Backpacken

Onbetaalbare ervaring

Als je als reiziger een land écht wilt leren kennen, dan heb je aan twee weken vaak niet genoeg. Je wilt dan van plek naar plek reizen en in contact komen met de lokale bevolking. Backpacken is de ideale manier van reizen voor de 'avontuurlijke reiziger' die lang op reis wil. Omdat backpackers vaak langer dan een maand op reis gaan, moeten zaken als vervoer, overnachten, en eten zo goedkoop mogelijk gebeuren. Anders zou de reis onbetaalbaar worden.

Het dagbudget van een backpackreis zal, door de lange duur van de reis, (veel) lager liggen dan je doorgaans van je vakantie gewend bent. Een lager dagbudget betekent ook dat je een stukje comfort moet inleveren. Daarom is backpacken niet voor iedereen weggelegd. In ruil daarvoor krijg je als reiziger een onbetaalbare ervaring, die je de rest van je leven zal bijblijven. Het is een unieke manier om in contact te komen met de lokale bevolking en andere backpackers.

Backpacken

Altijd al willen backpacken

Veel mensen hebben wel eens gedroomd van het idee om één grote tas te pakken en voor lange tijd te vertrekken naar een verre, nog onbekende bestemming. Wie wil er nou niet als ontdekkingsreiziger rondtrekken en maandenlang doen waar je zin in hebt? Misschien ga je wel helpen op een lokale school of in een lokaal ziekenhuis, of misschien zit je liever op een bounty eiland. Maar het is juist die ultieme vrijheid om te kunnen doen wat  je wilt, wat velen tot de verbeelding spreekt.

Helaas blijft het vaak bij 'dromen van'. Op latere leeftijd wordt het moeilijker om deze lang gekoesterde droom over backpacken nog te verwerkelijken. Men heeft dan meer verplichtingen en verantwoordelijkheden. Als je backpackers vraagt naar hun tips als je met dit soort plannen/dromen zit is een veel gehoorde tip "Gewoon doen!". En zo is het maar net!

 

Plannen concretiseren

Om ervoor te zorgen dat jouw dromen over backpacken werkelijkheid worden, zal je jouw plannen moeten concretiseren. Dat maakt het makkelijker om belangrijk zaken uit te stippelen. De eerste zaken waar je over na moet denken zijn de volgende:

 

  • Waar wil je gaan backpacken?
  • Wanneer wil je gaan backpacken?
  • Hoelang wil je gaan backpacken?
  • Met wie wil je gaan backpacken? 
  • Wat is je budget?

 

Zodra je deze zaken duidelijk hebt, kan je informatie gaan zoeken over jouw reis. Reisblog's zijn daarvoor een goede, betrouwbare bron van informatie die veel kunnen inspireren. Aan de hand van de informatie die je op het internet vindt, kun je de haalbaarheid van je plannen toetsen. Is de periode die je in gedachte hebt wel de goede periode? Welk budget heb je nodig voor je reis? Heb je genoeg tijd om te doen wat je wilt doen?

Waarschijnlijk zal je voor een realistisch plan, je initiële ideeën als een ruwe diamant op bepaalde plekken moeten bijschaven. Je zult hier en daar concessies moeten doen, maar dat zorgt er wel voor dat je uiteindelijk van droom, naar haalbaar plan gaat. Zorg ervoor dat je aan de hand van jouw ideeën  een budget op kan stellen.

 

Backpack budget

Wanneer je een budget hebt vastgesteld voor jouw backpack avontuur, begint jouw plan pas echt vorm te krijgen. Nu is het bij elkaar sparen van je budget het enige dat je nog kan weerhouden van je plannen. Stel voor het sparen een plan op; hoeveel geld moet je maandelijks opzij leggen? Hoeveel kan je  dan nog uitgeven?

Als alles verloopt zoals je in je spaarplan hebt vastgelegd, heb je de financiën voor aanvang van jouw reis rond. Natuurlijk kun je ook altijd een tegenslag te voorduren krijgen. Zorg dat je daar op voorbereid bent, door alternatieve plannen te bedenken. Mocht je de planning in het spaarplan niet halen,  dan kan je daar op terugvallen. Goede alternatieve plannen zijn bijvoorbeeld;

 

  • Extra bijbaan zoeken/overwerken
  • Het laten vervallen van een land of bestemming en de reis inkorten
  • Spullen verkopen bijvoorbeeld kleding, een scooter of iets anders dat je weinig gebruikt

 

Kosten backpacken

Om je te helpen met het bepalen van een budget willen we je een indicatie geven van de kosten. Houd er rekening mee dat de kosten enorm uiteen kunnen lopen. Wat het je uiteindelijk gaat kosten heb je natuurlijk zelf in de hand; je kunt het zo luxe of goedkoop maken als je zelf wilt. Reken wel altijd een (kleine) reserve bovenop je budget, omdat het altijd iets duurder kan uitvallen dan gepland.

Vaak zit het verschil in kosten tussen reizigers vooral in toeristische activiteiten, die relatief duur zijn en een aanslag vormen op het budget. Denk bijvoorbeeld aan boottochten, duiken, excursies of het huren van een voertuig. Dat wil niet zeggen dat je dit soort dingen niet kunt doen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Bedenk dus van te voren welke dingen je wilt ondernemen, en wat dat voor impact heeft op je budget. Als je eenmaal die droomreis maakt, wil je natuurlijk wel het één en ander kunnen doen.

 

 

 Regio

 Budget p.p. per dag

 (Vlieg)reis

 Australië , Nieuw Zeeland

 € 45 - 65 - 80

 € 1000 - 1500

 Verenigde Staten          

 € 50 - 65 - 80

 € 500 - 1000

 Zuid Amerika    

 € 25 - 35 - 55

 € 600 - 1200

 Azië      

 € 20 - 35 - 50

 € 600 - 1200

 West - Europa  

 € 45 - 65 - 80

 € 100 - 500

 Oost - Europa   

 € 30 - 45 - 60

 € 100 - 500

 

Verzekering voor backpackers

Omdat een backpackreis in alle opzichten afwijkt van een gewone reis is het verstandig om een verzekering af te sluiten die daar rekening mee houdt. De Globetrotter verzekering is zo'n verzekering. Met unieke services waar je echt wat aan hebt en een lage premie. Lees over een  backpackers verzekering door de link te volgen.

 

 

Meer informatie over:
Backpacken in Australië
Backpack verzekering