Introductie

Laten we vooropstellen dat elke samenvatting Afrika tekort doet. Als het op een na grootste continent en met meer dan 1 miljard inwoners is het immers niet zomaar te reduceren tot een korte omschrijving. Afrika bestaat op dit moment uit 53 onafhankelijke staten, waarbij moet worden opgemerkt dat de status van sommige landen of gebieden niet onbetwist is.

Lang reizen door Afrika

Het continent wordt aan de westkust begrensd door de Atlantische Oceaan en aan de oostkust door de Indische Oceaan. De Middellandse Zee scheidt het in het noordwesten van Europa en in het noordoosten vormt het Suezkanaal de scheiding met Azië.
Er heerst een grote geografische diversiteit. Het continent is van boven naar beneden denkbeeldig in stroken te verdelen. De noordelijke rand van het continent wordt gevormd door een strook vruchtbare grond. Daaronder begint de Sahara, die bijna een derde van het totale continent beslaat en daarmee de grootste woestijn ter wereld vormt. Het midden van Afrika is bedekt met grote (sub-)tropische regenwouden. Ten zuiden daarvan vind je tenslotte savannen: droge uitgestrekte grasvlakten met af en toe wat bomen of struiken.

Ook qua reliëf is het continent zeer divers. Zo zijn er vlaktes aan de kustlijn en in de binnenlanden, laag en hoog plateaus verspreid over het hele continent en tenslotte de jonge gebergten en de massieven, met name aan de oostkant.

De meeste mensen wonen nog op het platteland, maar er zijn ook miljoenensteden zoals Lagos in Nigeria (9 miljoen), Kinshasa in de Democratische Republiek Congo (8,4 miljoen) en Cairo in Egypte (bijna 8 miljoen).

Arabisch, Frans, Engels, Portugees en Swahili zijn de meest voorkomende officiële talen. Daarnaast worden er natuurlijk nog zeer veel andere talen gesproken. Bedenk maar hoe lang je reis mag duren en Afrika heeft voor elke dag wat nieuws en unieks te bieden. We doen een paar voorstellen.

Reizen met eigen vervoer

Een reis met eigen vervoer is een uitdaging, maar misschien wel precies waar je naar op zoek bent. Zorg er in alle gevallen voor dat je goed bent voorbereid: neem voldoende water mee voor onderweg, laat je informeren over de staat van de wegen en neem een goede kaart (of GPS) mee.

Als je besluit uitsluitend door Zuidelijk Afrika te rijden, dan kun je daar gemakkelijk 1 tot 3 maanden voor uittrekken.
Als je maar 2 of 3 weken de tijd hebt, dan zou je hetvolgende rondje kunnen maken: Johannesburg - Krugerpark - Blyde River Canyon - Swaziland - St. Lucia park / Cape Vidal - Drakensberg en het Royal Natal National park - Golden Gate National Park - Johannesburg. Tijdens deze 2000 kilometer maak je vooral kennis met de rijke natuur van Zuid-Afrika.
Als je iets meer tijd hebt, dan zou je het rondje kunnen uitbreiden met een uitstapje naar de Makgadikgadi zoutvlaktes in Botswana, de Central Kalahari Game Reserve in Botswana, de Victoria watervallen in Zambia, de kust van Mozambique en/of Maputo in Mozambique. Reken in elk geval op een extra duizend kilometer over onverharde, hobbelige wegen.

De 'grote S' is alleen voor de echte avonturier weggelegd die het geen probleem vind om maanden onderweg te zijn en zijn auto van binnen en van buiten kent. We hebben het over de tocht van Tanger in Marokko naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Deze tocht van 20.000 kilometer voert langs de westelijke kust, onder de Sahara door naar de oostkust vanwaar je langzaam naar het zuiden afzakt naar Kaapstad.

Backpacken en openbaar vervoer

Afrika per openbaar vervoer is net zo goed een uitdaging als met eigen vervoer. Op vrijwel het hele continent kun je per bus reizen, in sommige landen zijn bovendien treinen beschikbaar. In alle gevallen moet je rekening houden met lange en soms oncomfortabele ritten, onduidelijke vertrek- en aankomsttijden en veel drukte en gezelligheid onderweg.

Mogelijke bestemmingen in Afrika

Het is onmogelijk alle landen van Afrika met één enkel bezoek aan te doen. Zelfs als je een jaar op reis gaat kun je maar een weekje in elk land verblijven. We raden je dus aan je tijdens je reis te beperken tot een bepaalde regio, of zelf tot een land. We doen een aantal suggesties.

In Marokko kun je prima reizen met het openbaar vervoer. In een paar weken kun je de steden Marrakech, Casablanca, Rabat en Fes aandoen. Onderweg kun je genieten van kleine vissersplaatsjes aan de Atlantische oceaan. En als je iets van de Sahara wilt beleven, dan zou je vanuit Fes een uitstapje kunnen maken.

Egypte is vanuit Nederland uitstekend bereikbaar per vliegtuig. Het land bezit een overvloed aan oude cultuurschatten. Reizend van de piramides van Gizeh bij Cairo naar het zuidelijk gelegen Aswan,kom je overal restanten tegen van eeuwenoude tempels en graven. Maar je kuntook heerlijk uitrusten aan het strand of genieten van de grote rijkdom van de Rode Zee.

Over Zuidelijk Afrika hebben we al eerder geschreven dat het de regio is voor de echte natuurliefhebber. De 'Big Five' (olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard) leven hier nog in het wild. Je kunt het beste een rondrit maken langs de verschillende National Parks om helemaal op te gaan in de natuur. 

Je Afrika reis voorbereiden

Zoals we al schreven maak je een reis door Afrika niet zomaar, die moet je echt grondig voorbereiden. We noemen een paar belangrijke zaken:

 • Informeer je over de lokale situatie. In sommige delen van Afrika is het politiek onrustig of heersen zelfs (burger)oorlogen. Niet-essentiële reizen daarheen worden dan ook ontraden. Raadpleeg de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (http://www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen) voor actuele informatie over de landen die je wilt bezoeken.
 • Voor veel landen heb je genoeg aan een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na terugkomst in Nederland, vaak in combinatie met een bewijs van een retourvlucht. Als je van plan bent na je verblijf een volgende bestemming te bezoeken, heb je ook bewijs van een vlucht daarheen nodig, evenals de vereiste documenten voor die volgende bestemming. Je mag dan in de meeste landen maximaal 90 dagen verblijven.
 • In veel landen is een visum verplicht, en soms is het nodig dat je dat voor aankomst al hebt geregeld. Het is ook mogelijk dat je het ter plekke nog kunt kopen. Op http://cibtvisumdienst.nl/ kun je heel eenvoudig opzoeken of je voor het land van jouw keuze een visum nodig hebt. Zorg dat je goed geïnformeerd bent; het zou erg vervelend zijn om er bij aankomst achter te komen dat je niet over de juiste documenten beschikt!
 • Afhankelijk van je reisbestemming is het verstandig je te laten vaccineren. Welke inentingen je exact nodig hebt hangt helemaal af van je bestemming en de duur van je reis. Op www.lcr.nl kun je per land specifieke informatie vinden. Vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en hepatitis A zijn het meest gebruikelijk.
  Als je van plan bent verschillende landen aan te doen is het sowieso raadzaam ruim voor de vertrekdatum te overleggen met een (huis)arts.
 • Als je van plan bent om auto te rijden tijdens je verblijf is het verstandig voor vertrek een internationaal rijbewijs te kopen bij de ANWB. Dit is, vanaf aankoop, één jaar geldig.

Als je van plan bent langer dan een maand door Afrika te reizen dan biedt een standaard (doorlopende) reisverzekering vaak geen goede dekking. Een Globetrotter Verzekering biedt wel dekking en is speciaal ontwikkeld voor reizigers die voor langere periode naar het buitenland gaan. Bovendien biedt Allianz Global Assistance een aantal andere services die buitengewoon praktisch zijn:

SMS Assistant: Door middel van een SMS bericht stelt Allianz Global Assistance je als eerste op de hoogte van dreiging of gevaar in je reisgebied. Het kan daarbij gaan om rellen, natuurgeweld of andere bedreigende situaties.

Geld Service: Via de Geld Service van Allianz Global Assistance wordt contant geld beschikbaar gesteld via een Western Union kantoor in de buurt. Een handige service op het moment dat je net je bankpas of creditcard bent kwijtgeraakt.

Reizen in Afrika

Het is onmogelijk om de situatie in Afrika over een kam te scheren. Voor infrastructuur, publieke voorzieningen, gezondheidszorg en levensstandaard geldt dat deze van land tot land extreem kunnen verschillen. In alle gevallen ook hier dus het advies je van tevoren goed te informeren over de actuele situatie ter plaatse.

Afrika feest- en gedenkdagen

Gezien de diversiteit aan landen, bevolkingsgroepen en religies op het continent is het vrijwel onmogelijk een complete lijst van feest- en gedenkdagen op te voeren. In het noorden kun je vrijwel overal uitgaan van de Islamitische feest- en gedenkdagen. Hoe zuidelijker je komt, hoe groter de variëteit aan stammen, lokale geloven en tradities.

Het is verstandig om je voor vertrek in deze dagen te verdiepen. Enerzijds kan het een bijzondere ervaring zijn om een nationale feestdag mee te maken, anderzijds moet je er rekening mee houden dat het openbare leven ontregeld is en publieke diensten gesloten zijn.

Handige tips

Wist je dat het heel gebruikelijk is om boeken te ruilen in een jeugdherberg of hostel? Neem één Engelstalig boek mee op reis en ruil het af en toe tegen iets nieuws in een hostel. Zo blijft je rugzak lekker licht en heb je toch steeds wat te lezen bij je. Wel zo handig als je lange afstanden aflegt en geen oplaadpunt kunt vinden voor je e-reader of telefoon!

In Afrika eten mensen vaak met de hand. Gebruik daarvoor altijd je rechterhand, de linkerhand wordt immers gebruikt om je mee te wassen.

Het wordt als onrein en onbeleefd ervaren om anderen met je linkerhand iets aan te reiken of om hen aan te raken. Gebruik dus altijd je rechterhand als je bijvoorbeeld iemand wilt betalen, een taxi aanhoudt of iemand begroet.

Voor veel Afrikanen betekent tijd iets anders dan voor mensen in het Westen. De tijdsaanduidingen zijn algemener: ochtend, middag of avond. Een Afrikaanse afspraak is bijvoorbeeld niet "om kwart over 10", maar "in de ochtend". Dat is wel even wennen als je uit Nederland komt en zelf erg van de klok bent.

Backpack

Als je van plan bent langdurig rond te trekken met een rugzak, is het natuurlijk belangrijk dat die goed (bij je) past. Probeer verschillende modellen uit en vind de voor jou ideale balans tussenformaat en draagcomfort. Denk bij de aanschaf ook na over de veiligheid van je rugzak en bepaal of hij voldoende afsluitbaar is. Een alternatief kan een rugzakhoes zijn. Die biedt niet alleen bescherming tegen stof en regen, maar ook tegen grijpgrage handen.

Reisapotheek

Als je lang op reis gaat, is het verstandig voor jezelf een kleine reisapotheek samen te stellen. De inhoud zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voor je persoonlijke behoeften: voldoende dagelijkse medicatie (mocht je die gebruiken) en voldoende anticonceptiepillen.
 2. De minimale basis: paracetamol, diarreeremmers, insectenspray met DEET, condooms, zonnebrandcrème, iets tegen insectenbeten, ontsmettingsmiddel, tekenpincet en wat pleisters / verbandmiddelen.
 3. Als je beter voorbereid wilt zijn: neusdruppels, brandzalf, middel tegen reisziekte, middel tegen huid- en voetschimmel, antiseptische zalf, thermometer, blarenpleisters.

Niet vergeten

Iedereen zal voor zichzelf andere prioriteiten stellen als het gaat om het inpakken van een koffer of een rugzak. Toch denken we dat een paar dingen ingepakt zouden moeten zijn voor vertrek:

 • Reisdocumenten (vliegticket, vouchers e.d.) 
 • Paspoort (met visum) 
 • Internationaal rijbewijs 
 • Polispas reisverzekering 
 • Reisapotheek 
 • E-dentifier voor internet bankieren 
 • Moneybelt 
 • Toiletartikelen   
 • Taalgids 
 • (Zonne)bril, contactlenzen (evt. contactlensreiniger) 
 • Zonnebrandcrème en lippenbalsem 
 • Regenjas   
 • Inentingsbewijs (gele boekje)  
 • Beschermhoes voor rugzak    
 • Studentenpas/Kortingspassen  
 • Wereldstekker/adapter   
 • Medicijnen (met bijbehorend geneesmiddelenpaspoort) en eventuele Engelstalige verklaring 'to whom it may concern'. 
 • Hangslotjes voor rugzak   
 • Aankoopbewijzen (voor de douane)  
 • Foto/film apparatuur met voldoende geheugenkaarten

Must see

 

Land Natuur / bezienswaardigheid  Steden
Zuid-Afrika Krugerpark  Kaapstad, Johannesburg
Tanzania  Mara en Serengeti  Kilimanjaro, Gnoe trek in de Maasai  
Egypte Piramide van Gizeh, Abu Simbel  Cairo, Alexandrië
Marokko     Casablanca, Marrakech 
Zambia Victoria watervallen  
Namibie Namib Naukluft park   
Rwanda / Uganda grensgebied Virunga Mountains   
Kenya   Nairobi