zinnig extra aandacht te besteden aan je werkervaring.

Werken in Afrika

Afspraken hebben in Afrika een andere waarde dan in Nederland. Zoals we op de algemene pagina over Afrika schreven, denken Afrikanen meer in dagdelen dan in tijdstippen. Bovendien ligt het tempo over het algemeen wat lager dan we in Nederland gewend zijn. Pas je hieraan aan!

Handige tips

Bereid je reis goed voor en zorgvoorde juiste vaccinaties voordat je op reis gaat. In Afrika komen ziekten voor die we in Nederland niet kennen. Naast je vaccinaties doe je er goed aan zelf een kleine reisapotheek samen te stellen. Die zou het volgende kunnen bevatten.

1. voor je persoonlijke behoefte: voldoende dagelijkse medicatie (als je die gebruikt), voldoende malariaprofylaxe, voldoende anticonceptiepillen.

2. de minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters en verbandmiddelen.

3. als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, middel om water te ontsmetten, thermometer, steriele naalden en handschoenen, blarenpleisters.

4. voor specifieke bestemmingen, en in overleg met een (huis)arts, kun je nog overwegen om een noodbehandeling tegen malaria, een antibioticumkuur en een middel tegen hoogteziekte mee te nemen.